Divji špargli
Spodnji del stebla odlomim tako, da pridem do mehkega dela, torej tisti “bolj leseni” del odstranim, ene 2-3 cm. nato nalomim na koščke (2 do 3 cm) celo steblo in skuham v kropu. dobro odcedim. tako skuhane šparglje različno uporabim:
a) pocvrem v ponvi do mehkega, proti koncu ubijem notri jajca. pri nas damo več špargljev kot jajc, tako da pride izgled kot ena kremna špinača. tako delamo doma, zunaj v kaki gostilni dobiš umešana jajca in tu pa tam kak košček šparglja, ampak nam to ni všeč. sicer so divji šparglji dokaj grenki, to marsikoga moti, mi smo pa navajeni na to. če ti je na tak način preveč grenko, se lahko zabavaš z dodatki: skupaj s šparglji pocvreš pršut ali panceto, na koncu dodaš nariban parmezan ali različne sire
b) pocvrem šparglje s čebulo, dodam riž, zalijem z vodo ali juho in pokuham v rižoto
c) skuham testenine, šparglje podušim s čebulo, dodam smetano za kuhanje in zmešam vse skupaj. lahko pa narediš tudi karbonaro na tak način, pocvreš pršut in šparglje, vržeš na vročo pašto in ubiješ gor jajce ter zmešaš da zakrkne
d) ohlajene šparglje zabelim z olivnim oljem, dodam strt česen, sol, poper, kis – to je solata iz špargljev. lahko dodaš tudi kuhana jajca
e) spečem palačinke (brez sladkorja, seveda), šparglje podušim na ponvi, nadevam na palačinko, dodam kuhan pršut, sir, različne začimbe, različne sire, zvijem, potresem s sirom, gratiniram v pečici
f) govedino iz juhe nasekljam na drobne koščke, naribam surov krompir, dodam kuhane šparglje, ubijem jajce, dodam malo drobtinic in na drobno nasekljano čebulo, nadevam na razvaljano listnato testo, spečem kot zavitek
to se zdaj tako na hitro spomnem. poskusi. je pa po moje pri divjih špargljih tako: ali jih ljubiš ali jih sovražiš, vmesne poti skorajda ne poznam, vsaj od drugih “uporabnikov”. jaz spadam med tiste, ki jih ljubijo in sem srečna, da jih v našem okolišu lahko ogromno naberem. imamo srečo, ker imamo v lasti precej gozda, sicer v težko dostopnih in odročnih krajih, ampak ravno tam jih naberemo precej. jih tudi blanširamo in zamrznemo tako, da jih imamo čez zimo v skrinji.
Jaz jih skuham v slanem kropu z malo masla in sladkorja.
Potem jih
1. dam v pekač, čez šunko, sir in zmešano maso iz kisle smetane, jajca in muškatnega oreščka in pečem v pečici cca 45 minut na 175C. To lahko delaš tudi s kupljenimi šparglji v kozarcu. Nam je odlično.
2. v trdo kuhana jajca razrežem na drobne koščke, solim, poprav, veliko kisa in malo olja in vode. Pa balzamični kis dodam. Dobro zmešam in polijem čez šparglje.
3. jemo samo kuhane šparglje.