Dishidroza
Dishidroza, 01.01.2023 ob 18:50
Zdravnik splošne medicine je ocenil, da imam dishidrozo. Dobila sem mazilo KS.
Zakaj se to pojavi? Kaj je razlog, da se mi lupijo samo dlani in blazinice prstov? Ni pa prenosljivo naprej na druge člane.
Nič ne srbi ali boli.
Ima kdo te težave in kako jih rešuje?
Vzrok nastanka
Danes si dishidrozo razlagamo kot ekcematozno reakcijo palmoplantarne povrhnjice na različne dražljaje. Endogeni dejavniki so konstitucija in atopija, eksogeni dejavniki pa: kemični dejavniki (iz oddaljenih žarišč ali zaužiti per os, jedka sredstva, detergenti, nikelj, kobalt, neomicin, penicilin in druga zdravila), mikrobni dejavniki (iz oddaljenih žarišč – dermatofiti, kvasovke, bakterije), letni čas, mikroklima, potenje, čustveni stres.
Prof. D., 01.01.2023 ob 18:54
Vzrok nastanka
Danes si dishidrozo razlagamo kot ekcematozno reakcijo palmoplantarne povrhnjice na različne dražljaje. Endogeni dejavniki so konstitucija in atopija, eksogeni dejavniki pa: kemični dejavniki (iz oddaljenih žarišč ali zaužiti per os, jedka sredstva, detergenti, nikelj, kobalt, neomicin, penicilin in druga zdravila), mikrobni dejavniki (iz oddaljenih žarišč – dermatofiti, kvasovke, bakterije), letni čas, mikroklima, potenje, čustveni stres.
Hmm, morda candida?
En kolega je imel nekakšne mehurčke po dlaneh, pozneje se je začelo širiti po roki, ne vem ti povedat, če je šlo za enako diagnozo. V glavnem, kreme od dermatologov mu niso pomagale, bil je razočaran in se obrnil na alternativno medicino, odkrili so ogromno alergij, pomagala mu je magnetna resonanca in sprememba prehrane.
Veliko je možnih vzrokov za tisto kar se potem kaže na koži. In neki naslovi od kod lahko kaj vpliva na to je tudi v prvem komentarju omenjeno.
Največ kar lahko sami storimo za začetek je to, da pazimo v kakem okolju smo, kaj jemo, pijemo, česa se dotikamo (s čim prihajamo v stik) in da poizkusimo najti vzročno povezavo. Če to najdemo tisti vzrok,povzročitelj eliminiramo.
Blednica, 01.01.2023 ob 19:01
En kolega je imel nekakšne mehurčke po dlaneh, pozneje se je začelo širiti po roki, ne vem ti povedat, če je šlo za enako diagnozo. V glavnem, kreme od dermatologov mu niso pomagale, bil je razočaran in se obrnil na alternativno medicino, odkrili so ogromno alergij, pomagala mu je magnetna resonanca in sprememba prehrane.
Magnetna resonanca?
Težave imam tudi jaz, ampak samo poleti.
Na dlaneh in prstih rok se mi je konkretno naredilo samo eno poletje, načeloma se mi spusti samo par mehurčkov.
Imam pa veliko tega na podplatih, na straneh in zadaj proti gležnjem, tam se mi koža lupi.
Ne mažem z ničemer, počakam, da samo od sebe mine. Vsako leto enako, prek poletja, potem samo od sebe izgine.
Prof. D., 01.01.2023 ob 19:09
Veliko je možnih vzrokov za tisto kar se potem kaže na koži. In neki naslovi od kod lahko kaj vpliva na to je tudi v prvem komentarju omenjeno.
Največ kar lahko sami storimo za začetek je to, da pazimo v kakem okolju smo, kaj jemo, pijemo, česa se dotikamo (s čim prihajamo v stik) in da poizkusimo najti vzročno povezavo. Če to najdemo tisti vzrok,povzročitelj eliminiramo.
Najlepša hvala za odgovor.
Imam, samo po dlaneh in predvsem poleti, a zadnja leto zelo malokrat.
V bistvu ne vejo, zakaj se pojavi, je pa po vsej verjetnosti avtoimunsko (to niso glivice, niti bolezen znojnic, kot so mislili včasih).
Pravijo, da je lahko vzrok tudi stres. Pri meni je alergija oz. preobčutljivost. Vedno, ampak res vedno, si moram z milom umiti roke, potem ko sem na primer delala v vrtu (predvsem s paradižnikom ali zemljo), če režem paradižnik, predvsem pa, če mažem kreme za sončenje. Če se mi že pojavi, si mažem z Elokomom, druge bolj blage kreme ne pomagajo.