dieta brez OH
http://brzaiukusnajela.blogspot.si/2016/10/dijeta-bez-ugljikohidrata_26.html
Kaj pravite na to dieto?
Še slovenska različica. Je kdo na tej dieti?
Bedarija. Že to, da med dieto rabiš prehranske dodatke in po dieti premor, da si “telo opomore”, bi moralo biti dovolj jasen znak, da gre za ZELO nezdravo dieto.
Takšne diete so uporabne, če imaš največ 5 kg preveč. Karkoli več od tega zahteva dolgoročne sremembe življenjskega stila, ne nekih kratkih nezdravih diet.
Jaz sem pa zelo hitro shujšala, ko sem zaradi težav z žolčem zelo omejila maščobo. Je zato vsesplošno priporočljivo, da ješ hrano skoraj brez maščob? Ni.
Drastično zmanjšati vnos OH je pametno edino, če s tem misliš na sladkor in belo moko. Polnovredni OH pa so zdrava živila, ki jih telo na dolgi rok še kako potrebuje.
No ja, če ima kdo dvakrat preveč kil in na to nacepljene metabolne okvare, od hiperlipidemije do diabetesa, ga hitro hujšanje (recimo 10-15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} izgube teže v 6 mesecih) verjetno vseeno manj ogroža kot infarkt. Drži pa to o spremembi življenjskega sloga.
Zgoraj navedena dieta je ena od variant Atkinsove diete Vaš link, verjetno zdravim ljudem v kratkem času ne škodi, obljublja pa nemogoče (zdrava pamet in zelo enostavna matematika ti pove, da v 24 dneh ne moreš zdravo izgubiti 20 kg maščobnega tkiva, glede na to, da moraš za izgubo 1 kg maščobnega tkiva porabiti 7000 kalorij več, kot jih vneseš, na dan jih pa porabiš približno 2000-2500).
Na dolgi rok se je seveda nemogoče prehranjevati na ta način, ampak ljudje itak raje verjamejo stotim neumnostim kot temu, da je treba, po domače povedano, jesti po pameti in vsak dan pošteno zmigati rit.
Ljudje imamo različno presnovo; enim že manjše količine ogljikovih hidratov povzročijo hud insulinski odgovor, kar vodi v kopičenje maščob, drugi jih lahko pojedo, kolikor jih vidijo (in bodo seveda prvi v mirnodobskih časih pridobivali zaloge maščob in umirali od kroničnih metabolnih bolezni, v primeru naravne katastrofe ali vojne in posledičnega stradanja in pomanjkanja hrane jo bodo pa verjetno vsaj za nekaj mesecev bolje odnesli kot tisti drugi; take nas je pač naredil naravni izbor, ki je trajal milijone let).
Najprej piše, da ne smeš pojesti niti grižljaja OH, ker se bo v tem primeru sesula celotna dieta in ne bo učinka. Potem pa piše, da lahko ješ zelenjavo, sadje … Kaj v sadju in zelenjavi ni OH? Saj ni tako težko preveriti, no, ne pa, da se slepo verjame vsaki neumnosti.
Korenje, 100 g:
Carbohydrates
Amounts Per Selected Serving
Total Carbohydrate9.6g
Dietary Fiber2.8g
Starch1.4g
Sugars4.7g
Sucrose3590mg
Glucose590mg
Fructose550mg
Si predstavljaš, da so ljudje res tako neumni, da sploh ne vedo, da so OH v sadju, zelenjavi in tako naprej.
Težko si predstavljam kaj jedo, tisti, ki se gredo brez OH diete. verjetno same zrezke jedo pa za prilogo malo masti ali pa smetane.[/quote]
mi ki rečemo da radi jemo OH, dejansko mislimo na testenine, krompir, žita … se mi zdi neumno zapenjat v vajino seciranje, ampak jaz vseeno mislim, da ljudje vedo, da je večina osnovnih kosov hrane sestavljena iz OH, maščob, sladkorjev … sama po sebi.
Si predstavljaš, da so ljudje res tako neumni, da sploh ne vedo, da so OH v sadju, zelenjavi in tako naprej.
Težko si predstavljam kaj jedo, tisti, ki se gredo brez OH diete. verjetno same zrezke jedo pa za prilogo malo masti ali pa smetane.[/quote]
mi ki rečemo da radi jemo OH, dejansko mislimo na testenine, krompir, žita … se mi zdi neumno zapenjat v vajino seciranje, ampak jaz vseeno mislim, da ljudje vedo, da je večina osnovnih kosov hrane sestavljena iz OH, maščob, sladkorjev … sama po sebi.[/quote]
Glede na to, da eni govorijo, da so na dieti brez OH, očitno en vedo.
Sladkorji so tudi OH :).