Dividende, presečni datum Krka
Ostalo mi je še nekaj delnic omenjenega podjetja. V sklepih skupščine sem brala, da naj bi bil presečni datum za izplačilo dividend 20.7.2017. Ker sem se odločila, da bom potem delnice prodala me zanima, ker je bilo nekaj govora, da bo letos drugače, da se ne bi s prodajo zafrknila. Ne najdem pa več tega nikjer.
Torej vprašanje za tiste, ki se spoznate: ali bom upravičena do dividend, če delnice prodam npr.21.7. ali pač po tem datumu?
Hvala in lp!
Hvala. Vem, da je bilo vedno tako, a me je pred časom zmedel en članek, kjer je pisalo, da bo z letošnjim letom drugače. Upam, da ne. Hvala za odgovor.
[/quote]
Poglej logično. Do skupščine je potrebno pripraviti dokumentacijo za izplačilo delnic. Takrat tudi določijo točen znesek…
Tokrat lahko tudi spremenijo presečni datum, če to tako izglasujejo in če to sploh pride na glasovanje. Praviloma je to le malo mogoče in datumi ostanejo kot so predlagani.
Dividende se delničarjem začnejo izplačevati 20. 7. 2017, in sicer po stanju vpisov v delniško knjigo, vodeno pri KDD – Centralni klirinško depotni družbi, d. d., Ljubljana,
na dan 19. 7. 2017.
V skladu z uveljavitvijo enotnih evropskih standardov za korporacijska dejanja, med
katera spadajo tudi izplačila dividend, bo družba Krka na dan 20. 7. 2017 zagotovilasredstva za izplačilo vseh dividend na računu KDD – Centralne klirinško depotne družbe, ta pa bo prek svojih članov izvršila nakazila dividend na račune upravičencev do dividende še isti dan, pod pogojem, da bodo pri članih KDD na razpolago vsi podatki delničarjev, ki so potrebni za izplačilo.
Sklep je bil sprejet
Na Krkini strani je objavljen sklep.
Če nameravaš prodati, prodaj PRED dividendo! Ker po izplačilu dividende bo delnica takoj padla za višino dividende, ampak od dividende ti bodo takoj odtegnili 25 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} davka, od prodaje pa mogoče v tvojem primeru ne rabiš toliko davka plačat (če jo prodajaš z izgubo, jo imaš od certifikatov še oz. več kot pet let).
Torej, delnica bo padla za 2.75 €, ti boš pa dobila izplačana samo 2.06 € na delnico (oz. še malo manj, ker po novem si borzni posrednik še neko malo provizijo vzame od posredovanja izplačila dividend.