Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek dializa

dializa

Če je med vami kdo, ki hodi na hemodializo, bi ga prosila za kakšno informacijo glede prehrane.

Kolikor sem prebrala, skratka ne smeš jesti ničesar. Gre pa za človeka, ki je hujši odvisnik od hrane, kot đanki od heroina. Kaj se zgodi, če se omejitev ne držiš?

A je kakšna hrana, ki jo lahko neomejeno ješ (pa da ni preveč kalija, pa fosforja, pa proteinov, pa soli seveda in tekočine??? Meni padejo na pamet samo kokice doma narejene brez soli – ali tudi to ni ok.

Katera hrana je primerna so mu itak povedali. V bloku je hodila soseda na dializo in je morala zelo pazit, kaj poje, pit itak ni smela. Je pa uspela s strogo dieto držati ledvici delujoči 30 let, preden je morala na dializo. Po kakšnih treh, štirih letih, so ji našli darovalca. Zdaj živi normalno.

Moja mama hodi na dializo. Je zelo stroga dieta, kakšen prekršek že lahko, ampak bolj malo, raje ne. Ni pa hrane, ki bi jo lahko jedel neomejeno. Tekočine samo pol litra-to je juha čaj sok skupaj.. je pa odvisno, če ledvice še kaj delajo same ali nič. Sploh pa vse povejo zdravniki in tudi na sami dializi lahko sprašuješ in med samimi bolniki se dobi tudi dosti informacij iz izkušenj. Moraš pazit na težo- v žargonu spet mam preveč in bo treba več shujšat-to pomeni, kok je treba nastavit aparat.

Kot bi napisala za mojo mami..
Koliko časa hodi tvoja mama na dializo? Moja hodi 14 let.

Diete se je treba držati. Če ne, se poveča število hemodializ. Npr. namesto 2eha li treh na teden, vsak dan! Poleg tega s tem, da se ne držiš prehrambenih pravil, zagotov in zelo konkretno znižaš svojo življenjsko dobo.
Na kratko povedano – to je SAMOMOR!

Ne pretiravajte, tako strogo pa tudi ni. Pijače zelo malo, od ene dialize do druge, kolikor sem jaz razumela pa je problematično predvsem sveže sadje zaradi kalija (borovnic se pa menda lahko poje kolikor hoče) in pa določene vrste zelenjave npr. fižol …
Pri ledvicah je vsaj tako, da obstaja nadomestno zdravljenje z dializo, potem pa tudi možnost za nov organ … tega npr. pri jetrih ni.
Upajmo pa, da bo dializa v bližnji prihodnosti tako kot bolniki s sladkorno boleznijo – le z aparatkom v žepu.

LE????????????????????????????????????????????????????????????????????

LE????????????????????????????????????????????????????????????????????[/quote]

JA, LE – če primerjaš z dializo, je insulinska črpalka LE, ker si z njo povsem svoboden, greš kamor, kadar, kakor češ – z dializo si privezan, dobesedno!

V primerjavi z dializo pa je res LE. Se opravičujem. Ne pa v primerjavi z nekom brez SB ali/in dialize!

Moja mami hodi že 12 let v KC žvečer.

Nobene hrani, ki bi jo lahko jedel kolikor želiš.

New Report

Close