Divka in Franck…bela kava kako?
Mi smo navajeni pit kavo espresso, moram pa povedat, da če gremo kamorkoli na dopust in tam kuhajo ta zvarek ponarejene kave, ga vedno pijem. Zdaj se filam s čajem, ampak ga imam preko glave. Poleti bom rodila in potem upam tudi, da bom dojila. Torej razmišljam o tem, da bi prekinila z espresso kavo. Kaj mi kdo lahko pove, v kakšnem razmerju kuhate ta nadomestek…ali je to Divka, Proja, Franck….sej niti ne vem katere so…ali mešate in v kakšnem razmerju.
Hvala in lp.
Ali je ne odcediš? Pri nas Franck skuhamo, prilijemo mrzlo vodo, pustimo da se gošča usede in jo potem previdno prelijemo v drugo posodo, da je brez “zoca”, kot so rekle naše stare mame. Ponavadi skuham kave več, da jo imamo za dva dni. Rada spijem kakšen požirek kar mrzle in nesladkane, pa še precej zdrava je.
Mi pa t.i. mlečno kavo pripravljamo na sledeči naćin. V vrelo vodo zakuhamo enkao razmerje kave DIVKA in kave Franck. Počakamo, da se usedlina usede in med tem časom zavremo mleko. (Mleko mora biti obvezno DOMAČE kravje mleko, ne pa ponaredki mleka kot so pomursko, alpsko itd.). na koncu samo še zmešamo melko in kavo po okusu.
Mlečno kavo pri nas jemo vedno na sledeči način: V krožnik nadrobimo sveže pečen domač rženi kruh ali pa vrtanek, sladkamo in polijemo z mlečno kavo. Ukus je res božanski. Priporočam.
Živjo! Moja babi mi je pa povedala sledeč recept, ki je čisto preprost: v posodo za shranjevanje zmeša celotno vsebino škatel FRANCK + DIVKA + CIKORIJA. Ko kuha belo kavo, skuha iz te mešanice najprej “črno kavo”. V 2dl HLADNE VODE zmeša približno 1 žlico mešanice. Kuha na srednje velikem ognju in ko zavre, zmanjša ogenj in meša, dokler “penca” ne izgine (pravi, da pri pravi kavi “penca” mora biti, tu pa ne). Na koncu vlije malo hladne vode in počaka, da se “zoc” usede. Nato v skodelico skozi cedilo vlije cca. 1/3 te skuhane kave in 2/3 toplega mleka (lahko tudi pol pol) in po potrebi sladka. Če pa slučajno skuhate preveč, pa na hladnem brez problema zdrži tudi 2 dni (črna, brez mleka). To je to.