Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo dnevnice

dnevnice

… odhod ob 6.06, prihod drugi dan ob 18.17? Predvsem drugi dan mi
dela probleme! Hvala

Naslednji dan ob 6.06 je dvanajst ur, nato je naprej 12 ur in enajst minut. Obe dnevnici sta nad 12 ur.

Najlepša hvala! Lep dan vam želim!

Drži, če je to domača dnevnica.

Za dnevnice v tujini pa štejete po 24 ur za obračun naslednje dnevnice in pomeni, da imate eno polno in eno 3/4 dnevnico – za tujino je polna dnevnica 14-24 ur.

1) Če traja službeno potovanje v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: Slovenija) nad 12 do 24 ur, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva dnevnica do višine 15,02 eura; če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 8 do 12 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 7,51 eura; če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 6 do 8 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 5,26 eura.

(2) Če traja službeno potovanje v tujini nad 14 do 24 ur, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva dnevnica do višine zneska, ki je za posamezno državo oziroma območje določen v predpisu Vlade Republike Slovenije, ki ureja povračila stroškov za službena potovanja v tujino (v nadaljnjem besedilu: predpis Vlade); če traja službeno potovanje v tujini nad 8 do 14 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 75 odstotkov zneska iz predpisa Vlade; če traja službeno potovanje v tujini nad 6 do 8 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 25 odstotkov zneska iz predpisa Vlade.

Napačna razlaga – ure se štejejo po koledarskih dnevih – torej :

1.dan je na poti 17 ur in 54 minut – torej polna dnevnica
2.dan je na poti 18 ur in 17 minut – torej polna dnevnica

Napačna razlaga – ure se štejejo po koledarskih dnevih – torej :

1.dan je na poti 17 ur in 54 minut – torej polna dnevnica
2.dan je na poti 18 ur in 17 minut – torej polna dnevnica[/quote]

Ne bo držalo:

Sicer je ta primer malenkost drugačen, ker je tujina in več držav, mi pa debatiramo samo o tujini
Enako pojasnilo, kot je spodaj, je bilo objavljeno tudi v Obrtnikovem svetovalcu, lani proti koncu leta.

http://www.zds.si/uploads/files/10_prejemki_iz_delovnih_razmerij/40_drugi_prejemki/0801_sl_pot_tujina/40_nasveti.doc

Pravni vir:
– Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ul. RS, št. 38/94, 63/94, 24/96, 96/00, 35/02, 86/02, 66/04, 73/04, 16/07)

2. odstavek 5. člena zgoraj navedene uredbe določa, da se v primeru službenega potovanja v več držav, dnevnice obračunajo po določbah 4., 7. in 8. člena uredbe, vendar število obračunanih dnevnic ne sme presegati števila dnevnic glede na skupno trajanje službenega potovanja.

Začetek službenega potovanja se navede in določi v nalogu za službeno potovanje iz katerega mora biti tudi razvidno v katerih državah se opravljajo službene obveznosti. Če se potuje v več držav, se presoja posamezen primer posebej. Načeloma velja, da se napotitev iz ene države v drugo začne na datum in uro začetka potovanja proti državi v katero smo namenjeni in ne datum in ura prestopa meje oziroma vstopa v tujo državo. Ta princip se uporabi v primeru vseh voznih sredstev.

– države:
1. Avstrija,
2. Madžarska
3. Češka
4. Slovaška

– čas potovanja:
1. Avstrija (od ponedeljka ob19.uri do srede ob 5. uri)
2. Madžarska (od srede ob 5. uri do četrtka ob 7. uri)
3. Češka (od četrtka ob 7. uri do sobote ob 13. uri)
4. Slovaška (od sobote ob 13. uri do nedelje ob 15. uri)

Celotno potovanje traja od ponedeljka ob 19. uri (odhod od doma) do petka ob 15. uri (prihod domov). Od začetka do konca potovanja je skupaj 140 ur.

Po 7. členu uredbe se za službeno potovanje v tujino, ki traja:
– nad 14 – 24 ur, obračuna cela dnevnica,
– nad 8 do 14 ur, obračuna 75 % cele dnevnice (v nadaljevanju: srednja dnevnica)
– nad 6 do 8 ur obračuna 25 % cele dnevnice (v nadaljevanju: mala dnevnica)

– Obračun dnevnic po posameznih državah:
1. Avstrija (skupaj 34 ur – 1 cela in 1 srednja dnevnica)
2. Madžarska (skupaj 26 ur – 1 cela dnevnica)
3. Češka (skupaj 54 ur – 2 celi dnevnici)
4. Slovaška (skupaj 26 ur – 1 cela dnevnica)

Za celotno potovanje je izračunanih 5 celih dnevnic in 1 srednja dnevnica. Torej je skupno število obračunanih dnevnic 6.

Sledi preverjanje ali število obračunanih dnevnic presega število dnevnic glede na skupno trajanje službenega potovanja.

Če skupno število ur (140) delimo s 24, dobimo 5 celih dnevnic, dodatno pa ostane še 20 ur. Po 7. členu uredbe se za odsotnost 20. ur, obračuna cela dnevnica. Torej je število dnevnic glede na skupno trajanje službenega potovanja 6; delavec je upravičen do 6 celih dnevnic.

Iz odstavka, ki prikazuje obračun dnevnic po posameznih državah je razvidno, da smo obračunali vsega skupaj 5 celih dnevnic. Za teh pet celih dnevnic je jasno, da jih izplačamo v višini kot so določene za posamezno državo. Vprašanje pa je kako obračunati 6 dnevnico, ki sledi iz izračuna delitve 140 ur s 24 urami, saj ni jasno kateri državi pripada. Uredba ne nudi konkretnega odgovora.
Priporoča se, da se dodatna (v našem primeru šesta) dnevnica, obračuna v višini dnevnice za državo, kjer je „izpadla” najvišja dnevnica. V našem primeru je to Avstrija, kjer bi sicer delavcu pripadala srednja dnevnica.
Priznati je treba, da je v praksi zasledi tudi drugačen pristop. Preveri se za katero od držav, ker so izpadle dnevnice uredba določa višji znesek cele dnevnice in ta višji znesek se izplača.

Hvala Barca,
nisem pomislila, da bi bila lahko tujina.

Lepi. – tudi v obrnikovi prilogi Svetovalec si lahko ogledate kako se obračuna dnevnica za tujino.

Kot spremljevalka učencev sem bila na dvodnevni ekskurziji v Italiji. Plačano smo imeli večerjo, prenočišče in zajtrk. Kako visoki dnevnici lahko pričakujem. Odhod 5.30 (prvi dan) in prihod 23.00 naslednji dan. Hvala in lp, Andreja

Živijo,

jaz imam tudi vprašanje: šla sem na službeno pot v tujino. Odšla sem v nedeljo ob 16h, prišla pa v sredo ob 19.30. Zanima me, kako se to obračuna,predvsem dejstvo, da sem bila 3x24ur plus 3,5 ure. Torej dobim 3 dnevnice (sorazmerno z obroki), kako se pa 3,5 ure obračuna? Ker zakon namreč tega ne določa. Mi gredo vsaj ure v dobro?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close