Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev delo na črno

delo na črno

Pri bivšem delodajalcu sem dala odpoved zaradi osebnih razlogov. Delala se še pet mesecev po odpovedi, ker me je delodajale še rabil.
Dva tedna sem bila doma, potem me je spet klical, naj pridem. Želel je, da delam na črno, ker je mislil, da me bo rabil le še dva tedna. Jaz sem vedela, da me bo potreboval še najmanj nekaj mesecev, dokler se moja zamenjava ne uvede. Delala sem ta dva tedna po 11 ur na dan, potem mi je spet rekel, da sva zaključila. Plačati mi pa ni hotel, ker je mislil, da sem dolžna zastonj uvajati mojo zamenjavo. Seveda sva se pred tem dogovorila za plačilo. Čez tri tedne je spet ugotovil, da me nujno rabi, plačati mi pa je bil pripravljen polovico dogovorjenega zneska. V glavnem, želel je, da v nedogled delam na črno, za malo denarja, brez regresa za malico, potnih stroškov, regresa za dopust, dopusta samega, po nekaj dni na mesec od jutra do večera. S tem se nisem strinjala, tako nisem šla delat.

Ker mi po enem mesecu še vedno ni plačal dveh tednov dela, mi je preostal edino spor na delovnem sodišču, ker nisem imela podjemne pogodbe. Zanima me, če obstajajo v mojem primeru vsi potrebni elementi delovnega razmerja in bo moral skleniti pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas? Kateri datum se upošteva za prenehanje delovnega razmerja, glede na to, da se sama nisem hotela vrniti na delo? Če bi bila zaposlena, bi mu sicer lahko prinesla od zdravnika bolniški list, ker sem bila ves čas, ko sem delala in ko nisem, zdravstveno nesposobna. Jezi me, da sem delala s hudimi bolečinami, pojedla sem kile tablet, potem mi pa še plačal ni.

Če ste še pet mesecev po prenehanju delovnega razmerja delali isto delo za istega delodajalca, potem vsekakor obstajajo elementi delovnega razmerja.

Delovno razmerje pa vam je verjetno prenehalo z dnem izteka odpovednega roka – če je šlo, kot pravite, za odpoved pogodbe o zaposlitvi z vaše strani. Če pa sta pogodbo o zaposlitvi sporazumno razveljavila, pa je delovno razmerje prenehalo s tistim dnem, ki je bil določen v sporazumu.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close