Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Dimnikarske storitve

Dimnikarske storitve

Predlagam da pišete na ministrstvo, če se ne strinjat s sedanjo ureditvijo dimnikarskih storitev, ki vas sili, da ne morete izbirati dimnikarja, kot se temu v demokraciji pritiče, ampak vas silijo, da je za vaše območje dimnikar koncesionar in on zapoveduje kako in kaj. Mnogi ljudje so nezadovoljni, v mojem primeru je bilo celo tako, da mi je en dimnikar pred leti celo grozil in me izsiljeval z inšpekcijo,ker sem mu dejal da z njegovimi storitvami nisem zadovoljen in da ne razumem, kdo lahko meni zapoveduje koga bom izbral za opravljeno delo. Moje mnenje je , da je to skregano s tržno ekonomijo,mramor pravi da nismo več v komunizmu, meni se pa zdi tako. V hišo ti ne sme stopiti policist brez sodnega naloga, dimnikar v mojem primeru pa se po tvoji parceli sprehaja kot da je vse njegovo. Če ne boste izrazili protesta in pisali na vlado in ministrstvo bodo verjeno za naslednjih 20 let spet podelili koncesije in ne boste mogli nič. Slišim, da so pritiski s strani določenih podjetij ogromni, saj vedo, da če bo tržna ekonomija, da bodo mnogi izviseli in bodo morali biti veliko bolj prijazni kot so.Če vam je pa prav tako kot je, potem pa vredu.

S 1. januarjem 2016 bodo koncesije za opravljanje dimnikarske dejavnosti ukinjene.

Je pa res, da so pritiski s strani dimnikarskih podjetij, ki so do sedaj služili mastne denarne (tudi za NEdelo) veliki, ampak, to bo sprejeto, ker so to tudi zahteve Evropske unije.

Kaj pravte, bi bili naši vrli monovci in moklje sposbne prijeti za to delo?
Tule gor jih je kup brez službe in samo nabijajo poste tu gor. Mogoče bi se priučili v dimnikarsko obrt?

Sem jim že večkrat pisal. Glede tega, da nimam proste izbire dimnikarja, kot glede tega, da je zakon v tisti točki kjer omenja, da lastnik mora dimnikarju omogočiti dostop do kurilnih naprav, v nasprotju s 36. členom ustave, ki določa, da je stanovanje nedotakljivo in ne sme nihče brez sodnega naloga in proti volji lastnika, vstopiti ali ga preiskovati.
Čeprav so mi na ministrstvu odgovarjali, da zakon ni protiustaven ter odgovarjali na nivoju otroka, se na to nisem kaj dosti obračal, ampak še vedno dimnikarju, če se slučajno pojavi pred vrati, povem, da brez sodnega naloga nima pravice do vstopa.
Ima pravico splezati na streho in očistiti dimnik, če pa se mu ne da, pa to ni moj problem.
Ker bi on seveda rad samo kasiral, koristi pa tako ali tako od njega ni.
Zato sem raje sam kupil razne ščetke in se raje sam “izučil” za dimnikarja. 🙂

Ja, samo plačat moraš pa vseeno.
Mi sami čistimo dimnik. Vendar je treba vseeno plačat, ko pride dimnikar. Cena je sicer nekaj nižja. AMpak plačaš pa vseeno.
Bedno to.
Čistiš sam, oni pa pridejo kasirat.

Ja, samo plačat moraš pa vseeno.
Mi sami čistimo dimnik. Vendar je treba vseeno plačat, ko pride dimnikar. Cena je sicer nekaj nižja. AMpak plačaš pa vseeno.
Bedno to.
Čistiš sam, oni pa pridejo kasirat.[/quote]
Kaj naj plačam ?
Za nedelo ?
Še nikoli nisem plačal, ker ne mislim plačevati samo zato, ker je nekdo prišel do mojih vrat.
To je bedarija.

A resno, da nič ne plačaš?
Mi moramo vedno plačat. S tem, če sam očistiš, je nižja tarifa.
Prej pošlje dimnikar kdaj bo prišel in zraven telefonsko, da ga pokličeš, če te ne bo doma in da se dogovoriš za termin.
POtem pride. Z ogledalcem pogleda v dimnik in ti zaračuna preglede dimnika. Če pa čisti, je pa dražje.
Ti dejansko prideš skoz, da ne plačaš?
Kako pa to izvedeš?

To je pa drugo, če ga spustiš v hišo in potem naredi pregled. Potem pa ima pravico tebi napisati račun za pregled.
Pri meni pa bo lahko vstopil le, ko bo od sodišča imel sodni nalog za pregled.
Zaenkrat pa še ga noben dimnikar ni imel. 🙂
In zato nima kaj računati, ker ni nič naredil.

Pa se ti je dejansko izšlo brez težav?
Ker pri nas grozijo, da če jih ne spustiš v hišo oz. če si vedno odsotne, ko pridejo, da boš imel opravke s sodiščem.
TUdi sosedje ne upajo tvegat in, če jih ni na termin, ki ga navede dimnikar doma, ga pokličejo in se dogovorijo.
Soseda ga sploh ne spusti v hišo, plača pa vseeno. On pride, ona plača in adijo. Brez pregleda. On je seveda zadovoljen, ker lahko kar zaračuna.

Pa pokliči policijo, če ti grozijo. Nimajo kaj groziti,
To ni normalno, da plačuješ za nekaj, kar ne rabiš in da ti potem še nekdo grozi in te izsiljuje. Preveč si dovolijo, ker jim ljudje popuščajo.

Če je pa zakon tak, da določa, da je obvezno pregledati peči na trda goriva 4x na leto. Oljne pa se mi zdi, da 1x.

Zakon lahko določa karkoli se je že politična mafija odločila, da bo določal.
Noben zakon pa ni nad ustavo in nihče nima pravice kršiti tvojih ustavnih pravic, če se na njih sklicuješ.

Noben zakon pa ni nad ustavo in nihče nima pravice kršiti tvojih ustavnih pravic, če se na njih sklicuješ.[/quote]

Zakaj pa velika večina ljudi z lastnimi pečmi vseeno plačuje? Pogosto tako, da dimnikar niti ne stopi v hišo?
Veliko je pritožb, vseeno pa morajo plačat. Nekateri so dobili celo izterjevalce, je bilo po TV, ker niso hoteli plačati in tudi niso pustili diminikarja v hišo?

Noben zakon pa ni nad ustavo in nihče nima pravice kršiti tvojih ustavnih pravic, če se na njih sklicuješ.[/quote]

Zakaj pa velika večina ljudi z lastnimi pečmi vseeno plačuje? Pogosto tako, da dimnikar niti ne stopi v hišo?
Veliko je pritožb, vseeno pa morajo plačat. Nekateri so dobili celo izterjevalce, je bilo po TV, ker niso hoteli plačati in tudi niso pustili diminikarja v hišo?[/quote]
Ker ljudje ne poznajo svojih pravic in ne znajo napisati pritožb.
Mene so tudi že prijavili na inšpektorat, pa ni bilo nobenega odgovora. Ker bi rad videl tistega inšpektorja, ki bi mi napisal kazen zaradi sklicevanja na ustavo.

Vsaka ti čast, da ti uspe.
Samo vseeno mi ni jasno kako se lahko potem usedejo na plače enim, ki niso hoteli plačat dimnikarja?
Pa izterjevalce dobijo in vse prek sodišč?

Saj pravim, da verjetno zato, ker njihove pritožbe nimajo pravne podlage.
Ne moreš kar tako zavrniti dimnikarja, ker ti ni všeč ali pa, ker ga ne rabiš…To niso nobeni razlogi s katerimi bi lahko utemeljeval svojo pritožbo.

Pa ne mi reči, da so vsi tisti, ki so na TV v zgodbah o terjatvah, vsi nesposobni in neumni in da jih sodišče kar brezveze obsodi?
Saj izterejevalca ne pošlje dimnikar. IMa sodno podlago. To je pa ta zloglasni dimniški zakon. Pa verjetno kdo od teh terjanih tudi odvetnika najame.

Pa kdo pravi, da kdo koga brezveze obsodi ?
Saj ni brezveze, ampak na podlagi zakona.
Seveda pa je prav tako odvisno na kaj se obtoženi sklicujejo in prav tako od namena, kaj želijo mediji povedati. Zato selektivno izbirajo primere, ki dokažejo tisto, kar sami želijo.

Jaz bi rekla, da imaš preprosto srečo in ne, da so drugi tako neumni. Eni imajo pa smolo in jih uspejo dimnikarji prek sodišča iztožit.

Brezveze je debatirati in filozofirati o nekem xy primeru o katerem ne vemo nič in nobenih podrobnosti.

Je kar več primerov. Nočejo plačat, nočejo dimnikarja v hišo spustiti in doletih jih izterjava plače ali pa celo rubež, če ne uspejo drugače.

Jaz imam recimo srečo. V osmih letih kurilne sezone, so prišli dimnikarji do
zdaj enkrat, samo da so me popisali in ugotovili (sem jim jaz povedala) da
imam kurilno enoto (al kako se reče) na trda goriva.
Od takrat ne duha, ne sluha o njih. Letos jih moram pa poklicat, ker je treba res
že spucat dimnik 🙂 nazadnje sem ga sama 2011, pa lani ob začetku sezone,
zdaj pa bi rada, da je enkrat mal bolj strokovno za ziher 🙂
4x na leto? I wish….

Srečka :).
Pri nas od začetka tudi niso hodili. Potem so pa začeli hodit. Samo k sreči ne 4x na leto.
Saj razumem, da je nek zakon, ki zahteva strokovni pregled. Vse lepo in prav, ampak ne pa 4x na leto. To se mi zdi pa čisto nenormalno.
Se pa strinjam, da je prav, da se občasno mora strokovno pregledati.
Samo o strokovnosti je pa spet druga.
Po tem strokovnem ometanju in pregledu (ja po ometanju, ki ga je opravil dimnikar), so en teden po tem gorele saje. V dimniku, ki ga je on strokovno očistil je bilo ogromno ogromno saj.
Toliko o njegovem strokovnem čiščenju.
Res pa je, da je on samo malo podregal in se ni kaj prida trudil. Ko pa sami delamo to pa se trduimo kar nekaj časa, da res kaj pade dol.

To ne pove čisto nič o ozadju in samem primeru.
Daj gor konkretno zadevo iz katere bo razviden postopek.

Ti ni nenormalno, ampak normalno in priporočljivo. Čiščenje je nujno zaradi varnosti.

Če kuriš na drva, je res potrebno spucati vsaj 3 krat na leto.
Peč pa vsaj 1 krat/mesec in to konkretno.

Če bo prišel dimnikar, še to ne pomeni, da bo to strokovno, ker oni naredijo to bolj na brzino. So bolj le še inkasanti.

To ne pove čisto nič o ozadju in samem primeru.
Daj gor konkretno zadevo iz katere bo razviden postopek.

Ti ni nenormalno, ampak normalno in priporočljivo. Čiščenje je nujno zaradi varnosti.

Če kuriš na drva, je res potrebno spucati vsaj 3 krat na leto.
Peč pa vsaj 1 krat/mesec in to konkretno.

Če bo prišel dimnikar, še to ne pomeni, da bo to strokovno, ker oni naredijo to bolj na brzino. So bolj le še inkasanti.[/quote]

Ne. Kurim na pelete, kar je skoraj brez svinjarije (teoretično) v praksi je pa vseeno
treba spucat, seveda.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close