Delovna doba pridobljena v tujini
Spoštovana gospa Lavrin
Prosim vas za pomoč. MOj oče je namreč 5 let delal v Nemčiji ( nekje od leta 1960 do 1965 ), natančneje v podjetju Kilerfabrik v Stutgartu. Do sedaj si ni uredil nobenih dokumentov, s katerimi bi dokazoval delovno dobo pridobljeno v tujini. Zanima me, ali mi lahko posredujete kakšen naslov, na katerega se lahko obrnem, da bi mu pomagali priti do potrdila za to delovno dobo, saj mu bo v nasprotnem primeru le-ta manjkala pri izpolnjevanju pogojev za upokojitev.
Hvala in lepo pozdravljeni
Tarin
Praviloma delovno dobo potrjuje delodajalec, zato bi bilo po mojem smotrno, da se za začetek obrnete neposredno na delodajalca.
Lep pozdrav,
Katarina
Tudi sam imam enak problem. Sedanji delodajalec pa mi pred petimi leti, ko sem se ponovno zaposlil v Sloveniji, delovne dobe pridobljene v Nemčiji ni potrdil. Priznala se mi je samo delovna doba vpisana v slovensko delovno knjižico.
ZSSS: torej, ne ga biksat s takimi odgovori. Če bi bilo tako preprosto, pomoči ne bi iskali po forumih.
LP, Boštjan
Pozdravljeni!
Morda bi se obrnili na nemškega nosilca pokojninskega zavarovanja? Naslova žal ne poznam – poskusite poiskati na spletu ali nemškem telefonskem imeniku.
Upam, da vam bo uspelo!
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Glede delovne dobe v tujini se obrnite na slovenski ZPIZ, na oddelek mednarodnega zavarovanja in izpolnite vlogo za ugotovitev delovne dobe v tujini. Vloga je tudi na spletni strani zpiz.si. Vlogi priložite potrebna dokazila o zaposlitvah v tujini (za Nemčijo zavarovalne karte, za BIH, Srbijo, ipd.delovno knjižico…). Z večino držav (EU, HR,BIH,SR,MAK,ipd) so podpisani mednarodni sporazumi, ki omogočajo, da se zavarovlne dobe med seboj seštevajo.
Upam, da so Vam podatki v pomoč. Vse dobro in lepo pozdravljeni.
Forum je zaprt za komentiranje.