Delo od doma in družba
Za tiste, ki delate od doma – pogrešate kaj kolektiv oz. neko “službeno družbo” ali vam to nepredstavlja težave?
Ukvarjam se z delom, ki bi ga počasi zaradi obsega lahko začela opravljati kot samostojno dejavnost, pa je tudi to faktor, ki me zaenkrat malce moti. Da si potem vedno doma in sam – ker je pač treba delati in ne kofetkati naokrog Delam pa večinoma s tujino, tako da tudi kontakti s strankami potekajo v 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} po mailih in v manjši meri po telefonu. Redko se je treba s kom dobiti tudi v živo.
Kakšne izkušnje bi mi prav prišle …
Tudi jaz že kar nekaj časa delam od doma. Delo kot vsako, ima svoje dobre in slabe strani.
Zelo je odvisno od tega, kakšen karakter si nasploh – če si bolj samotarska, ni boljšega, če te pa vleče v družbo pa na kavico pa opravljanje, boš pa to gotovo pogrešala.
Od doma ne pričakuj kakšne posebne podpore in hvaležnosti. Družini se bo zdelo, da si itak doma, zato bo moralo biti vse poštimano, plačevanje položnic, nakupi, kuhanje, likanje, čiščenje….. bo vse na tvojih ramenih. Če boš potarnala, da ti ne pomagajo, se pripravi na komentarje: ja saj si pa skoz doma, ipd.
Za samo delo rabiš veliko discipline. Kakor se zdi, da si sama svoj gospod, pa je tudi res, da moraš upoštevati, da boš morala početi še veliko postranskih stvari, ki bi jih sicer v službi opravil kdo drug – prelaganja nalog tu ni!
Če delaš projektno, tudi ne moreš predvideti dopusta – ko delo je, ga je treba naredit, pa čeprav si mogoče že rezervirala hotel kje na morju. Tudi bolezen je lahko problem.
Po drugi strani pa, saj pravim, če ti odgovarja, da nimaš tečnega šefa ali opravljivih kolegic nad glavo, je pa zakon.
Jaz delam od doma že skoraj dve leti. V pisarni sem delala eno leto in zaradi narave dela (honorarno) ni bilo skupnih kofetkanj in drugačnega druženja s kolektivom, kot so si ga radi privoščili redno zaposleni, tako da te izkušnje nimam.
Delo doma mi je super, saj lahko ob delu še marsikaj postorim (skuham zdravo kosilo vsak dan, hišna opravila naredim med pavzo ipd.). Je pa treba ljudem okrog sebe dat vedet, da doma DELAŠ in ne zabušavaš, zato ni samoumevno, da si jim na voljo ves čas.
Če si bolj introvertiran tip ti bo ok, ekstrovertirane pa po mojih izkušnjah že takoj na začetku zmoti to, da ni dovolj stika z ljudmi. Slej ko prej pa mislim, da začneš malo pogrešati družbo ljudi v vsakem primeru. Sama sem opazila, da komaj čakam, da grem lahko kdaj ven, čeprav samo do trgovine ali na kavo s kolegico, da se lahko lepo oblečem in uredim ipd. Skratka socialni stik ti kmalu manjka, tudi če si še tako mirne narave:) pač kompenziraš popoldne in zvečer.
Kot da bi jaz pisala…. Čeprav običajno zaslužim precej več kot mož, se mi zdi, da njemu še najmanj potegne, da jaz doma dejansko delam. Imam pa dva majhna otroka in mi je fajn, da lahko grem po njiju v vrtec, skuham kosilo, če želita, ko so večji rukerji vstajam ob pol petih zjutraj, da do osmih, takrat ko ju zbudim za zajtrk, že kaj naredim…. Kar se pa socialnega življenja tiče, jaz si vedno vzamem čas za kofetkanje. Pač delam kakšno uro še zvečer. Je pa včasih lažje, ker se lahko prilagajam kolegicam, ki so v službi.
tudi jaz se za delo od doma že nekaj časa zanimam, vendar še nisem zasledila ali to lahko delajo tudi študentje ali samo redno zaposleni? kaj ponavadi delate pri delu od doma? kakšna podjetja zaposlujejo na tak način? lahko malo več informacij, ker me takšno delo res zanima. če katera želi lahko piše tudi na melissa.kajan@gmail.com hvala
Jaz sem prevajalka. Za razliko od tistih, ki šele razmišljajo o tej opciji, meni drugega kot delo doma/samostojno skoraj ne preostane.
@Melissa: vsi, ki jih poznam, in delajo od doma, imajo svoje podjetje (s.p. ali d.o.o.) ali pa delajo preko avtorske. Lahko so tudi študentje. Ne poznam pa nikogar, ki bi bil nekje redno zaposlen in bi mu podjetje omogočilo stalno delo doma.
Poslovne ideje pa se ravno ne delijo po forumih :)[/quote]
Ha ha dej no nakladaj,..kakšne posloovne ideje, če poveš kaj delaš,…..nakladaš, da se kar kadi, ti bistvu pa pojma nimaš.
Prevajalci, računovodje, programerji so tisti ki večina delajo od doma. Tudi ITjevci vse več delajo od doma. Novinjarji občasno, ko pišejo in skup spravljajo material.
V bistvu pa bi se pri današnji tehnologiji vsa dela na PCu dalo narest od doma (preko povezave so službe), samo potem šefi nebi imeli nadzora nad vami :)))))))
Poslovne ideje pa se ravno ne delijo po forumih :)[/quote]
Ha ha dej no nakladaj,..kakšne posloovne ideje, če poveš kaj delaš,…..nakladaš, da se kar kadi, ti bistvu pa pojma nimaš.
Prevajalci, računovodje, programerji so tisti ki večina delajo od doma. Tudi ITjevci vse več delajo od doma. Novinjarji občasno, ko pišejo in skup spravljajo material.
V bistvu pa bi se pri današnji tehnologiji vsa dela na PCu dalo narest od doma (preko povezave so službe), samo potem šefi nebi imeli nadzora nad vami :)))))))[/quote]
Ja, tole sem želela prebrat. Saj mi ni treba povedat kaj konkretno počneš: Če pa si npr. prevajalec, pa s tem nobene ideje ne izdaš, ne?
Znanj imam kar nekaj uporabnih, manjka mi pa poguma.
Se pa res sprašujem zakaj šef potrebuje kontrolo nad mano, če je delo narejeno kot se šika?!
eni ste pa res genialci.
kaj pa znaš delat? To je osnovno vprašanje, če bi rada šla na svoje. Kaj si sploh sposoben naredit.
od doma ponavadi delajo prevajalci, razno razni strokovnjaki (pisanje pravnih mnenj ipd)…
če nimaš nobenih takih specialnih znanj, ne razmišljal o delu od doma.[/quote]
Tud hot line ali vedeževanje lahko delaš od doma. Veliko firm išče s.p.-je za tovrstno delo.