Do katerega leta se plačuje preživnina otroku?
Pozdravljeni,
preživnina se otroku plačuje do njegove polnoletnosti, če se redno šola pa tudi po polnoletnosti, vendar najdlje do dopolnjenega 26. leta starosti.
Spoštovani,
prosim Vas za nasvet. S partnerjem sva se po 17 letih razšla, imava 2 otroka (9 in 3 leta), na CSD sva se uspela dogovoroti o stikih in višini preživnine. Dogovor oz. sporazum je poslan že tudi na sodišče, vendar še nisva bila pozvana. Oče motrok pa se dogovora ne drži, preživnine ne plačuje (2 zaporedna meseca) in tudi ne namerava. Tudi glede stikov dogovori skoraj niso možni, ima jih en vikend v mesecu, pa še to se ne drži ur. Kaj lahko storim v takem primeru? Moram počakati na odgovor sodišča preden lahko karkoli ukrenem?
Iskreno se Vam zahvaljujem za odgovor.
Pozdravljeni,
počakati boste morali, da bo sodišče s sklepom potrdilo vajin sporazum, šele tako potrjen sporazum namreč predstavlja izvršilni naslov. V primeru treh in več zaporednih neplačanih preživnin ali v primeru stalnega nerednega plačevanja preživnine boste lahko na krajevno pristojnem okrajnem sodišču vložili predlog za njeno izterjavo, prav tako je možna tudi izvršba stikov (najpogosteje z izrekanjem denarnih kazni). Predlog za izvršbo preživnine se poda na posebnem obrazcu, ki je na voljo v knjigarnah. Pred izdajo sklepa sodišča, s katerim bo slednje potrdilo sporazum o varstvu, vzgoji in preživljanju otrok, bi bilo teoretično možno zahtevati začasno odredbo.
Lep pozdrav!
pozdravljeni
Mene pa zanima,do katerega leta se plačuje preživnina.Namreč jaz sem dobil odločbo preživninskega sklada,da se31.05.11 preneha plačevanje preživnine,ker je sin dopolnil 18 let.Vendar moj sin se še šola in me je malce strah,da nebojo kdaj kasneje terjali denar,če se držim te odločbe in preneham plačevanje.
prosim za nasvet.
Pozdravljeni,
ker se sin po dopolnjenem 18. letu starosti še šola, ste še naprej dolžni plačevati preživnino, sporočilo pa ste najbrž prejeli, ker sin na CSD še ni dostavil potrdila o šolanju.
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje. Sem v zvezi z moškim, ki je poročen in ima 2 otroka. Sedaj pa je problem. Ločuje se od žene. Skrbi naju malce glede otrok. Preživnina se plačuje dokler se otroci šolajo oz. do najkasneje 26. leta starosti. Ali lahko otroci starša, ki po dopolnjenem 26. letu ne plačuje več preživnine, ker po zakonu ni več dolžen plačevati, tožijo, glede na to, da niso zaposleni in nimajo službe?? Namreč; pred 2 dnevi sva se pogovarjala s sosedo, ki ima že odraslega “otroka”- 29let, nima pa službe. Sin jo je tožil in tožbo dobil. Torej mu mora mama dajati denar, v 1 letu in pol pa si mora on poiskati službo! Ali je to resnično možno??
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
konkretne odločitve sodišča ne morem komentirati, ker ne poznam podrobnosti, vam pa lahko zagotovim, da starši po 26. letu starosti zakonsko več niso dolžni skrbeti za svoje odrasle otroke, četudi se ti morda znajdejo v finančni stiski (ki jo lahko povzroči npr. brezposelnost), saj so popolnoma poslovno sposobni in kot takšni sposobni poskrbeti sami zase.
Lep pozdrav!
Rad bi vprašal če moj sin iz prvega zakona hodi v prvi letnik srednje šole in ga v slučaju ne naredi a sem jaz še kar dolžan plačevati za njega preživnino ? drugo vprašanje pa je ker sem jaz zdaj dobil sina z drugo partnerico bi vprašal če se mi preživnina kaj zmanjša in kam naj se obrnem ?Prosim vas za odgovor.
Spoštovani,
preživninska obveznost je vezana na redno šolanje vašega sina in na status dijaka/študenta. V kolikor so se vaši dohodki od dne, ko ste določili višino preživnine za vašega sina, morate na Okrožnem sodišču vložiti zahtevo za znižanje preživnine zaradi spremenjenih okoliščin na vaši strani.
Lep pozdrav!
vprašala bi kdaj mora začeti nekdanji mož plačevati preživnino za tri otroke ? Ali po ločitvi ali takrat ko se je na CSD zapisal zapisnik ! hvala za pomoč
Spoštovani!
Preživninska obveznost nastane z dnem, kot to določi sodna odločba ali odločba CSD – ko odvetniki vlagamo tožbe zaradi plačila preživnine, jo zahtevamo za čas od dne, ko se starša dejansko razideta in eden od staršev ne prispeva več sredstev za preživljanje mld. otrok.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
stara sem 22 let in sem vpisana v izobraževanje za odrasle, na zzzs in csdju moja potrdila še vedno veljajo, ker imam status (zavarovana sem preko matere in csd mi še vedno pošilja odločbe o preživnini), ali so mi starši še vedno dolžni plačevati preživnino? in če, kako lahko pridem do te, saj je eden od staršev prenehal? lp
Spoštovani,
vaši straši so vas dolžni preživljati ves čas, ko se redno šola (v smislu rednega izpolnjevanja študijskih obveznosti),najdlje do 26. leta. V kolikor je eden izmed staršev prenehal plačevati preživnino, jo morate izterjati v izvršilnem postopku.
Lep pozdrav!
Z možem sva ločena. 22 letni sin se je po končani gimnaziji vpisal na fakulteto, je tri leta študiral in nima več pogojev za nadaljevanje. Zaradi statusa se je vpisal na izobraževanje odraslih in je dobil potrdilo o šolanju predvsem za delo preko študentskega servisa. Od doma se je odselil. Ali mu še vedno morava plačevati za njegove izdatke, ali mu oče še zmeraj mora plačevati preživnino kot do sedaj? Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Vaša preživninska obveznost do sina traja dokler se redno šola oz najdlje do 26. leta starosti.
Lep pozdrav!
Imam sina iz prve zveze starega 12 let, preživnino imam zmenjeno preko sodišča. Ustvarila sem si novo življenje in zdej imam še enega otroka. Oče od prvega sina mi plačuje 180 eur na mesec plače ima cca 1200 eur. Jaz imam plače nekje 700 eurov. ker so se mi stroški trenutno mal povečali a je smiselno da dam na sodišče za povišanje preživnine? Nočem se pa kregat z očetom prvega otroka. Nočem da čuti odraščajoč otrok posledice. Zanima me sam če je možno da bi zaprosila za povečanje preživnine?
Za odgovore se vam zahvaljujem
Spoštovani!
Vsekakor je možno oddati vlogo za povišanje preživnine, vendar se morate zavedati, da v kolikor se oče otroka s tem ne bo strinjal se ne boste mogli izogniti po vaše imenovanemu ˝ kreganju ˝. Naše mnenje je, da bi bilo najbolje, da se o naraščajočih stroških pogovorite z očetom otroka in poskusite najti kompromis – v kolikor je le mogoče. Preživnina se sicer lahko spremeni le z novo odločbo sodišča, zato bo v primeru povišanja preživnine verjetno tudi oče zainteresiran za to, da se v sodnem postopku izda ustrezna sodna odločba.
Lep pozdrav!
kaj lahko naredim če mi bivši partner za mladoletne otroke plačuje preživnino le vsaki drugi mesec. sklep sodišča že imam. hvala
SPOŠTOVANI !
Zanima me ali tudi v mojem primeru, moram plačevati preživnino do 26 leta, ker je hčerka diplomirala, sedaj se je vpisala (menda) na podiplomski študij, potrdila o vpisu ni pokazala, tudi diplome ne. Starost 26 let bo dopolnila to leto.
Prosimim za odgovor
pozdravljeni,
stara sem 21 let, šolam se redno, dobivam tudi preživnino a bi se ji rada ”odpovedala”, namreč ne želim je več prejemati. Ali je tak postopek sploh možen ? Hvala, lp
Spoštovani!
Dolžnost preživljanja traja najdlje do 26. leta starosti – pod pogojem, da se redno šola.Dokazila o rednem šolanju vam je na vaš pisni poziv ali na poziv pristojnega csd dolžna posredovati.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Po Zakonu o Jamstvenem in preživninskem skladu RS je določeno, da se za neredno plačevanje preživnine šteje, če preživninski zavezanec dolguje skupaj vsaj znesek treh povprečnih mesečnih preživnin v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo zahtevka. Mesec, v katerem zastopnik vloži zahtevo, se ne šteje med zadnjih 12 mesecev. Najprej pa morate vložiti predlog za izvršbo glede neplačanih zneskov preživnine, s katero predlagate izvršbo na njegovo nepremičnino v vrednosti neplačanih preživnin.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Odpoved pravice do preživnine, katera vam pripada po zakonu, nima pravnega učinka, kar pomeni, da se ji ne morete odpovedati oz. vaša odpoved ne bo veljala.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.