dieta pri holesterolu
imam babico, ki je stara 67 let. drugače je popolnoma zdrava, ima le povišan holesterol in krvni tlak. je zelo suha (155cm/43kg). je zelo aktivna, saj gre vsak dan na nekaj sprehodov. prehranjuje se tako, da na dan zaužije veliko manjših obrokov. na dan poje kar nekaj kosov sadja, tudi zelenjavo, drugače pa je vse od kraja. odkar ima povišan holesterol, se izogiba mastnim stvarem in sladkorju, vendar pa se mi zdi, da včasih že kar pretirava. zato vas prosim, če mi lahko napišete seznam “prepovedanih živil”, oziroma, kaj lahko je normalno, kaj v zmernih količinah, česa pa se mora izogibati. za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!
njena vnukinja
izogibati se mora vsej trdih maščob (svinjska mast, goveji loj)….pravzaprav je najboljše, da vse zabeli z olivnim oljem…….naj uživa čim več soje in sojinih izdelkov, ti namreč ne samo da ne vsebujejo slabega holesterola, temveč ga celo znižujejo……ker pa praviš, da je suha in uživa veliko sadja, je čudno, da ima povišan holesterol….ali je bila pri zdravniku in kaj ji je svetoval….zdravniki v takšnih primerih predpišejo zdravila za znižanje slabega holesterola….
Kolikor je meni znano studije kazejo, da stroga dieta, ki ne vsebuje holesterola doprinese k znizanju le-tega samo 10%. Pri uzivanju hrane je pomembno razmerje med nasicenemi (predvsem mascobe zivalskega izvora) in nenasicenemi mascobnimi kislinami (mascobe rastlinskega izvora), se pravi, da prevladujejo nenasicene mascobne kisline. Poleg tega je pomembno uzivanje balastnih snovi (sadje, zelenjava, polnozrnata zita) ter fizicna aktivnost, ki je tvoji babici ne manjka. Po moje bi morala uzivati zdravila za znizevanje holesterola. Kaj pravi zdravnik?
lep pozdrav
Ema
zdravnik ji je napisal zdravila za zniževanje slabega holesterola, ime sem žal pozabila. Tablete redno jemlje po zdravnikovih navodilih. Zanima me, ali se pri svoji teži, res mora tako pretirano držati navodil glede uževanja maščob, saj še navadnega jogurta s 3,2% maščob ne upa več jesti, niti sira, ipd.
hvala za odgovore, lep pozdrav
pepca