Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem dirke s tovornjaki

dirke s tovornjaki

Živijo!

Zadnjič sem na TV gledala reportažo o dirkah s tovornjaki. Ni bilo prvič in vsakič so me te dirke ful navdušile, čeprav se ne razumem najbolj na te zadeve. Mi lahko kdo pojasni, kakšna je razlika med razredom serijskih vozil oz. tovornjakov in super race (vsaj zdi se mi, da je angleško govoreči komentator govoril o teh dveh razredih)?

Hja tut js ne vem, bi bilo pa za sklepat, da serijski pač ne smejo bit nekej ful stunani pa predelani, super race pa seveda da.

pred letom `94 so tekmovali v treh razredih in sicer A (do 12.000ccm) B(14.000ccm) in C (slabih 19l prostornine motorja).
po tem pa v Racetrucks; ki ohranjajo veliko serijskih delov, med drugim uporabljajo 16 stopenjske rocne menjalnike, suha teza 5.5-5.8 tone, 1100 konjskih moci in 5000Nm navora
Superttrucks so popolnoma predelani, teza je omejena s 5 tonami, motor mora imeti prostornino 12l, menjalnik je iz bolidov F1, moc motorja preko 1600KM in razvijajo pa tudi veliko vec kot 5000Nm navora. vsak kilometer popije okoli 1.5-2l diesel goriva. teoreticno kamionarji presezejo hitrost 320kmh. teoreticno zato, ker sta oba razreda po FIA pravilih omejena z elektronsko blokado motorja pri 160kmh. do teh 160kmh pa Supertrucks potrebujejo dobrih 5 sekund. prepovedana sta tudi zavorni dodatek ABS in ASR (elektronski nadzor nad stabilnostjo vozila)

ce se komu ljubi prebijati skozi suhoparna FIA pravila

New Report

Close