Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek dimnik ne vleče

dimnik ne vleče

A kdo ve, kdo bi nam lahko pomagal? Namreč dimnik ne vleče kot bi moral. Mama ima štedilnik še na drva, poleg električnega in plinskega. Pozimi je fajn, ker je toplo. Zadnje čase pa so z njim problemi. Včeraj je prvič zakurila po daljšem premoru (kakšen mesec se ni kurilo) in ko smo prišli k njej, so bila vsa okna odprta, v prostorih pa vse zakajeno. Nismo se mogli znebiti dima. Vdihavati dim ni dobro za zdravje., mene je potem celo noč, pa še vedno me boli glava. Baje je imela odprto na kip tudi ponoči. Stric je predlagal, da naj spodaj v kleti kjer se še ena vratca zakuri (in sicer palčko naj pomoči v bencin oz. nafto, da bo pognalo ogenj v dimnik). Meni se to ne zdi ok, da ne bo šla cela bajta v luft, kajti v tem prostoru je tudi cisterna z oljem. To so vendar hlapi, halo. Se rekla, da to ne bo dobro, pa mi je rekel, joj kako si ti neumna, zaradi ene kapljice pa res ne more nič biti. Mar res ne? Kaj naj naredimo, oziroma koga naj pokličemo, da bo pogledal kaj je sploh narobe, a kdo koga pozna?Za vsak nasvet bi bila zelo hvaležna.

Dimnikarja pokliči.

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Glej, če raufnk neki časa stoji, je zihr, da ko pprvič zakurš bo vse črno in bo smrdlo. Not se pač nabere svega i svašta.

Dajte raunfg očistit ,ali pa pokličite dimnikarja

drugo je pa to, kaka drva uporablja tvoja mama.. toej so suhe, vlažne in če so vlažne kolk vlage imajo v sebi…..

pooje če sčistite dimnik in še ene parkart zakurite bi moglo laufat

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Ja mama nima dobrih izkušenj z dimnikarji, baje ne očistijo dobro. Pravi, da ga ne mara. Dimnik je mrzel, pa ne vleče. Danes je baje zopet zakurila in se je pokadilo, potem je vse skupaj pustila pri miru. Kaj pa če bi spodaj dala tabletko (ene bele so, ki smrdijo po nafti). A to bo pognalo gor? A strokovnjaka za dimniek nobeden ne pozna, ne dimnikarja?

Pri nas je taka situacija ponavadi na vikendu, ko prvič zakurimo jeseni. Tisti dan imamo vse odprto na stežaj, ko zagori in potegne je pa potem itak ok.
Treba pa je preveriti, da ni dimnik zamašen. Lahko je veliko saj, najde se tudi kako gnezdo ali žival… mi smo enkrat imeli osir zgoraj, je bil dimnik skoraj popolnoma blokiran.

kaj pa kak sosed, ki se spozna na te zadeve? Saj dimnik si konc koncev lahko sam ometeš pa je.. V primeru pa da je špckaminar nujen, pa naj on malo omete, pa izda listek, ki je dane sbolj pomemben kot pravilno ometen dimmnik

Drgač pa maš tle gor mag dom in on je kar precej doma v teh zadevah. Vpraš njega, pa bo On ti bo zihr znal svatovat kaj in kako

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Lahko je tudo,da če se dolgo ne kuri,potem se nabere mrzel zrak na tleh in ko se prvič kuri po dolgem času je vedno potrebno en dober velik šop časopisnega papirja,se da notri, da se vžge in da je velik ogenj da PORINE mrzel zrak čez raufeng. ko to dvakrat ponovite šele takrat se kuri.
toliko vem,za drugo če tole ne bo nič pomagalo pa pokličite dimnikarja.

Praktični nasvet. Ko po daljšem času zakuriš peč predlagam da se zakuri samo z časopisnim papirjem(reklame ne). Papir hitro zgori in ustvari temperaturo. Zaradi temperaturnih razlik se v dimniku nabere kondenz “kot neki zamašek”, kateri pa ne dovoli dimu skozi raufenk. Šele ko dimnik v redu povleče, šele takrat daš treske in drva.
To se je meni dogajalo, dokler nisem pogruntal to z časopisnim papirjem. Imam sedaj novo peč in nov dimnik če ne naredim tako kot pri prejšni peči se mi dogaja ista zadeva kot pri stari peči. Ko pa enkrat konstantno vsak dan kurim, potem pa zakurim dormalno.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx boljše živet v lahki diktaturi kot v težki demokraciji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx več na blogu, http://www.fj-produkt.com/

obstaja vlečni ventilator za dim….

Dokler sem jaz pisal si že ti prilimal gor isto zadevo. Torej držijo najini predlogi.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx boljše živet v lahki diktaturi kot v težki demokraciji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx več na blogu, http://www.fj-produkt.com/

Se pravi, da je najbolje, da vrže noter cel časopis in počaka, da cel zgori. Šele nato doda trske in poleno? KAJ PA V KLETI odprtina od dimnika naj bo odpta ali zaprta? Joj ko bi le to delovalo?

Odprtina naj bo odprta,da bo vleklo zrak.
Časopisa veliko veliko založi da bo ene 5 minut fino gorelo. Potem počakaj,počakaj ene 3 minute da se zrak porazdeli,šele nato zakuri.

Odprtina v kleti naj bo zaprta. Z časopisom pa večkrat ponoviš, 2x,3 krat, da se dimnik segreje. Morda tudi 5 krat. Nato daš treske in zelo malo drvi. Ko pa se to v redu vžge in dimnik zalaufa, potem pa lahko krepko naložiš.

A ga zvijem skupaj. A ne bo ugasnilo vse skupaj? Ne vem, če me razumete, ta štedilnik ima mama v kuhinji in ta štedilnik ima odprtino. V kleti pa je še ena odprtina in včasih mora it najprej dol zakurit, da potegne in šele nato v kuhinjo.

Si se ti ali jaz uštel. Po moje morajo biti vratca v kleti zaprta, da ne vleče hladen zrak v dimnik, kar otežuje pri segrevanju dimnika.

A ga zvijem skupaj. A ne bo ugasnilo vse skupaj? Ne vem, če me razumete, ta štedilnik ima mama v kuhinji in ta štedilnik ima odprtino. V kleti pa je še ena odprtina in včasih mora it najprej dol zakurit, da potegne in šele nato v kuhinjo.[/quote
V kepice naredi, list za listom.]

Ok grem danes k mami, bom jaz probala zakurit. Se pravi v kleti pustim vratca zaprta. A v kuhinji pod štedilnikom jih pa odprem, zvijem skupaj več papirja in zakurim. A se res ne bo kadilo po kuhinji ? kaj pa šubar al kako se že reče, a mora bit odprt?

Hmm.. malo težko tole. Nevem a sem se jaz uštela nevem nevem.. ampak jaz imam kamin in seveda reguliram odprtino na vratcih.Ko zakurim,je vedno na full odprta da povleče kisk. Ko se nalagajo polena se jo tri četrt zapre da počasi gori in da oddaja toploto na maximum da se ne skuri v 10 minutah. Torej,sklepam,da bi odprtina morala bit odprta,čim večji pretok zraka,da malo zabobni ko se papir kuri da res pozauga mrzel zrak ven in ga porine. Si pa težko predstavljam ta vaš sistem ki ga opisuješ. Ne bi vedela,mogoče ima vilid prav. ??
Glede papirja-ja ogromno časopisnega papirja! kar en cel časopis nabasat do vrha v prostorček noter in potem prižgat,verjemi vžgalo se bo ko na sodni dan,časopis zelo dobro gori in seveda obvezno takoj ZAPRET vratca da naredi vakum in ogenj porine zrak ven.

A zdaj, ko si dobila dobre nasvete, že vleče?

Pravkar govoril z dimnikarjem. Vratca v kleti morajo biti zaprta, ker v nasprotnem zmanjšaš vleko dimnika od peči, kateri že ima svojo vleko.

Poročam zvečer, če bo sledeč nasvet obrodil sadove. Močno upam,da se ne bo spet kadilo po celi hiši, ker včeraj je bilo kot bi bil požar.
Zaenkrat hvala vsem.

Pravilno razmišljaš.

zdravo, zgradil sem novi dimnik z tremi cevmi: krušna peč,kamin in štedilnik. Zidan je z navadno opeko, odznotraj ometan, na vrhu je pokrit z betonsko ploščo, okrog in okrog pa so odprtine kot jih imajo na primorskem. Krušna peč vleče vredu, odprtina je cca. 40×40, kamin vleče slabo, odpritna je 20×25, štedilnik pa ne vleče skoraj nič. odprtina je 20×20, kadi se iz njega nazaj, ko pa se po dolgem času zagreje pa vleče celo preveč. Nevem kaj je krivda, mogoče ker je nov in še nismo veliko kurli, mogoče mi lahko kdo svetuje. Hvala.

To je eno, drugo je da je poleti podtlak mnogo manjši kot pozimi, zato je bistveno težje kurit. Dimikar ne bo nič pomaga kot zgoraj nekdo svetuje, če je dimnik čist. V zakup treba vzet, da se bo kadilo ko zakuriš, kot praviš ti kravca, ko se sistem ogreje, bo vleka dobra. Še dodaten problem je, ko je nizek pritisk pred dežjem. ( sem zadnjič enkrat šel zakurit odvečen papir, sem permejdun šel ven gledat, če mi je slučajno kaj v raufk padlo in ni prehoden, zakadil celo kurilnico😁)

Za dimnik je najbolje da ti pride pogledat ta, ki se z dimniki ukvarja in ti izmeri vleko. Pomemban je zadostna višina za pravo vleko, potem , da je zadostna višina od strehe, širina zadostuje enaka kot je izhod na peči ali večja. Na pamet danes ljudje več ne znajo sami izdelat pravilno dimnikov, včasih so jih.

New Report

Close