Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dividende – letos ne grejo v dohodnino??

Dividende – letos ne grejo v dohodnino??

Zanima me glede dividend. Vedno smo jih vpisovali v dohodninsko napoved, letos pa…ne, al kaj?

Ne!

A potem tudi tisti, ki niso davčni zavezanci, ne dobijo povrnjene akontacije od dividende?

Se opravičujem, sem prehitro poslala.
Dividende se letos ne vpisuje v napoved, ker so obdavčene cedularno.

Kaj pa to pomeni?

To pomeni, da ne štejejo več v osnovo za dohodnino, kot npr. dobički pri igrah na srečo. Tko mi je moj razložil, ko sem mu težila z dividendami, ampak mi je tista beseda tko fina, da sem jo morala porabiti.

:))

Pa vseeno še enkrat vprašam: prejšnja leta so tisti, ki so ob izplačilu dividend plačali akontacijo, in niso davčni zavezanci, izpolnili dohodninsko napoved in so to akontacijo dobili povrnjeno.

A letos to ni tako? Letos jim poberejo akontacijo in to je dokončno?

Hvala za odg.

Sem mailala mojga, pa mi je poslal tale link

Hvala! Torej…iz tega razumem, da je ta akontacija dohodnine izgubljena:(

Tisto, kar si plačala (oz. so ti trgali od zneska) pri dividendah ni bilo akontacija dohodnine ampak je to že končni davek.
Ravno tako je pri obrestih nad 300.000. Tisto kar naračunajo je končni davek in ne akontacija. In ker to ni akontacija pomeni, da ti nič ne vrnejo oz. ti nič ne doračunajo.

Pri tej cedularnosti oz. pri vsej dohodnini je tako, da najbolj nasrka tisti, ki ima malo.

ne nasrkajo, ampak je malo bolj pravično obdavčeno…zakaj nekateri ne bi nič plačali?…so kaj boljši?….jim ne gre ravno dobro, pa si kupujejo delnice?

Poglej. Nekdo je s privatizacijo dobil nekaj delnic, ima pa nizke dohodke. In od tistih delnic bo plačal enako davka kot nekdo, ki ima višje dohodke.

Ni prav. Tisti, ki ima veliko, naj da veliko, tisti, ki ima malo, naj da malo. To bi naj bil princip socialne države.

saj da tisti, ki ima veliko, več kot tisti ki ima malo…poleg tega obstajajo tudi socialni transferji za take zadeve.

se pravi tebi se zdi prav, da nekdo nič ne dela in letno zasluži z dividendami npr 2500 Eur, pa potem ne plača 0? – ne razumem kaj je tukaj pravično?

New Report

Close