delovna sodišča
Pri nekaj vaših odgovorih sem zasledila, da je mogoče določene pravice iz delovnega razmerja tudi iztožiti na sodišču. Lahko na kratko opišete, kakšen je postopek, ko se delavec odloči za pravni spor na delovnem sodišču?
Koliko časa ponavadi preteče od vložitve tožbe do pravnomočnosti sodbe?
Potrebuje delavec odvetnika? Koliko pomagajo sindikati?
Kolikšni so sodni stroški?
Kakšna je praksa – koliko delavcev se dejansko odloča za sodno izterjavo ali varstvo pravic?
Kako odločajo sodišča – v korist delavcev ali delodajalcev?
Ima odločba delovne inšpekcije o kršitvi na sodišču kakšno veljavo?
Vem, da so moja vprašanja zelo splošna in je nanje nemogoče podrobno odgovoriti. Vendar me zanima vsaj nekaj osnovnih informacij, ne poznam pa nobenega odvetnika ali delavca, da bi ga povprašala osebno. Verjetno bodo ti odgovori zanimivi tudi za ostale, ki sodelujejo na forumu.
Tudi moj odgovor bo zelo splošen: postopek na sodišču se začne z vložitvijo tožbe, traja pa zelo različno – odvisno od vsebine spora (npr. spori zaradi prenehanja delovnega razmerja so prednostni), pa tudi o tega, na katerem sodišču teče postopek (nekatera sodišča so povsem ažurna, druga imajo velike zaostanke). Sindikat svojim članom omogoča brezplačno pravno pomoč in svetovanja. Sodni stroški so tudi odvisni od vsebine spora in še kupa drugih okoliščin. Kar precej delavcev, sploh članov sindikata, se odloči za uveljavljanje svojih pravic na sodišču, ker je to dostikrat pač edina pot, da dobijo tisto, kar jim pripada. Mislim, da je več sodnih odločitve v prid delavcem, pa ne zaradi nekega “preferiranja”, ampak zato, ker se bo delavec praviloma takrat odločil za tožbo, ko mu je pravica res flagrantno kršena.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.