Delodajalec navedel neresničen razlog ob odpustu
Danes mi je svetovalka na Zavodu za zaposlovanje po telefonskem razgovoru omenila, da je zadnji delodajalec (v Avstriji) navedel kot razlog za odpust “neuspešnost pri delu”, v resnici pa sem bila samo 5 dni na bolniškem, ker sem sredi marca imela gripi/pljučnici/koroni podobne hude simptome. Takrat še niso delali pri nas testov na covid, po telefonu mi je zdravnica rekla, da bo nekaj od tega sigurno, saj sem imela vse simptome.
Kakorkoli že, pričakovala sem, da se vrnem na delo po bolezni, a me je kot prvo odpustil (že 4. dan bolniške, torej v četrtek), rekoč, da mu nisem poslala bolniškega lista, ki ga tako dobiš vedno šele ob ZAKLJUČKU bolniške, ker sem mu tudi napisala, je rekel ok in naslednji dan očitno prekalkuliral, da se me ne splača še en dan met na bolniški, in me odpustil iz teh razlogov, ne zaradi moje krivde/dokumentacije ali česarkoli! Jasno je bilo, da je to razlog, saj je konec marca odpustil še nekaj oseb na naši firmi, sklepam, da zaradi bolniških/začetka korona obdobja.
Razumem vse do sem, in da delodajalcem ni lahko, a ko sem danes izvedela, kaj je sedaj napisano v evidenci in da to lahko vidi naslednji delodajalec, in kar je najhuje – sploh ni resnično, sem postala jezna in razočarana, saj mi je s tem povzročena škoda! Vsako resno podjetje se pozanima vsaj glede zadnjega delodajalca pri kandidatu, in kot da ni že dovolj hudo, da sem tam delala samo en mesec in bila presrečna, da sem sploh dobila solidno delo, mi bivši delodajalec naredi tole!
Medtem poslušam od znancev, kako so bili v pol leta kar trikrat na bolniškem (Slo/avstrijske firme), od tega kakšna bolniška celo zlagana, in imajo vsi dalje službe, meni se pa zgodi taka krivica zaradi resnične in ne najbolj nedolžne bolniške, čeprav sem bila delovnih dni odsotna samo 5, sem šele do nedelje bila kolikor toliko pozdravljena.
Poleg tega je datumsko napisal dva dni po mojem odpustu, da sem delala kao dva dni in nato navedel ta razlog! Ker imam v mailu in njegovem poslanem dokumentu črno na belem, kateri dan je bil dan, ko je prekinil delovno razmerje.
Če bi bila neuspešna na delu, bi me moral že pred bolniško odpustiti. Vedno me je vprašal, če sem zadovoljna na delu, kar sem mu rekla da sem, in sva se normalno pogovarjala. Ampak to zdaj ni bistveno tukaj kot to, kako to preveriti in kaj se da narediti, če sploh kaj zaradi črne pike v evidenci. Že brez tega je dovolj težko dobiti službo, vsaj za daljši čas!
V mailih imam vsa dokazila glede bolniške, poslan bolniški list in najine pogovore.
Kar me zanima, je naslednje; kje lahko dobim na vpogled ali izpis od mojih dosedanjih delodajalcev in razlogov za prenehanje delovnega razmerja? ZPIZ posreduje glede delovne dobe, to vem, kaj pa podatki o omenjeni situaciji? Se res lahko v eni razviti državi šef obnaša tako nekorektno in se kar zlaže brez posledic? Ker potem bi lahko tudi pri nekom, ki odide samovoljno in je bil recimo zelo dober delavec, šef iz škodoželjnosti naredil podobno in mu zaprl kakšna vrata na nadaljnji poslovni poti.
Na mail se ne odziva, po telefonu pa nima smisla klicati, ker nimam dokaza pozneje, kaj bo povedal.
Je kdo imel že podobno situacijo?
Forum je zaprt za komentiranje.