DIVJAČINSKI GOLAŽ – Kje dobiti srno

Hej!
Recept za divjacinski golaz imam. Saj je postopek v bistvu kot pri drugih golazih, svoje naredijo tudi zacimbe, predvsem pa predhodna kvasa, v kateri se divjacina kvasi. Je pa veliko odvisno od kosa mesa.
Pri nas dobim divjacino ( predvsem zamrznjeno) v marketu ali pri mesarju. Imajo ze pakirano. Kar povprasaj,razen ce ti ne bo kdo napisal naslova pravega lovca:))
Recept napisem jutri, prav? Nocko Babi

Divjačino (zmrznjeno) ponavadi imajo v Mercatorju ali Sparu. Svežo pa prodajajo na ljubljanski pokriti tržnici.
Recepti za pripravo divjačinskega golaža so enako kot za drugo meso. Na prepraženo čebulo, daš meso, še malo prepražiš, nato dodaš začimbe, zaliješ z vodo in ostale dodatke (naribane kisle kumarice, brinove jagode, nariban korenček, gorčica, rdeče vino, feferoni, Fant za golaž, ajvar,…. – vse po okusu) Niso obvezne vse sestavine, ampak kar vam je všeč.
Lp, Ela S

divjacino dobis ze pakirano v mercatorju-vsaj v vecjih marketih. svoje case smo jo kupovali tudi na trznici. sedaj jo najveckrat kupimo pri lovski druzini.
golaz je kar precej podoben govejemu- vec zacimb oz. nekatere malo bolj specificne za divjacino. divjacino lahko prej das tudi za nekaj ur v kvaso, ni pa nujno. vazno je /kot pri vseh golazih/, da se kuha pocasi in kar precej dolgo. zraven pa dobro gredo kruhovi cmoki. lp petra

Hej!
Kvasa za divjacino je ze napisana; kaksno leto in pol nazaj.
Saj ne bom odkrivala tople vode:)))
Najprej prepisem navodila za golaz iz divjacine ali Lovski golaz iz Hafnerjeve knjige, potem pa se iz mojih bukev:)
1.
1 kg divjacinskega mesa
75 dag cebule
15 dag svinjske masti ( ki jo lahko nadomestis z oljem)
1/2 l goveje juhe
zlica paradiznikove mezge
zlica gorcice
2 zlici sladke paprike
1 dl crnega vina
malo moke
sol, tolcen poper, tolcen koriander, brinove jagode
Moja opomba: pridas lahko se kaj; recimo malo pora, korenjcka, korenino petersilja, cesen…nic ne skodi.
Za lovski golaz uporabimo jelenovo, gamsovo ali srnjakovo meso, in sicer obreznine in meso sprednjega dela zivota. ( Ostalo je za pecenke…srnin hrbet…)
Jed pripravimo na enak nacin kot goveji golaz. Cebule mora biti tri cetrtine teze mesa.
Zacinimo z nastetim…pomembno, da je sveze tolceno ali mleto. Ko se meso malo omehca in izpari sok, dodamo malce moke, nato se mezgo.
Med prazenjem in zalivanjem z juho dodamo zlico gorcice in na koncu sladko papriko, ki jo v skodelici zmesamo z vodo. jed mora biti bolj pikantna
kot goveji golaz. Na koncu prilijemo se kozarec rdecega vina.
Tako Hafner. Jaz rada dodam k nasekljani cebuli se dva slana fileta (razdrobljena) in kaksno kapero, prijetno pikantno ….pac obala. In se kaksno naso divjo suho zacimbo: divji origano, divji koromacek ali kaj takega. Temu recemo : ala gozd in morje.
2.
1 in 1/2 kg divjacine( lahko mesane), mast, 5 dag prekajene slanine, 50 dag cebuke, 10 dag jusne zelenjave, paprika, sol in zacimbe, ki so pri Hafnerju, malo moke, 1/8 l smetane, juha ali voda
meso zrezemo na vecje koscke. Na masti preprazimo cebulo, dodamo sesekljano slanino,papriko in sesekljano jusno zelenjavo z mesom vred, solimo. Dusimo vse skupaj v zaprti posodi do mehkega, poprasimo z moko in ko zarumeni, prilijemo smetano, in po potrebi se juho . Pustimo, da se se nekaj casa kuha.
Tu ni paradiznikove mezge; meni pa je vsec in se vec golaza pride.
Kaj spremenim? Vedno dodam malo redcega vina in smetano po potrebi samo na koncu. Kisla ali sladka? Raje sladko, ker bolj zgosti omako. Kislo razmasam z mlekom v bolj tekoco.
Ponavadi zdruzim oba recepta in se nekaj svojega.
Zgoraj ni bil omenjen zajec, je pa dober in tudi domaci kunec lahko pripravimo po divjacinsko.
Saj se mi vse te zivalce smilijo in to pripravim res na izrecno zeljo za kaksno praznovanje.
Zdaj sem se spomnila na priljubljeno jed trzaskih ribicev: Fizolov bakala.
Pozimi s toplo polento in parmezanom je njami.
To je podobno receptu Leca v pikantni omaki, le da je fizol in nekoliko vec slanih filetov.
Joj, sem se razpisala:) Lep miren vecer Babi

Hej,
mi pa imamo doma domaco divjacino (damjak), in lahko povem le, da je meso izvrstno – jedo le travo, brez vsakih gnojil, popolnoma ekoloska zadeva vglavnem. Nam je to meso najboljse (od temnega mesa seveda) in pripravimo odlicne golaze, zrezke, popecene bifteke (ribice), suhe salame, tuid nekaj kuhanih, divjacinsko obaro, juho, meso uporabi mami enako kot govedino – okus? Enkraten!!! Meni so najboljse popecene jelenje ribice in pa golaz! In…hja….ravno jutri bo ustreljen se eden, ker drugace se bodo samci sami pobili med seboj…:o(
LP