Delovi romani
Včeraj sem v Književnih listih brala, da bodo v sredo vsakemu kupcu Dela podarili Ime rože. Meni sicer ni jasno, kako bodo to izvedli, ampak sem pa navdušena! Še naslednjih 29 sred naj bi kupci imeli možnost za 990 SIT kupiti eno klasiko v trdi vezavi (!). Med avtorji so bili omenjeni Proust, Kafka, Miller, Orwell, pa tudi nekaj slovenskih avtorjev naj bi bilo.
A kdo ve kaj več o temu, ker meni ni jasno, kako naj bi to delovalo. Delo natisnejo v 77k izvodih, kar pomeni, da morajo imeti vsaj toliko in še več izvodov knjige. To bo pa verjetno avtomatično največja naklada ene knjige v Sloveniji? Sicer sploh ne vem, kolikšna je povprečna naklada ene (tuje) knjige.
Drugače sem hotela pa le deliti novico, ker sem čisto navdušena in upam, da bo še kdo. 🙂
ne verjamem, da so mišljeni naročniki, najbrž le posamezni kupci pri kiosku. Naklade, ki se tiskajo v Sloveniji so okoli 500 do 1000 za manj berljive knjige (n.pr.poezija) in od 3000 do 5000 za prodajane knjige. Spomnim se, da je imela pred leti knjiga Pesem ptic trnovk veliko srečo. Izšla je ravno v času, ko so predvajali nadaljevanko. Takoj je bil ponatis in tiskali so skupaj 12000 izvodov. To je velika redkost za drago knjigo v trdi vezavi ( šolske knjige so seveda izjema).
Delo z romanom vred boste, če sem prav prebrala, kupili za jurja, brez romana pa po običajnih 160 tolarjev. Španski projekt je bil izveden že v petih državah, vključno s SČG, podobno pa prakticirajo italijanski časopisi in revije, ki pridajajo tudi videokasete, cedeje, dvdje… Pri nemara visoki nakladi, nizkih stroških prodaje (lastne trafike) in skromnemu honorarju (če se ne motim, sami ponatisi) je strošek na posamezni izvod ustrezno nizek.
Žal večino v KL napovedanih knjig že imam ;–((…
Od vsame vneme sploh nisem opazila, da piše, da bo prva knjiga ob Delu šele v sredo, 17.3. Sem mislila, da bo že danes.
Jaz se zaenkrat veselim predvsem Imena rože, Rakovega povratnika in Živalske farme, kej več naslovov tudi ni ravno objavljenih, Prousta in Kafko pa že imam.
Sem pa slišala, da bodo tudi v Hrvaški začeli s to akcijo drugi torek.
Ne vem, jaz sem še vedno navdušena. Že iščem prostor za knjige. 🙂
se ne čudim – vse te knjige, ki jih sicer za več tisoč sit prodajajo, grejo, če niso prodane, po določenem času v razrez. Tako da je vsekakor bolje, da jih prodajo na ta način.
Sicer cele kupe “dragocene” literature enostavno uničijo.
Žal pa to pove tudi nekaj drugega: da bi knjige tudi sicer lahko bile bistveno cenejše!
Bom pa vsekakor ena izmed tistih v vrsti za nakup Dela:))
Moja družina je naročena na Delo in smo danes že kar dobili Ime rože. Morda se hočejo tako izogniti prevelikemu navalu v sredo. Kolikor sem sledila dogajanju na Hrvaškem, kjer so začeli s to akcijo v torek, je bilo kar grozno. Uradna verzija je, da je bil Jutranji list razprodan do 7h zjutraj. Ljudje so kupovali po deset komadov skupaj in podobno. Na televiziji sem videla dolge vrste pred trgovino, ki je bila pol ure stran od odprtja. Tako da sem prav vesela, da sem naročnik in se lahko temu izognem. Upam, da ne bo tako hudo, čeprav je res, da imamo ljudje radi vse, ampak res čisto vse, samo da je zastonj.
A mogoče kdo pozna vsebino teh knjig, oz. bi napisl zakaj so vredne nakupa. Namreč srbi me, da bi si kupila kakšno, ki bi jo potem tudi z užitkom prebrala. Knjige ne nameravam kupiti samo zato ker so poceni, potem pa z njh brisati prah.
Pa ne me zdaj zmerjati s slaboumnico, češ, kaj sprašuješ po vsebini, saj to je zbirka svetovne klasike, to so vrhunci stoletja, ki so jih izbrali študirani kritiki.