dimnik ne vleče
To je eno, drugo je da je poleti podtlak mnogo manjši kot pozimi, zato je bistveno težje kurit. Dimikar ne bo nič pomaga kot zgoraj nekdo svetuje, če je dimnik čist. V zakup treba vzet, da se bo kadilo ko zakuriš, kot praviš ti kravca, ko se sistem ogreje, bo vleka dobra. Še dodaten problem je, ko je nizek pritisk pred dežjem. ( sem zadnjič enkrat šel zakurit odvečen papir, sem permejdun šel ven gledat, če mi je slučajno kaj v raufk padlo in ni prehoden, zakadil celo kurilnico)
[/quote]
plavi, saj vse drži…samo…a si preveru datum kdaj sm v tem iodgovarjal (leto, mesec..tudi iz vidika letnega časa…). drži kar si napisal, samo tema je že malo ut
btw letos bo dimne pline ven pihalo, ne bo več na način pasivnega vleka, bo kar aktivno……
Zadeva je taka.
NAJPREJ mora biti avtorica prepričana, da je raufnik res dobro očiščen.
Potem;
Ni doivolj, da je očiščen samo raufnik, očiščena mora bit tudi notranjost šporheta in dimni kanali okoli pečice (rora) ter okoli kotlička za vodo (če ga ima). To vse je treba potegnit ven in spucat/posesat.
Ker;
V teh deževnih nalivih in nevihtah, ki nas vsak dan polivajo, je velika verjetnost, da je skozi raufnik tekla voda in iz stene raufnika oluščila obloge saj, katran itd.., ki se je nabral. Mogoče je notranjost dimnika celo mokra.
Možno je tudi, da je v raufniku sova naredila gnezdo (ne se smejat, ker to se velikokrat zgodi.).
In ko boste 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} da je to, kar sem naštel vse pregledano in uredu, pa je treba upoštevati še naslednje dejstvo;
Če je temperatura zraka ZUNAJ višja kot je zrak v stanovanju, potem je logično da raufnik slabo vleče. Dokler ne bo raufnik bolj topel kot je toplo stanovanje, bo vleklo slabo. Zato je potrebno vlek skozi raufnik na štartu nekako prisilit in mu na silo potisniti topel zrak.. Jaz sem tudi že s fenom za lase pihal skozi vratca šporheta, da je potem potegnilo. Zakuriš in pihaš s fenom, ali pa s kakšno loputo/ smetiško mahaš noter in dobesedno potiskaš topel zrak/dim skozi raufnik ven navzgor.
In še to je treba upoštevat, da je v tem soparnem vremenu normalno, da je tako, saj zračni tlak dobesedno tlači k tlom.
Ko bo raufnik ogret, oziroma, če bo stanovanje bolj toplo kot zunanjost, bo fizika delala svoje saj je topel zrak lažji od mrzlega in bo zaradi te fizike topel zrak po dimniku avtomatično silil navzgor in šporhet bo “čudežno” delal..