Diskalkulija- prilagoditve
a ti kaj razmišljaš, 19.10.2023 ob 19:32
Iasda, 19.10.2023 ob 17:50
teorija, 19.10.2023 ob 17:44
Olala347, 19.10.2023 ob 17:15
Prilagoditve za otroka s PP so zapisane v individualiziranem programu. So pa za vsakega otroka malo drugačne, glede na težave, ki jih ima.
Pisna ocenjevanja znanja so vsebinsko za vse enaka, so pa za otroke s PP prilagojena, npr.: velikost pisave, več prostora za odgovore, manj nalog na eni strani, odebeljena navodila, naloge z minimalnimi standardi so obarvane, …
Poleg omenjenih prilagoditev ima lahko otrok tudi podaljšan čas pisanja, pisanje v posebnem prostoru, kartončke z opozorili. Če vaš otrok zamenjuje števke (45 namesto 54), bi morali pri ocenjevanju tudi to upoštevati. Če je v nalogi množenje 6×7 in otrok z diskalkulijo napiše, da je 24, se to upošteva, saj je rezultat 42. Če pa napiše, da je 47, se ne. Upošteva se samo v primeru, da zamenjuje števke. Če ima odločbo, verjetno dela z njim specialna pedagoginja in delata na odpravljanju primanjkljajev. To pomeni, da ga uči načina, kako naj zapisuje števila, da ne zamenjuje števk.
Kar se tiče računksih operacij bi jih kot prilagoditev lahko učitelj obarval, npr. seštevanje z rdečo barvo.
Vse to, namesto da bi otroka naucili osnove matematike. Ce bi ga namesto olajsav raje ucili osnove racunstva in kako ne biti povrsen, ne bi pristal v Gameljnah namesto v Vevcah, ker je sel na avtobus st. 21 namesto st. 12. Kako bo funkcioniral v odraslem svetu? Mu bodo z barvicami narisali, v kateri avtobus naj vstopi, saj pri taksnih problemih, ce bi bili resnicni, ne bi bil zmozen narediti vozniskega izpita. Padel bi ze na teoriji.
Se strinjam, a starsi sploh kaj razmisljajo, kako bodo vsi ti otroci funkcionirali kasneje.. A jim je pomemben samo ta trenutek solanja in boljse ocene? Ce gledas po procentih, koliko je tega v razredih, je prakticno vsaj 20% otrok omejenih za normalno funkcioniranje.. Ali se ta problem pojavlja samo v solah?? Ce je resnicen, potem najbrz ne, ampak mislim, da te tezave cudezno izginejo izven solskih prostorov..
Se strinjam, a starsi sploh kaj razmisljajo, kako bodo vsi ti otroci funkcionirali kasneje.. A jim je pomemben samo ta trenutek solanja in boljse ocene? Ce gledas po procentih, koliko je tega v razredih, je prakticno vsaj 20% otrok omejenih za normalno funkcioniranje.. Ali se ta problem pojavlja samo v solah?? Ce je resnicen, potem najbrz ne, ampak mislim, da te tezave cudezno izginejo izven solskih prostorov..
Otroci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja se tekom let naučijo, kako živeti z njimi, kako se izogibati napakam, ti pa boš ostala vedno neumna.
Mogoče pa bojo ti odločbarčki šli v javno upravo, da bo ta država tako zafukana ostala. Svašta, res svašta pechka rodi.
Ma da imam sina odločbarčka se mu odrečem. Da bi jaz defekta rodila, to pa nikoli. Če bi bil odločbarček bi bil to le zato ker je len. A jaz njegovi riti odnašala nebom!
carté blanche, 19.10.2023 ob 19:39
Mogoče pa bojo ti odločbarčki šli v javno upravo, da bo ta država tako zafukana ostala. Svašta, res svašta pechka rodi.
Ma da imam sina odločbarčka se mu odrečem. Da bi jaz defekta rodila, to pa nikoli. Če bi bil odločbarček bi bil to le zato ker je len. A jaz njegovi riti odnašala nebom!
Se popolnoma strinjam. Vse to je šlo že predaleč. Na koncu bojo ti ljudje z odločbami v službo hodilo, dokler se ne bo enemu strgalo in…
Dejansko je vsaka nova generacija bolj degenerirana. Nakladajo nam o neki evoluciji, dogaja pa se kruta devolucija.
Seveda ti odločbarji naletijo na trdo prizemljitev v srednji šoli, da ne omenjam fakultete.
Te generacije bodo kmalu odrasle in bodo prevzele upravljanje naše družbe. “Untergang!” Nimajo samo kognitivnih in vedenjskih primanjkljajev. So tudi temeljito indoktrinirani in imajo šablonsko razmišljanje.
Kje je vzrok degeneraciji naših potomcev?
– cepiva
– sevanja
– pesticidi, herbicidi
– alkohol, cigareti in ostali strupi v okolju
V ZDA število otrok z ADHD narašča po eksponentni stopnji. Nimajo pa nomenega ADHD med Amiši, ki se ne cepijo.
MATEMATIKA je precej problematična pri marsikomu. In zdaj so izumili diskalkulijo. Tudi mojemu otroku bi ustrezal daljši čas pisanja, pa bi pisal 5 komot. Pa se zmoti , ker je površen in nenatančen, plus v minus, prepiše iz testa iz naloge eno število, namesto drugega, pa potem prav izračuna..samo je pač nezbran mogoče, malo nervozen,pod pritiskom. ALi naj zdaj pol razreda dobi odločbo zaradi te težave. resno? Pa sej to ne moreš verjet no. A lahko pričakujemo še kakšno odločbo za otroke, ki jim ne gredo tuji jeziki. Ker tudi tu zna bit problem..Sošolka od sina ima vse 5, angleščina pa ji ne gre..torej specifična težava..A mogoče lahko pričakujemo novo diagnozo in odločbo za otroke s težavami pri učenju tujega jezika? Samo vprašam.
Tu pa se sploh da fejkat.. Zelo nepreverljivo in tezko dokazljivo. Vecina otrok je pa povrsnih, nezbranih, nenatancnih, prestrasenih, pod stresom, se tezko koncentrirajo, ker jim vse drugo roji po glavi itd.. Kot pise nekdo zgoraj, tudi mojemu bi to ustrezalo. Ker ko pisejo test, vse napake ki jih naredi je iz povrsnosti ali nepazljivosti. Ce pise v besedilu 7 cm in on racuna nalogo s 5cm in je vse narobe.. In podobno. Veliko je takih. Pa nimajo diskalkulije.
sA, 27.03.2024 ob 08:33
MATEMATIKA je precej problematična pri marsikomu. In zdaj so izumili diskalkulijo. Tudi mojemu otroku bi ustrezal daljši čas pisanja, pa bi pisal 5 komot. Pa se zmoti , ker je površen in nenatančen, plus v minus, prepiše iz testa iz naloge eno število, namesto drugega, pa potem prav izračuna..samo je pač nezbran mogoče, malo nervozen,pod pritiskom. ALi naj zdaj pol razreda dobi odločbo zaradi te težave. resno? Pa sej to ne moreš verjet no. A lahko pričakujemo še kakšno odločbo za otroke, ki jim ne gredo tuji jeziki. Ker tudi tu zna bit problem..Sošolka od sina ima vse 5, angleščina pa ji ne gre..torej specifična težava..A mogoče lahko pričakujemo novo diagnozo in odločbo za otroke s težavami pri učenju tujega jezika? Samo vprašam.
verjetno bo kak dislinguizem:-)
Za a ti kak razmišljaš… ti bolj nič ne razmišljaš, odločbarji se nikoli ne bodo naučili ničesar, sploh pa ne premagati svojih napak, ker jim ni potrebno. Nekoč so se, danes nim pa ni treba. Samo celotni družbo bkdo vlekli na dno in so v posmeh vsemu, kar je človek dosegel. Z njimi bo iq cloveka strmoglavil…
To, da v začetku mešaš črke, številke je popolnoma normalen razvoj, nekoč smo se s tem soočali in to kmalu premagali, danes pa vsakogar, ki se 1x zmoti na odločbo. Tudi jaz sem bila površna, v enacbah kdaj zamenjala x v plus, plus v minus, bilo kaj. Dokler se nisem vzela v roke in premagala svojo površnost. Pa sem imela sicer rada matematiko in jo tudi razumela. Danes pa takoj odločba, bog ne daj, da bi se bilo treba komu malo potrudit. Ta svet odlocbarjev bo katastrofa. Clovestvo peljejo nazaj v jame…
In ja kot je ena omenjala, samske mame učiteljice na vso moč forsirajo z odločbami, sicer visi v zraku grožnja s CSD. Tudi CPP bodo po moje kmalu prilagodili odlocbarjem, takrat bo pa sploh kaos na cestah…
sram me je551, 27.03.2024 ob 08:22
Sram me je s kakimi ljudmi živim..
A se zavedaš, da ti lahko samo en padec spremeni življenje in si naslednji dan invalid na vozičku??
Bruhh
A ti odločbo že imaš? Ker drugacene vem, kako bi lahko nekdo z normalnimi umskimi sposobnostmi tako zgrešil bistvo teme. Aja, počasi in na kratko zate:
STARŠI ODLOČBARJEV STE KATASTROFA. VAŠA ZBLOJENA SONCA PA SE BOLJ.
NOBEN NE BO ZAPOSLIL VAŠEGA OMEJENEGA, NESPOSOBNEGA SONCA!
Avtorica, obsedenka z odločbami, so te v Polju spet spustili do računalnika, da smetiš glede odločb? Zagotavljam ti, da se bodo ti otroci, ki imajo odločbe in strokovno pomoč, naučili živeti s svojimi primanjkljaji in najti načine, kako jih obvladati, ti pa se žal ne boš nikoli znebila svoje bolne obsedenosti z odločbami tujih otrok.
obsedenka z odločbami, 21.11.2024 ob 12:35
Avtorica, obsedenka z odločbami, so te v Polju spet spustili do računalnika, da smetiš glede odločb? Zagotavljam ti, da se bodo ti otroci, ki imajo odločbe in strokovno pomoč, naučili živeti s svojimi primanjkljaji in najti načine, kako jih obvladati, ti pa se žal ne boš nikoli znebila svoje bolne obsedenosti z odločbami tujih otrok.
In kdaj točno se bodo naučili? V času OŠ očitno ne, če gredo s prilagoditvami še v srednjo šolo, pa v srednji tudi še ne, ker imajo odločbe še na faksu. Mogoče do prve službe?
Moj je imel odločbo, moj je zdaj-po šestih letih-na nižjemu izobrazbenemu standardu. Zaradi MAT. Težave, ki jih ima, so seveda ostale (obračanje številk, izredno slab delovni spomin…). In ja, nauči se živeti z njimi, se prilagaja.
Samo tole bom rekla, ker se mi zdi, da sem dovolj in iz prve roke seznanjena z dejstvi, katere marsikdo samo bere:
Vedno več otrok z odločbami je zato, ker je šolski načrt NOR. Čim več snovi, brez utrjevanja, robotika! Glasba, šport, likovna za oceno! S teoretičnimi testi?! Mi tega nismo poznali. Pisanja smo se v šoli učili-mojega sem učila JAZ; mu risala črke v zvezek, da je prevlekel in potem treniral v drugi vrstici…
Odštevanje: od spodaj navzgor (…in koliko je do zgornje številke)?! Drugače NI VELJALO! Omenila je, trenirali so pa doma.
Jaz sem ga doma naučila odštevanja od zgoraj navzdol (in si je “eno sposodil”), razumel je. Ona pa njega, potem pa še mene psihirala, da to ni pravi način!!!!PROSIM???? Rezultat je bil pravilen, postopek pa ne!? Komu se to zdi normalno? In ja, odbijala mu je točke zaradi nepravilnega postopka, za domače naloge me je obveščala, da je ni imel oz. je nepopolna.
V OŠ sem bila pred 40imi leti in program na posebni šoli (kot se jo poimenuje) ima točno tak tempo, kot ga poznam iz mojih časov. Tu utrjujejo, ponavljajo, vadijo. In kar se naučijo v 7. razredu, v 8. še vedno znajo!
Če bi vedele, kako bolj normalne šole so to, bi vse svoje otroke na posebno šolo prepisale.
aha…, 21.11.2024 ob 16:16
In kdaj točno se bodo naučili? V času OŠ očitno ne, če gredo s prilagoditvami še v srednjo šolo, pa v srednji tudi še ne, ker imajo odločbe še na faksu. Mogoče do prve službe?
Kako se ne bodo ničesar naučili? Saj teste pišejo enako, kot drugi. A ti misliš, da če ima kdo odločbo, mu ni treba nič znati, testov mu ni treba pisati, ni mu treba biti vprašan? Malo morgen.