delodajalec grozi
Pozdravljeni!
Zaposlena sem v zasebnem podjetju v rednem delovnem razmerju za nedoločen čas. Podjetje je izredno neurejeno in krši mnoga pravila in zakone, direktor pa je skrajno nesramen. V podjetju sem zaposlena od leta 2000. Od 24.04.2004 do 24.04.2005 sem bila na porodniškem dopustu.
Teden dni pred iztekom porodniškega dopusta mi je delodajelec poslal dopis o nameravani redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Ker sem ponovno noseča in imam rok 27.06.2005 (porodniško nastopim 30.5.2005), sem poslala direktorju dopis v katerem sem ga obvestila o nosečnosti in mu priložila potrdilo o nosečnosti (katerega sem v ginekološki ambulanti prejela 22.4.2005 in ga takoj posredovala delodajalcu) ter bolniški list, saj imam zaradi zdravstvenih problemov v nosečnosti odrejen strogi počitek. Delodajalca sem poskušala že prej večkrat kontaktirati po telefonu in osebno na sedežu podjetja, pa ga nikakor nisem mogla dobiti.
Danes pa mi je poslal obvestilo, da sem kršila delovno razmerje, ker naj bi bila v skladu z zakonskimi predpisi in splošnimi akti podjetja (katerih nikoli nisem videla in jih podjetje sploh nima-razen če se jih ni zdaj na hitro izmislil) dolžna delodajalcu v najkasneje 8 dneh pisno sporočiti vsakršno spremembo zdravstvenega stanja (mojo nosečnost). Ker tega nisem pravočasno storila bo to obravnaval kot kršitev delovnega razmerja v posebnem postopku in me bremenil za nastalo škodo.
Meni se zdi vse skupaj popoln nesmisel:
1. itak me je nameraval odpustiti, torej moje delovne sile sploh ne potrebuje in sigurno ni utrpel nikakršen škode;
2. o nosečnosti in zdravstvenem stanju sem ga obvestila takoj, ko sem dobila potrdilo ginekološke klinike, ki potrdilo izda 60 dni pred predvidenem rokom poroda, bolniški list pa sem mu poslala isti dan, ko sem nastopila bolniško
V kakšnih 8 dneh sem ga dolžna obvestiti, saj vendar nobena nosečnica ko zanosi tega ne razglaša takoj naokoli?!
3. akti podjetja sploh ne obstajajo in jih nisem nikoli videla. Direktor si sam izmisli določena pravila, jih stipka, podpiše in vloži v fascikel. Delavci s tem nikoli nismo bili seznanjeni. Ali so to veljavni akti podjetja?!
Ali sem mu dolžna karkoli odgovoriti, ali naj počakam kaj bo storil in šele potem ukrepam?!
Hvala za odgovor
Karmen
Glede na to, da ste na starševskem dopustu in noseči, vam delodajalec itak ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi. Na vašem mestu bi mu odgovorila, da ste kot nosečnica varovani pred odpovedjo.
Glede obveščanja o nosečnosti pa zakon pravi takole:
115. člen ZDR: (starši)
(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v
času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času,
ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela.
(2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati
delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca. Če delodajalec ob
izreku odpovedi ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno
varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir,
ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju le-teh
obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s
predložitvijo zdravniškega potrdila.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.