Do katerega leta se plačuje preživnina otroku?
Spoštovani.
Moj partner ima otroka iz prejšnje zveze, preživnine plačuje 211 eur. Bivša žena se je pnovno poročila in ima še enega otroka. Moj partner in njegova bivša žena imata oba po cca 1000 eur plače. Glede na to, da v njenem gospodinsjtvu živi sedaj tudi njen nov mož, otrok pa obiskuje le dejavnosti, ki so neplačljive me zanima, ali imava kakšne možnosti z znižanjem preživnine. Tudi jaz si želim ustvariti družino vendar si je ne upam, saj finančno ne bo zneslo, ker je preživnina prevelika polg vseh ostalih kreditov, ki jih imava. Ni prav, da se zaradi prejšnjega otroka, jaz odrekam svojim sanjam!
Spoštovani!
V primeru spremenjenih razmer ima vaš partner na voljo tožbo na znižanje preživnine. Naj vas pomirimo z dejstvom, da sodišča v primeru, ko je preživninski zavezanec dolžan preživljati še enega otroka (torej otroka, ki bi ga imel z vami) v veliki večini primerov tožbi ugodi in preživnino zniža.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Zanima me, na kateri račun je starš dolžan plačevati preživnino, ko otrok postane polnoleten? Pred kratkim sem namreč dopolnila 18 let in sedaj želi oče plačevati preživnino na moj osebni račun (z mamo sta v hudem sporu), meni pa se to ne zdi prav, saj gre ta denar za najemnino in hrano, ki ju seveda plačuje mama.
Lep pozdrav in hvala za odgovor
Spoštovani!!
Jaz imam eno vprašanje.Star sem 20 let in dobim sina z partnerko sma se razšla in me zanima koliko bi znasala preživnina otroku?Zaslužim pa nekje 1800evrov.in živim v tujini.hvala
Spoštovani!
Glede na to, da ste dopolnili 18 let, vam lahko preživnino nakazuje na vaš račun.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da se preživnina določi po potrebah upravičenca in zmožnostih zavezanca. To pomeni, da se preživnina določa vsakokrat na podlagi specifičnih dejstev posameznega primera. Pri presoji zmožnosti staršev se ne upošteva zgolj njihovo dejansko materialno stanje, pač pa tudi njihova sposobnost, da si najdejo dodatne vire zaslužka. Tako lahko sodišče otroku dosodi relativno visoko preživnino, tudi če je gmotni položaj starša, ki jo je zavezan plačevati, slab, če sodišče oceni, da bi si lahko poiskal dodatne vire za izboljšanje gmotnega položaja. Višina preživnine mora biti takšna, da je sposobna zagotoviti otrokovo korist. Sodišče preživnino odmeri glede na potrebe otroka (pri čemer potrebe ne predstavljajo le stroškov najosnovnejših sredstev za otrokovo preživetje, ampak jih je potrebno oceniti tako, da bo zagotovljen tudi uspešen telesni in duševni razvoj otroka) in glede na dohodke obeh staršev.
Glede na to, da se znesek preživnine odmerja od primera od primera in je odvisen tudi od drugih predpostavk, ki jih v vašem vprašanju niste zapisali (npr. finančna zmožnost same partnerke), vam točnega izračuna žal ne moremo podati – glede na edini podatek, to je podatek o vašem dohodku, pa menimo, da bi bila morda primerna preživnina nekje okoli 450,00 EUR /mesečno.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje, za katerega bi nujno potrebovala odgovor.:
če skrbnik otrok, katerega je določilo sodišče po 7- ih letih ostane brez zaposlitve, ali je to možno upoštevati kot spremenjeno okoliščino na sodišču za vložitev zahtevka (tožbe) za predodelitev otrok v varstvo in vzgojo drugemu roditelju, ki ima redno zaposlitev, zaposlitev za nedoločen čas?
skrbnik je po 7 – ih letih (pred 1 letom in pol), po sklenjeni sodni poravnavi ostal brez zaposlitve, z otrokoma živi pri starših ( v Kranju ), želi pa se z otrokoma preseliti v Grosuplje, ali lahko zahtevam na podlagi tega spremembo skrbništva, zaradi koristi otrok, otroka namreč že 6 let obiskujeta šolo v Kranju, tukaj imata svoje prijatelje, stare starše, skratka vse, na kar sta navajena… zanju bi bila to velika sprememba, vse to bi pa znalo predstavljati ogromno težave pri stikih,namreč, jaz ne želim manjših stikov, sedaj sta otroka pri meni na stikih vsak teden od torka od 15.ure do četrtka (po končanem pouku gresta k drugemu roditelju, ki je skrbnik ) in vsak drugi vikend od petka od 15. ure do ponedeljka (po končanem pouku gresta k drugemu roditelju, ki je skrbnik), počitnice preživita 14 dni pri enem in 14 dni pri drugem od staršev, praznike pa izmenično, ene počitnice pri enem, druge pri drugem od staršev.Želim še poudariti, da vsi (jaz, otroka, skrbnik skrbnikovi starši in moji starši) živimo v istem okolju, ločita nas samo 2 bloka, cca 1 min.smo narazen, še to ne, otroka imata idealne pogoje za šolo in razvoj, imata enake prijatelje kot ko sta pri skrbniku, vse enako, kot pri skrbniku in bi taka sprememba pomenila zanju velik šok in jima nebi bila v korist. Skrbnik se želi preseliti samo z namenom, na tak način zmanjšati stike med menoj in otrokoma,in pa na podlagi tega priti do višje preživnine.Stiki, ki sedaj potekajo, so določeni, dogovorjeni na podlagi sodne poravnave sklenjene pred 1 letom in 8 mesecev (NA SODNO PORAVNAVO SE NI MOŽNO PRITOŽITI) in dogovora med staršema s CSD in se v skladu s tem tudi izvršujejo.
Otroka nujno potrebujeta pomoč pri šolskih opravilih, obveznostih, ki jo dobita z moje strani, z očetove je to nemogoče, ker nima šole, nikakršne izobrazbe in jima ne more in ne zna pomagati (zato so tudi stiki tako določeni, da sem lahko vsak teden z otrokoma, na mojo željo, med drugim tudi zaradi šole, da imam nadzor nad njima, jima pomagam, zardi vedenjskih težav otrok, ker če stiki nebi bili tako urejeni, določeni, otroka tudi razreda nebi izdelala, s tem, da ima mlajši sin učne težave, kar opažajo tudi učiteljice že od 1. razreda, sedaj en otrok obiskuje 5. razred, drugi pa 6. razred in nujno potrebujeta mojo pomoč pri šolskih opravilih, obveznostih…, kar je razvidno iz vseh strokovnih poročil in mnenj ). Če bi se skrbnik odselil z otrokoma v Grosuplje, otroka moje pomoči nebi mogla imeti, mlajši sin jo pa nujno potrebuje, brez moje pomoči nebi izdelal razreda, jaz pa tega ne želim.Stiki so določeni, dogovorjeni na podlagi strokovnega mnenja s CSD Kranj, na podlagi strokovnega mnenja zavoda za šolstvo RS po pregledu otroka, na podlagi psihološkega pregleda po pogovoru otrok s strokovno delavko s CSD, na podlagi moje vloge za razširitev stikov, na podlagi mnenj iz šole,učiteljic katero otroka obiskujeta, na podlagi pogovora s šolsko svetovalno delavko, na podlagi dogovora med staršema s CSD, na podlagi sodne poravnave, katero sva s skrbnikom sklenila, vendar pod njegovimi pogoji.
Ali lahko na podlagi tega, da, (dokler so tekli postopki na sodišču je bil skrbnik še zaposlen ) je skrbnik že 1 leto in pol brez zaposlitve, verjetno tudi delal nikoli več nebo, ker naj bi imel potrjeno diagnozo multiploskleroze (že od samega začetka ločitve – pred 7 leti ) in zanj ni primernega delovnega mesta, na čakanju v službi ni več, verjetno s kakšnega zavoda prejema kakšno pomoč, to je pa to,
ali lahko na podlagi tega zahtevam predodelitev otrok? Se to šteje, kot spremenjena okoliščina, je to dovolj tehten razlog za spremembo predodelitve v korist otrokoma (šola, skrbnik že več kot 1 leto in pol brez zaposlitve, multiploskleroza…) tudi glede na to, da se želi skrbnik s točno določenim podlim razlogom preseliti z otrokoma iz Kranja v Grosuplje, pri tem se pa ne ozira na korist otrok in na možne posledice, ter na precejšnjo škodo, katera bi nastala za vse, predvsem pa otrokoma, samo, da bi mene zafrknil, kot to že počne 7 let, tudi sedaj, po sklenjenem dogovoru in sodni poravnavi?
Prosim za pomoč, nujno je, ne želim manjših stikov z otrokoma, kvečjemu predodelitev otrok meni.
Hvala, lp.
Zaskrbljena mamica
Spoštovani!
Tožba na predodelitev otrok je možna tudi iz teh razlogov, saj bo oče s tem dejansko onemogočil stike med vami in otrokoma. V skladu z Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih namreč v primeru,če tisti od staršev, pri katerem otrok živi, onemogoča stike med otrokom in drugim od staršev in stikov ni mogoče izvrševati niti ob strokovni pomoči centra za socialno delo, lahko sodišče na zahtevo drugega starša odloči, da se staršu, ki onemogoča stike, odvzame varstvo in vzgoja in se otroka zaupa drugemu od staršev, če meni, da bo ta omogočal stike in če je le tako mogoče varovati otrokovo korist.
Ker je potrebno dokazati, da je predodelitev v korist otrok, sodišče za ta namen navadno angažira enega (ali več) izvedenca/-ev, ki o tem podajo svoje strokovno mnenje. Svoje mnenje poda tudi CSD, zato predlagamo, da se z vašim vprašanjem obrnete tudi tja, da boste izvedeli kakšno mnenje imajo o tem.
S spoštovanjem!
To kar ti pises pa se mi zdi da mojo prvo prebral .. da ti recem kako smo do tega prisli ..
Obadva sva ambicijo imela da nekaj uspeva vsak po svoje mogoce da bi si dokazali da smo sposobni za nekaj in pa tudi zadosti nama je blo trdega zivljenja z eno samo placo doma to tudi ni blo nic lahko ..
tak nasa kompeticija nas je vse bolj oddaljila in sva prisla do locitve z dvema otrokoma pod kljucem ..
koncno pa se sva kar mirno po dolgem casu nemarnega zakona –locila– in moja je bla pristala da jas cuvam fanta ki je bil zelo trd za vzgojo bi rekli da zidu govoris ..solanje zanic mama katastrofirana pa
kricari —-meni je zadosti saj nic ne uboga meni zivce zge ..takole ona je vzela z seboj puncko jas pa sem cuval fanta ki je tudi excelenco bedastoce nadaljeval …za punco sem pa v 1987 leta ze placeval
200 euro to je okoli 2000 frankov (to je pa denar pred euro v Franciji .Ko je ona v Parizu v novi druzini delala in dobila se dva otroka 3prva leta se sploh ni interessirala za fanta in mi odgovarjala da je to moja stvar ..pol naenkrat pa jo je vzelo cim je drugi fant iz tega novega zakona leto dobil se je spomnila da je ze prej bla mamica in da ima enega otroka ki jo je v 3letih samo 4 videl ..Takole je vloznico dala na sodisce
da dobi tega nasega korenjaka k sebi in da ji naj jas ze naenkrat placujem kar skoraj 1000 euro za dva mesecno — vse razloge in lazi je navedla z svojo zahtevo … Pa ji sodisce ni dalo vec pravice samo moja vzdrzevalna pa se je 2 x pomnozila = naravno dva otroka sta bila pri njej …zato jas sem bil ok ..
pa je se eno drugo tozbo vlozla tak da konec koncem tudi odvetnika ni placala in je se enkrat to tozbo izgubila … seveda ce bi vam pa povedal kar se je pa po dveh letih zgodilo pa bi se vam lasi dvignili ..
samo denar vam disi v njenem primeru bi dobivala otroske doklade za 4 otroke + moje placilo =1000 euro plus doklada za samo mamico to bi vse tega okoli 2000 dobivala brez dela …to so zmeraj iste kurbice skurbane ki potem se samo za denar vlecejo …
Vljudno prosim za odgovor,če je kdo seznanjen kako poteka zadeva za plačevanje preživnine za otroka s posebnimi potrebami? zanima me ,ali velja enak zakon kot pri zdravemu otroku,pomeni do največ 26-ga leta(če je v šoli)?Hvala
Kaj pa, če se en otrok redno šola, in drugi izredno s tem da je zabluzil že kar nekaj letnikov in otrok ki se šola redno še nikoli ni prejel preživnine od starša, tisti, ki pa se šola izredno, pa od drugega starša zahteva preživnino. Otrok ki se šola izredno ni več mladoleten.
drugi odstavek 123. člena zakona o dolžnostih preživljanja pa pravi, da je starš obvezan plačevati preživnino ob rednem šolanju tudi na izrednem ŠTUDIJU. velja to za srednješolsko izobrazbo ali za nadaljnje izobraževanje?
Spoštovani,
navedeno velja tako za srednješolsko kot za nadaljnje izobraževanje.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
menimo, da navedeno velja tudi za otroke s posebnimi potrebami, vendar predlagamo, da se o tem pozanimate še na CSD.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
tudi, če se otrok šola izredno, je upravičen do preživnine do 26. leta.
S spoštovanjem!
Moja hčerka bo Decembra dopolnila 26 let,vpisana je v redni študij.Zanima me,če sem zaradi tega še dolžan plačevati preživnino po 26. letu.
pozdrav
moja mesecna placa znasa 750 eu. za dva otroka pa placujem 300eu na mesec kar se mi zdi absolutno prevec
kam se lahko obrnem za znizanje prezivnine?
hvala za odgovor
Spoštovani,
preživnina se otroku plačuje najdlje do 26 leta.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
znižanje preživnine lahko zahtevate s tožbo.
S spoštovanjem!
Zanima me, kako je s placevanjem preživnine otroku, ki se že drugo leto prepisuje iz ene na drugo srednjo šolo – trenutno se bo v drugem šolskem letu (je še vedno v prvem letniku) prepisal že petič v prvi letnik različnih šol, ker se v nobeni od prejšnjih izbranih “ne najde”. Ali je starš dolžan plačevati preživnino do otrokovega 18.leta starosti ne glde na to ali se šola ali je zaposlen ali pa se niti ne šola in ni zaposlen?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, kasneje pa le (vendar najdlje do 26. leta starosti) če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
za svojega otroka plačujem preživnino 250 eur, sedaj bo že 3 leta. Tako visoka preživnina je bila določena iz razloga, ker je bila mati otroka takrat brezposelna in sem moral nositi večji delež stroškov in to kljub temu, da sem imel jaz takrat zelo nizko plačo. Sedaj je stanje malo spremenjeno in sicer, dobil sem otroka z drugo partnerico in tudi boljšo službo, v tem času pa se je tudi mati prvega otroka zaposlila. Moje vprašanje je sledeče; v kolikor vložim predlog za znižanje preživnine ali imam kaj možnosti, da se to ugodi? Kako to konkretno storim? Imam torej še enega otroka, mati prvega je zaposlena, je pa res, da imam višjo plačo sedaj (ali to vpliva na preživnino?).
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor
Lenny
Spoštovani,
največji razlog za znižanje preživnine je dejstvo, da ste sedaj zavezani k preživljanju še enega otroka.
S spoštovanjem!
mene pa zanima če je res zakonsko predpisano…da bivšemu ni potrebno plačevati nobene preživnine,ker imam z njim štiri otroke?
Forum je zaprt za komentiranje.