delo prek portalov freelance in prijava na dursu
čujte sam si želim izboljšati stanje v denarnici in sem se odloču da bom malo delal prek teh raznih portalov za freelancerje sedaj me pa zanima kako je z prijavo na DURSU? prihodkom bi imel relativno malo do ene 350€ na mesec. sem pa še študent in me zanima a to kaj vpliva na moj status. čujte prek tega študenta ne mislim dela ker je že tko mizerija pa še oni pobirajo rajši dam direkt državi za davek. hvala za pomoč !
Enkrat letno pač sam prijaviš dohodek.
Večinoma je pa problem ker moraš dati račun. Oz. odvisno kaj in preko koga delaš. Nisem zihr, ampak včasih so si lahko študenti odprli “popoldanski sp”. Tako sem jaz naredila (sem zaposlena drugače).
Za tistega ki misli da kot freelancer ne moreš zaslužiti pa…..dej zbudi se. Če nič ne znaš res ne. Drugače se pa da. Jaz osebno imam višjo postavko za svoje delo kot v redni službi. Pa že tam ni slaba za slovenijo.
Glede FURS je vse odvisno od tvojega izplačevalaca. Ali si mu poslal svoje podatke: ime, naslov, davčno? Ali podatke o izplačilih izmenjuje z davkarijo? Kako dobivaš denar: na bančni račun v tujini (je prijavljen?) ali doma, preko čekov, paypal?
Predlagam ti, da kot pravi Slovenec&Balkanec ne prijaviš nič, plačujejo pa naj ti na FURSu neprijavljen bančni račun v tujini ali preko čekov ali paypala.
Če FURS kaj odkrije, te itak najprej pozove, da plačaš davek, ne usekajo ti takoj kazni. Pač plačaš davek kot bi ga itak moral in zamudne obresti, ki so na srečo zelo nizke.
Avtor, ce mislis delati s tujimi strankami bos ta denar dobil z lahkoto (slovenci komplicirajo, hocejo ne vem kaj za mali denar).
Ce bos delal pri najvecjem portalu, bos pred izplacilom moral predloziti obrazec w9 in oni potem odvajajo davek direktno v slo.
Edino pazi, ce mas kake soc transferje.
Kar pogumno!
Tako nekako to gre, članarino je pa treba plačat.
Kako torej konkurirati ostalim?
Vsak delodajalec bo izbral freelancerja na podlagi ocen iz prejšnjih projektov. Seveda je to začaran krog, sej je vsak začetnik brez ocen in to je največja težava modernega freelancanja. Ponudb je preveliko, pravzaprav sem bil prejšnji teden, potem ko sem 4 ure dodeloval svoj profil, izpolnjeval teste, zavrnjen s strani portala UpWork, češ da je preveč istih ponudnikov. Vsak 13 letni mulc, ki si je dvakrat v življenju v Photoshopu (neuspešno) nalimal na trebuh trebušne mišica Cristiana Ronalda je prijavljen kot dizajner. Prav to je napačno izdelan poslovni model večino spletnih portalov, ki ponujano freelance izkušnjo.
Delat bo treba, z lenobo ne bo profita.
Viharni, 02.11.2019 ob 22:40
Čuj, nič ne boš imel problemov z DURSOM, ker ne boš niti centa zaslužil. Eno izmed novodbnih imen za nesposobnew lenuhe brez vsega je namreč tudi freelancher.
Študija pa s takim besednjakom tudi ne boš končal, tako da se raje spravi delat fizična dela, ker bo mat nehala palčevat internet zate.
Vsak dan se zahvaljujem Bogu, da nisem tako iskompleksirana, kot ti Viharni jezdec. In nesposobna. Daj, če že nisi sposoben in imaš v sebi le gnev, ne tlači ljudi, ki imajo pogum, da se znajdejo v življenju. Za take, kot si ti pa bodo vedno fabrike in politika.
Anonimno 3060, 18.03.2023 ob 02:21
Vsak dan se zahvaljujem Bogu, da nisem tako iskompleksirana, kot ti Viharni jezdec. In nesposobna. Daj, če že nisi sposoben in imaš v sebi le gnev, ne tlači ljudi, ki imajo pogum, da se znajdejo v življenju. Za take, kot si ti pa bodo vedno fabrike in politika.
Na monu freelancerji prevladujete, le da vam mnogi pravijo socialkarski lenuhi. Povsem krivično do vas, saj se potrudite dobit socialno podporo od pravne fikcije. Je pravilen izraz pravna fikcija, ker ne spremljam dosti mon?
Anonimno 3794, 18.03.2023 ob 02:36
Na monu freelancerji prevladujete, le da vam mnogi pravijo socialkarski lenuhi. Povsem krivično do vas, saj se potrudite dobit socialno podporo od pravne fikcije. Je pravilen izraz pravna fikcija, ker ne spremljam dosti mon?
Socialna podpora obstaja za takšne, kot si ti.
Pojdi v knjižnico, si sposodi Dostojevskega in beri. V življenju je treba poleg dela še nekaj, se naučiti biti človek. Urno pot pod noge!