dieta želodec
Če sumiš preveč želodčne kisline, ali rano na želodcu, kaj moraš paziti pri prehrani?
Katero zelenjavo lahko ješ? (baje paradižnika ne)
Katero sadje( vem, da ne smeš citrusov, kaj pa jabolko?
Kaj za zajtrk?
Ali lahko mleko?
Nimam še posveta pri gatsro, zato sprašujem vas. vsakega nasveta bom vesela:)
Pri preveliki količini želodčne kisline se je potrebno izogibati sladkurju (peciva, bonboni, čokolade, piškoti ………) pšenični moki, testeninam. Da na začetku opustiš samo sladkor je že veliko in je že neki uspeh. Sama sem imela skoraj vsak dan napad želodčne kisline (to so hude bolečine v čašici, lopatici, želodec). Ko sem uvedla to dieto se je stanje za 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zboljšalo. Za ostalih 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pa se še trudim.
lp
Sama imam težave že leta. Jaz v slabih obdobjih ne prenesem nobenega svežega sadja, ker me napihuje, banane pa so zame takrat izrazito pretežke. Dieta priporoča kompot, ampak domač, brez sladkorja. Če ga kupiš, ga moraš en dan prej zmešati s prekuhano vodo, da voda potegne sladkor iz sadja. Sladkor se odsvetuje, ker povzroča krče in jaz ga takrat nikoli ne jem, res pa je, da mi tudi odgovarja ne.
Jej čim bolj pusto hrano, predvsem brez omak. Pečeno meso, najbolje belo piščančje ali puranje, kot priloga riž, s čim manj soli in maščob. Zelenjava mora biti prekuhana. Solata je rizična, namesto nje probaj rdečo peso, ampak domačo, kupljena je prekisla, pa tudi od domače ne smeš piti soka. Meni mleko ne paše in tudi mlečni izdelki ne. Odsvetovan je krompir, ker ima preveč vitamina C. Kruh lahko ješ, a mora biti polbel in star dva dni. Sveži se v želodcu sprime in povzroča težave. Najbolj nevtralen je prepečenec. Odsvetovane so vse klobase in hrenovke, izjema je pršut. Dovoljena je goveja juha, a jo moraš ohladiti in z nje pobrati maščobo. Morala bi opustiti kavo, lahko pa piješ pravi čaj, a ne sme biti močan. Ne smeš piti gaziranih pijač, najboljše je voda.
Včasih je obstajala super knjiga Dieta pri želodčnih bolezni, a se bojim, da je ni več za dobit, razen v antikvarjatu. V njej je bila opisana stroga dieta, v kateri je bilo skoraj vse prepovedano, in vzdrževalna. Načeloma pa velja, da moraš sama ugotoviti, kaj ti odgovarja in kaj ne. Določene stvari, ki so v knjigi prepovedane, meni odgovarjajo, nekatere dovoljene pa ne.
Se večinoma strinjam z nasveti predhodnic; dodala bi le, da niso primerni vsi mlečni izdelki, predvsem ne jogurti, ki vsebujejejo veliko sladkorja in raznih gostil, pa tudi tisti samo z 0,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} maščobe ne, ker je ponavadi v takih jogurtih gostilo škrob, pa karagen, kar dviguje raven žel. kisline. Meni najbolj pomaga in prija kefir. Omejiti na minimum ali opustiti je potrebno predvsem kavo, čokolada je lahko tista z več čistega kakava.
Sadje: ne citrusi, jagodičevje ( maline, ribez, jagode, robide, borovnice), pa banane, melone, lubenice, mango, papaja.
Zelenjava: ne stročnice in gobe – težko prebavljivo – priporočena je kuhana cvetača, brokoli, pa vložena pesa, sveža solata po želji.
Pozor tudi pri suhomesnatih izdelkih, hrenovkah, paštetah, mastnih sirih, drugi težki in pikatni hrani (mehiška, kitajska hrana vsebujeta veliko glutaminatov in ojačevalcev okusa, kar je “strup” za ljudi z več želodčne kisline in želodčnimi težavami); zmerno pri picah, jedeh iz lonca na žlico (golaž, vampi, pasulj, mastne juhe), pa vsa hitra in ocvrta prehrana, predvsem fast-food, dehidrirane jedi (juhe iz vrečk).
Pozor tudi pred prehranjevanjem tam, kjer gostijo hrano s škrobom, moko, prežganjem. Grickalice, kot so čipsi, smokiji, bobi palčke, so tudi prepovedane. kruh naj bo le tisti dnevno peče, če je le možno polnozrat ali pa iz krompirjeve moke, ne bele in ne tisti kruh in pekovsko pecivo, ki je vakuumsko pakirano s podaljšanim rokom uporabe. Namesto kruha so idealni riževi ali polnozrnati hrski (kupim v bio trgovini).
Pomaga tudi občasno pitje “zluftanega” Donata-brez CO2-ja pred vsako jedjo, če ti njegov okus odgovarja in če te ne požene takoj na veliko potrebo.
Zelo pomembno je jesti zajtrk- strup je bela kava ali čaj z mlekom na prazen želodec. Jesti je potrebno tudi do 7x na dan po malem – želodec mora skozi biti malo poln.
Jaz jem veliko mesa, pečenega na domačem plinskem žaru s skoraj nič dodane maščobe-bela perutnina, svinjska ribica, pljučna, sladkovodne in morske ribe, hobotnico ali lignje v pečici s krompirjem, namesto pšeničnih in jajčnih testenin jem riževe, sojine, pirine testenine, nebrušen riž, pa razne kaše kuhane na vodi.
Predvsem pa doma kuham zato, ker potem vem, kaj jem. Meni se je stanje in počutje tudi zelo izboljšalo, bolečin in žgočega občutka v želodcu je bistveno manj. Bo poseg še malo počakal
Srečno,
Izkušnja
Meni ne paše preveč sladkorja naenkrat, preveč sadja z olupki (jabolka…), preveč solate naenkrat. No, solato lahko jem samo ne samo, ker me začne tiščat in bolet (vzamem vedno malo kruha zraven). Sem imela rano na želodcu samo se je pozdravila.
Sloncek
Mimika,
že zadnjič sem napisala in bom ponovila (uh, kar preseneča me, kako napačne informacije letijo) in pripela dva dobra članka.
Eno je, če imaš ZAKISAN organizem, kar se kaže z ogromno količino želodčne kisline, spahovanjem in sorodnimi gastro težavami (vse skupaj povzroča tudi čire, rane… v želodcu).
Drugo je, če že imaš RANO, kar preveri najprej na gastroskopiji! Tu je potrebna dieta.
Glede prvega, katerega posledica je drugo, pa si preberi tole:
Zakisanost organizma:
Kislo-bazično ranotežje kot osnova za zdravo življenje: