Delo med dopustom za nego in varstvo otroka
Pozdravljeni,
od 19.10.2013 sem na porodniskem dopustu, od 31.1.2014 pa bom koristila dopust za nego in varstvo otroka v trajanju 260 dni. Glede na varcevalne ukrepe drzave in posledicno manjsi prihodek v tem casu raziskujem moznosti… Zaposlena sem v zdravstvu, pri delodajalcu je mozno tudi popoldansko, vikend in nocno delo.
Torej moje vprasanje je – ali lahko med dopustom za nego in varstvo otroka opravljam delo pri istem delodajalcu (kjer sem tudi sicer zaposlena), vendar v manjsem obsegu in preko bodisi avtorske pogodbe oz. popoldanskega s.p.-ja? Ali bi bila s tem v kakrsnemkoli prekrsku in ali bi tvegala prekinitev dopusta in izplacevanja nadomestila?
Vnaprej hvala za odgovor,
K.
Spoštovani,
Pravica do starševskega nadomestila preneha, če pristojna inšpekcija za delo ugotovi, da oseba v času izrabe starševskega dopusta dela. Ker gre pri zaposlenih osebah v primeru starševskega nadomestila za nadomestilo plače, in ker je taka oseba še vedno pravno formalno v delovnem razmerju pri delodajalcu, se formulacija »začne delati« nanaša na opravljanje dela v delovnem razmerju na podlagi pogodbe o zaposlitvi.
To pomeni, da lahko oseba v času koriščenja starševskega dopusta in prejemanja starševskega nadomestila opravlja delo po avtorski ali kaki drugi civilni pogodbi po obligacijskem zakoniku, v kolikor takšno delo nima elementov delovnega razmerja.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
v skladu z definicijo Zakona o delovnih razmerjih je delovno razmerje razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.