Dioptrija – operacija
Enako! Sem hodila k Moreli na preglede, in takrat so mi rekli da je moja dioptrija preveč nestabilna in da bi mogla počakati da se mi stabilizira. To je bilo 3 leta nazaj, sedaj se mi je stabilizirala imam pa -2,50 na oba očesa. Ampak sem si premislila, zato ker laserske operacije oči so še vedno na začetku. Oni ne vedo kako se bo oko obnašalo čez 10, 15, 20 let po operaciji. Oči so le oči, ljudje ne zafrkavajte se s temi operacaijami.
Zakaj pa mislite da veliko okulistov nosi očala in ne gredo na lasersko odstranitev dioptrije? Zato ker oni vedo da laser ni 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in da so zadeve še v raziskovanju. Saj ne vedo kakšni stranski učinki so lahko, mogoče bodo pa čez 30 let lansirali neko novo tehniko ki bo 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} brez stranskih učinkov in brez bolečin.
vprašala sem med. sestro, ki se ukvarja s tistimi, ki pridejo k njim na kliniko po teh operacijah, je rekla, da se ne splača, če res nimaš ful velike in če ti to res poslabšuje kvaliteto življenja… ker je toliko zadev, k lahko grejo narobe, preobčutljivosti, težav s solzenjem, težave s svetlobo, ponovna dioptrija, … ne vem, nisem strokovna, da bi lahko ponovila njene besede… ampak je rekla, da vsi okulisti, k jih pozna imajo očala in si niso operirali oči, celo tisti, ki operira ima očala… torej… jaz sem odnehala, zaenkrat.
Baje pa, če operiraš minus, se ti z leti itak pojavi plus, pa spet dobiš očala… tko da, kolk let dejansko “uživaš” brez očal?? Ne vem, če se splača.
Jaz bom napisala svojo izkušnjo.
Operacija traja približno 10 minut.Ne boli popolnoma nič, ker ti dajo kapljice.Mene sploh ni bilo strah, edino takrat sem malo pocvikala, ko me je zdravnik prišel iskat v čakalnico, naj grem noter.Rekla sem mu, da me je zdaj pa malo strah in da mi je žal, da nisem vzela kakšnega Helexa, da bi bila bolj flegma,Pa se je pohecal:Ma kakav Helex, vodica od grožđa, ili od hmelja…In smo se smejali…Ko sem šla v sobo, tam ni nobenih ogromnih luči…kot v tistih operacijskih sobah.Samo navaden stol -tak, kot pri zobarju in ene dva mala aparata.
Se uležeš in – nobenih bolečin.Nič, da bi človek rekel :au….
Zdravnik ti pove :zdaj bo tema, zdaj bodo črne pikice, vse je vredu, zdaj glejte v rdečo pikico, potem dela pik, pik, pik – to je laser, dela ti najprej na enem očesu, pa še na drugem, spere z vodo, pa z eno metlico, ali, kaj…potem pa reče :ste že!
Vstaneš, pa že vidiš na uro!
Seveda moraš imeti s seboj spremljevalca.Natakneš sončna očala in dobiš vrečko – paketek.V njem so kapljice , več vrst in navodila.
Potem sva s hčerko poklicali taxi, oziroma so ga potem poklicali kar oni (20 kun za v drug konec mesta, hotel je bil takrat že vračunan v ceno, z zajtrkom…),in sva šli v hotel.
Seveda so me oči malo pekle (sploh ni krize), vendar sem šla počivat, hči je zagrnila zavese, ker je sijalo močno sonce.
Potem mi je prebrala navodila in mi dajala kapljice, kot je pisalo.Tobrex -antibiotiki, Blink – za vlaženje , pa še ene proti praskanju.Vse kapljice so bile dobro učinkovite.Preden pa sva zaspali, mi je nalepila čez oči plastične poklopce, da si ne bi jaz sredi noči, ko bi se zbudila , spozabila in si pomela oči.Poklopce sem dobila zraven v vrečki…In flajštre za nalepit…
Zjutraj sva se zbudili, poklopce dali dol, hči mi je spet dala kapljice v oči in sva šli na zajtrk.
Potem sva spakarali, poklicali taxi (oziroma so to naredili na recepciji hotela Rebro ,ki je zraven priznane bolnišnice Rebro…)in šli na kontrolo v Optical Express.Vse v redu.Kdaj lahko berem, gledam v računalnik? Danas…je rekel Dr.Grgič.
Ko sva se peljali domov, sem videla vse napise, slika je bila jasna ,bila sem zelo zelo zadovoljna.
En teden sem zunaj nosila sončna očala, porabila sem kapljice proti praskanju, pa počasi tudi Blink kapljice, drugega ni bilo treba.
Imela sem dioptrijo -4.
Zdaj vidim zelo dobro.
Kot je razvidno iz mojega pisanja, analgetikov ne rabiš.
Nikoli tudi nisem pomislila, da bi šlo pri operaciji kaj narobe.Tudi nobenih težav nimam s solzenjem, kar se pa tiče bleščanja – se mi je prej z dioptrijo bleščalo.Zdaj se mi ne!
Vsi okulisti imajo očala? Mislim, da je ravno zdravnik v Svjetlosti, ki si je dal operirati oči z laserjem.
Sicer pa, kaj pa ena sestra ve, če nima lastne izkušnje.Ve samo toliko, kot sliši od drugih.
Jaz sem si to operacijo že dolgo želela.Zame operacija ni bil poseben podvig glede tega, da bi se bala.Bolj s finančne plati.Ampak, ko sem imela zbranega dovolj denarja, sem kar poletela proti Zagrebu.
No, meni se zelo zelo splača!
Prej nisem videla na daleč.Dobro pa sem videla na blizu.
Zdaj vidim na daleč zelo dobro.Grem v gledališče, vozim avto , hodim naokrog – brez očal.Če pa želim na blizu kaj prebrati – recimo zvečer v postelji, takrat si pa nataknem bralna očala.Ali pa pri računalniku, tudi.
Berem sicer lahko tudi brez očal, ampak sede in na malo daljšo razdaljo.
Moj poklic je tak, da ne delam pri računalniku.
Zato sem lahko brez očal.Če pa rabim, si jih nataknem za par minut.
Ker imam že par let nad štirideset….:)))))))
Vseeno mislim, da ti je dala tale medicinska sestra presneto neumne informacije!
Kaj naj bi šlo narobe? Oči ti pred operacijo temeljito pregledajo.In če presodijo, da zate operacija ni primerna, ti jo odsvetujejo.Pregledajo ti očesno ozadje, pritisk, dioptrijo in kakšno debelino roženice imaš, da ti lahko odstranijo flop.Ki se čez noč zaraste nazaj.
Jaz sem imela operacijo Advanced CustomVue Wavefront LASIK Intralase.
https://www.youtube.com/results?search_query=dr+dra{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}BEen+grgi{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8D
Zdravnik, ki me je operiral.Prijazen, profesionalen in – za hece!
Pred 10 leti sem bila na operciji v centru Vid, pri Novi gorici. Zdravnik mi je takoj povedal, da bo treba najprej pregled, če sem sploh primerna kandidatka za operacijo in šele potem se lahko pogovarjamo naprej. Bolelo me ni nič. Operacija poteka kot je že napisala Mandolina. Res je, da rabiš spremljevalca za pot domov. Dobila sem tudi vsa navodila in številko od zdravnika, če bi se slučajno pojavile kakšne hude bolečine ali kaj drugega. Čez dva dni me je spet pogledal in je videl, da je vse v redu. Tudi mene je bilo malce strah, vendar bolečin pa res ni nobenih med samo operacijo, niti ne po njej.
Po operaciji moraš nekaj časa biti previden, da ne dobiš slučajno kakšnega udarca v oko, ker potem res lahko ostanejo kakšne brazgotine. To je, če imaš slučajno kakšnega mlajšega otroka, se lahko hitro zgodi.
Nisem imela visoke dioprtije, vendar se mi je kvaliteta življenja neizmerno popravila. Takoj bi se še enkrat odločila za to.
Pri meni je minilo 10 let od operacije.
Poseg je potekal pri Morela okulisti. Takrat je bilo tako, da je bilo operirano najperj eno oko, čez 14 dni pa še drugo. Bolečine so bile 3 dni.
Sedaj je tehnika tako napredovala, da je poseg na obeh očesih hkrati, brez bolečin, takoj lahko ˝spregledaš˝. Veliko prijateljem sem svetovala na podlagi svoje izkušnje in so tudi oni šli. Vsi so skrajno zadovoljni. Nobenih težav.
Zdravnica in celotno osebje ima skrajno prefesionalni odnos.
Same pohvale.
Po 10. letih imam še vedno 0 dioptrje, vidim odlično, tudi ko sem šla na pregled zaradi podaljšanja vozniške na Medicino dela, mi je končno odpravila tisto točko, da nosim očala in mi ni več treba na pregled za oči.
Tudi jaz imam zelo dobro izkušnjo. Na operaciji sem bila v Zagrebu v kliniki Bilič. Zelo profesionalen, prijazen odnos. Jaz nisem videla ne na blizu in ne na daleč, nosila sem progresivna očala, ki so me ovirala, nikakor se jih nisem mogla navaditi. Stara sem 46 let. V mojem primeru ni prišel v poštev laser, temveč so mi zamenjali leči (multifokalni) in sedaj vidim vse razdalje se pravi blizu, sredina, daleč brez problema. Slika je jasna, čista. In prednost menjave leč je v tem, da je to doživljensko in dioptrija, se ne bo nikoli poslabšala, ker pač imam zamenjani leči. Operacija ni boleča, po operaciji malo praska, a ni sile. Treba je res malo popaziti, da ne dviguješ težkih bremen, se ne sklanjaš in pa seveda 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} čistoča. In pa seveda sončna očala. A to samo 14 dni, potem pa je življenje čisto drugačno, ko si osvobojen očal. Kdorkoli si to lahko finančno privošči mu svetujem, da to naredi brez kakršnega koli strahu.
Pa srečno
No, za operacijo se ponavadi odločiš takrat, ko ti gredo očala tako na živce, da si ne predstavljaš, da bi jih nosil do konca življenja. Meni so šla. Hotela sem videt jasno, brez tistih trapastih stekel pred sabo, brez žuljenja ob straneh, brez težav pri kopanju, športu, ko leče ne pridejo več poštev …
In vse to sem z operacijo dosegla. Je pa na netu toliko nekih dezinformacij in traparij, da se je res težko odločit. Problem je tudi, ker v tujini (brala sem za GB in ZDA) te operacije izvajajo neusposobljeni kadri, ki jih vodi samo dobiček. Jaz v SLO in HR tega občutka nimam. Vseskozi sem se počutila varno, dobila sem vse podatke, dobro pooperativno nego. Tudi če bi se kaj od naštetega zgodilo po operaciji, dober vid marsikaj odtehta, tudi kakšen stranski učinek. V Optical Expressu imajo tekoči trak, na tisoče in tisoče pacientov. Ni vrag, da se ne bi dalo kje prebrati, če bi bili šarlatani. Pa so v glavnem samo pohvale in zadovoljni pacienti. In laserska operacija odpravlja tudi daljnovidnost, BTW.
Tudi to, da se okulisti ne operirajo, je še ena izmišljotina. Tukaj je ekipa Optical Expressa, pa povejte, če ima kateri očala.
Če pa gospod doktor živi od predpisovanja očal, bi bil pa seveda neumen, če sam sebi ne bi delal reklame.
Saj res, le kaj bi šlo lahko narobe pri medicinskem posegu? A si tudi sicer v življenju tako naivna?
Svetovni splet je poln zapisov o zelo hudih posledicah. Seveda jih vidi le tisti, ki jih želi videti.
Meni konkretno je začel zvoniti alarm ob dejstvu, da je človek, ki je pred leti podpisal, da je lasersko operacijo odobrila FDA (brez tega se v ZDA ne bi smela izvajati), zdaj njen glavni nasprotnik.
Zadnji šus pa je bil, ko mi je dr. Mikekova rekla, da postavljam preveč vprašanj. Hvala lepa gospa doktor, toliko o vaši profesionalnosti. Že druga zdravnica pri Moreli je na prvem pregledu vsako moje vprašanje, ki je dišalo po možnih posledicah, hitro zavila drugam ali ga nonšalantno zavrgla, zelo očitno je šlo to obema na živce. Mi je zelo žal, oči imam samo ene in preden jih komu zaupam, bo moral prej pridobiti moje zaupanje. Pri Moreli to vsekakor niso. Tam imajo radi paciente z $$$, ki ne postavljajo vprašanj, skratka neproblematične.
Je pa celo Mikekova priznala, da imaš po laserskem posegu lahko resne težave ob udarcih v glavo, npr. ob prometni nesreči, padcu, niti ni potrebno, da so to hudi udarci – ona mi je povedala za primer ženske, ki jo je otrok po nesreči udaril s palico. To so pa zelo življenjske situacije in jaz enostavno nisem pripravljena prevzeti tveganja.
Saj res, le kaj bi šlo lahko narobe pri medicinskem posegu? A si tudi sicer v življenju tako naivna?
Svetovni splet je poln zapisov o zelo hudih posledicah. Seveda jih vidi le tisti, ki jih želi videti.
Meni konkretno je začel zvoniti alarm ob dejstvu, da je človek, ki je pred leti podpisal, da je lasersko operacijo odobrila FDA (brez tega se v ZDA ne bi smela izvajati), zdaj njen glavni nasprotnik.
Zadnji šus pa je bil, ko mi je dr. Mikekova rekla, da postavljam preveč vprašanj. Hvala lepa gospa doktor, toliko o vaši profesionalnosti. Že druga zdravnica pri Moreli je na prvem pregledu vsako moje vprašanje, ki je dišalo po možnih posledicah, hitro zavila drugam ali ga nonšalantno zavrgla, zelo očitno je šlo to obema na živce. Mi je zelo žal, oči imam samo ene in preden jih komu zaupam, bo moral prej pridobiti moje zaupanje. Pri Moreli to vsekakor niso. Tam imajo radi paciente z $$$, ki ne postavljajo vprašanj, skratka neproblematične.
Je pa celo Mikekova priznala, da imaš po laserskem posegu lahko resne težave ob udarcih v glavo, npr. ob prometni nesreči, padcu, niti ni potrebno, da so to hudi udarci – ona mi je povedala za primer ženske, ki jo je otrok po nesreči udaril s palico. To so pa zelo življenjske situacije in jaz enostavno nisem pripravljena prevzeti tveganja.[/quote]
Kot želiš.Povedala sem samo svojo izkušnjo.
Pač nisem človek, ki bi čakala, kdaj me bo kdo udaril s palico po glavi, ali bom padla in ali bom imela prometno nesrečo ali ne.
Preden sem se odločila za operacijo, sem prebrala na internetu, kar je možnega .
Alarmi mi niso zvonili in vsi smo bili zadovoljni.
Jaz še prav posebno!
Upala bi si trditi, da nihče (pri zdravi pameti) tega ne čaka. Je pa zelo realna možnost, da se ti v življenju kaj od tega zgodi. Če si vsak dan v avtu, če smučaš ali se ukvarjaš s kakšnim drugim športom, konec koncev padeš doma po stopnicah, dovolj je, da se po nesreči z maskaro rukneš v oko….
Laserska operacija od 2600 – 3500 €, nonšalantnost priceless.
Upala bi si trditi, da nihče (pri zdravi pameti) tega ne čaka. Je pa zelo realna možnost, da se ti v življenju kaj od tega zgodi. Če si vsak dan v avtu, če smučaš ali se ukvarjaš s kakšnim drugim športom, konec koncev padeš doma po stopnicah, dovolj je, da se po nesreči z maskaro rukneš v oko….
Laserska operacija od 2600 – 3500 €, nonšalantnost priceless.[/quote]
Mislim, da malo pretiravaš.
Če bi bilo tako in bi vsi mislili samo na raznorazne posledice, nihče ne bi šel na nobeno operacijo.Pa tudi zdravil ne bi jemali, kajti vsa zdravila imajo stranske učinke.
In hrana tudi ni zdrava…pravzaprav nobena…
Kaj pa zdaj’?