Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika divji krompir

divji krompir

Če kdo ve,kje bi lahko nabavil divji krompir TOPINAMBUR,naj prosim lepo to na tej strani objavi…lepa hvala

Imajo ga v Mercatorju- hipermarket v šiški cena je ok. 725 sit.Imajo pa tudi azijski krompir jam, če te zanima.

Topinambur sama nabiram kar v naravi (ponekod ob robovih gozdiv ga je kot kopriv!)

Zakaj pa je dobr ta divji krompir??

Kolikor jaz vem, ni tako zelo okusen kot navaden krompir, vsebuje pa zelo zelo malo škroba, kar je zlasti primerno za tiste, ki bi radi shujšali in za tiste s sladkorno boleznijo.

Mi lahko zaupaš eno od lokacij rastišča tega krompirja in pa seveda, kako se ga prepozna ter kdaj je primeren čas za nabiranje.
Hvala tinkara je pisal/pisala:
>
> Topinambur sama nabiram kar v naravi (ponekod ob robovih
> gozdiv ga je kot kopriv!)

Topinambur ni nič eksotičnega, se že zelo dolgo uporablja zlasti kot krma za živali (dobili pa smo ga od Indijancev ). Po moje se je potem sama zasadil in se je precej razširil. Slovensko se mu reče tudi laška repa, s krompirjem pa nima dosti zveze, razen to, da se jedo podzemni deli. V sorodu pa je s sončnico. Ni kaj bogvekaj posebnega po okusu (zame),ampak v juhici je čisto v redu. Nisem botanik, da bi znala na pamet opisati, kako zgleda, ampak če se ne motim, je opisan v knjigi Divja hrana (Dario Cortese), rastišč je ful in ga boš spoznala, ko ga boš videla na sliki , je pa precej velika rastlina.Najbolje, da si ga nasadiš doma v vrtu, če ti bo všeč in če imaš seveda možnost (uspeh garantiran, ni nič občutljiv ali kaj).Nabira se takrat kot vse te poljščine. Se pa zadnje čase uporablje v dietah – ker zmanjša lakoto, ampak saj po moje občutek polnosti želodca ne pomaga dosti, če si s hrano zasvojen in rad ješ, sitost je relativna!

New Report

Close