Dirkališča

Pozdravljeni,
Pred nekaj dnevi sem se zapletel v debato z @jon-om o vožnji po dirkališčih. Ker me to izredno zanima bi vas lepo prosil, da delite čim več izkušenj in mnenj.
Zanima me seveda vse, popolnoma vse, o samih avtomobilih, kaj je top izbira in zakaj, katera dirkališča so najbolj primerna….skratka vse….
Ze vnaprej hvala!
Lp
Prva možnost, da izveste več s prve roke je, da obiščete jutri hrvaški Grobnik kjer bo potekal track day. Več info: http://avto.over.net/clanek/ta-vikend-track-day-na-grobniku/#.UTJBAev45D0 (tudi onboard Audija R8 Cup).
V Sloveniji se z obiski dirkališč največ ukvarja moštvo LEMA, ki nudi v najem različne dirkalnike. To je hkrati tudi najugodnejša možnost prisostvovanja na dirkališču. Ravnokar imajo ponudbo za belgijsko dirkališče SPA.
Če bi želeli dirkati, pa morate imeti licenco. Zanjo lahko v vašem imenu zaprosi klub v katerega se včlanite. Izpolniti morate teste, zdravniški izpit…
Za kaj več pa bi morali podati podrobnejša vprašanja.

Hvala za odgovor, pa vendarle sem imel v mislih bolj kot ne izkušnje na track day-ih, z lastnimi avtomobili.
Na nekem drugem forumu sem bral veliko o tem pame zanima kakšne so kaj izkušnje z samimi avtomobili, ali je materijal dober, kako vse skupaj poteka, kako se prijavit se kam druga, kot na Grobnik, ki je izredno slab….
Lp
Sedaj je povsem odvisno s katerim avtomobilom imate namen obiskati dirkališče. V kolikor je to kakšna športna izvedenka ne bi smelo biti težav, seveda ob rednem servisiranju. Guma je tu pač potrošni material in morate to vzeti v zakup. Najbolj priljubljeni avtomobili za track daye v naših koncih sta Renaul Clio R.S. in Renault Megane R.S.. Sicer pa se ljudje peljejo z različnimi avtomobili. Kakšni starejši BMW-ji so tudi pogosto, kot seveda povsem novi in potem še Porscheji GT3, ipd…
Za omenjeni Grobnik Track Day, ki poteka ravno danes prijava ni potrebna, na samem dirkališču plačate zaželjen nakup vožnje.
Cene za danes, ki sem jih našel na njihovi facebook strani ( http://www.facebook.com/pages/Grobnik-Track-Day/169351487901?fref=ts ) so:
30min – 30€
4x30min – 100€
Mogoče je tudi varianta obiska belgijskega SPA-ja, tu pa je najbolje da stopite v kontakt z ekipo LEMA, več info: http://www.lema-racing.si/?p=906
Mogoče obstaja opcija, da vam vaš avtomobil oni naložijo in odpeljejo do dirkališča ali pa vsaj nudijo asistenco na dirkališču, kot so menjave gum ipd… So ustrežljivi in prilagodljivi. Ta ekipa redno hodi tudi na track daye na Adrio, Slovakiaring, Vallelungo…

Super, za LEMA ekipo…pa vendarle, dajmo se pogovarjat nekoliko sirše.
Je kaksen klub, ki pomaga zacetniku, je kaksen posameznik, ki redno hodi na dirkalisca, da kaj pove iz lastnih izkusenj.
Kateri avto je najolj primeren za to pocetje in seveda zakaj?
LEMA ima dirkalne avtomobile, kar je nekaj povsem drugega!
Lp
Ponovno je spet najbolje, da kontaktirate njih. Pomagajo vam pri pridobitvi licence, nudijo inštruktorja, vas šolajo dirkalne vožnje in realno povedo ali ste za kaj. V zadnjih letih so ravno oni največ voznikov pripeljali na krožno-hitrostne dirke. Imajo tudi svoj pokal LEMA GP kjer dirkajo z enakimi fiat grande punti.
Če mislite izmed serijskih so to že kot omenjno športne različice. Recimo jaz osebno bi izbral kašnega Lotusa Elise ali Exige, vendar te takšen rabljen pride že dobrih 25 tisoč evrov. Je lahek in hiter. Sicer pa še kakšna Opel Corsa OPC ali pa BMW M3, 1M, ali pa Ford Focus ST, Focus RS… Vse je odvisno od denarja, ki ga imaš na voljo.