Dines kartica
Imam jo, pa jo bom preklicala. Članarina je draga, okoli 35 evrov letno, omogoča pa ti nakup na obroke. Ampak s tem, da bi vsakem obroku plačaš en evro banki. Obrok ne sme biti nižji od 40 evrov.
Zdaj banke ponujajo svoje kartice, ki omogočajo plačilo na obroke, tako da je Diners po mojem postal nezanimiv.
Imam kartico Diners že leta. Za kaj vse jo uporabljam? Plačujem z njo kot se to pač počne s kartico. Včasih tudi na obroke.
Imam tudi Mastercard, malo razporejam plačevanje glede na zapadlost kartice, pa v tujini je včasih fino imet dve, če katere kje ne sprejmejo.
Jaz gotovine skorajda več ne uporabljam, razen za kako malenkost, ki jo kupim mimogrede, recimo v trafiki, na tržnici in podobno.
Če sama ne vidiš prednosti kartice oziroma ne veš, kaj bi z njo, jo je brez veze vzet, čeprav te prepričujejo po telefonu in ti morda še kak neznanec na forumu reče, da jo je fajn imet.
Jaz jo imam približno šest let, članarina je 22,00 eur, pri novemberski položnici. Jaz jo uporabljam samo za obročno odplačevanje, in ni res, da mora bit znesek najmanj 40,00 eur. To je odvisno kakšno pogodbo ima trgovina. Lahko je največ na 24 obrokov. KUpila sem precej stvari, TV, 2x kolo, pralni stroj, sesalec, likalnik…
Sem jo imela. In potem sem šla v tujino (Kanada in ZDA) in jo vzela s seboj kot plačilno kartico. Še dobro, da sem imela s seboj tudi Viso. In potem smo se z znanci pogovarjali, da so tudi oni imeli Diners s seboj v Rusiji samo za okras. Ker ne rabim kartice za odročno plačilo, kot navajajo nekateri pred mano, je nimam več
Diners uporabljam tako kot ostale kartice – za plačevanje nakupov in storitev. Priročna je za plačevanje na obroke. In seveda za letališča, ker imajo svoj salon (če potuješ, seveda). Imajo tudi nagradni program, če te to seveda zanima. Jaz ga niti ne koristim. Sem pa zadovoljna z Dinersom.
Sicer pa je treba v tujini imeti s seboj vsaj 2 kartici, ker na različnih koncih pač sprejemajo različne kartice.
Tudi jaz ne uporabljam več gotovine, kjer to ni nujno. Plačujem s karticami.
Višina obroka je odvisna od trgovine v kateri kupuješ na obroke. Je zelo različno. Ponekod ni omejitve, ali pa je celo 15 evrov. Ponekod je tudi 50.
Lahko pa kupuješ tudi 24 obrokov, kar je prednost v primerjavi z ostalimi karticami. Mislim, da je Dienr konkurenca predvsem Amexu, odkar so uvedli plačila na 24 obrokov, možnosti obročnega nakupa na Amex marsikje ni več.
obročni nakupi na kartice bank, potekajo pa nekoliko drugače, bolj po revolving principu. Ti recimo kupiš nekaj za 500 evrov, kolikor imaš recimo limita na kartici. Trgovini plačaš celotni znesek, potem ti pa banka to pretvori v obroke. to potem sicer plačuješ po obrokih, si pa takoj porabil svoj limit. Poleg tega lahko večina povprečnih državljanov na ta način kupuje stvari v manjšem cenovnem obsegu, ker ima redko kdo 2500 mesečneg alimita na kartici.
Pri Dinersu je drugače. Imaš mesečni limit in posebej limit za obroke, ki ti ga po pol leta rednega plačevanja položnic, na željo povišajo. Kupuješ v okviru limita za obroke, mesečni obrok pa se obračuna k mesečni porabi. Teoretično lahko tako recimo plačuješ nekaj, kar stane 1000 evrov na 24 obrokov, poleg tega pa še kaj drugega na manj obrokov in še vedno nisi dosegel mesečnega limita.
Skratka, so razlike. Kaj komu ustreza je pa odvisno od tega kaj kupuješ.