do kdaj dojenje?
Pozabi na ostale nepoučene ljudi, mi se dojimo pri 21 mesecih z največjim veseljem, tako mamica kot malček, pediatri priporočajo dojenje do 3.leta, ne gre toliko za hranilno vrednost mleka bolj gre za imunsko vrednost. Menda so dolgo dojeni otroci dosti bolj samozavestni, družabni, odprti, samostojni, neodvisni (čeprav nepoučeni trdijo ravno obratno)…
Dojila sem 13, 26 in 39 mesecev.
Menim, da ni tako zelo pomembno, kako dolgo da dojimo ampak kako pomemben je ta odnos med mamo in otrokom.
Najlažje je, ko ga prepraste(ta) oba, ko je pravi čas za to. Pravi čas pa se razlikuje od otroka do otroka, od matere do matere , od drugih okoliščin, itd….
Je pa lepo prebrati, da si ponosna na to 🙂
še enkrat, če lahko:
sem dojila do 22 meseca, bi še, ampak je zažel delati mojim dojkam kažin 🙂 bolelo in smo pač nehali
vmes smo že enkrat odstavljali – tam okoli 18. meseca, pa se je zgodilo sledeče:
ko sva bila samo še na 1 požirku na dan, je hudo zbolel, fasal slinavko in ni hotel vase niti zličke hrane ali pijače. Edino, kar je bilo sprejemljivo, je bilo mamino mleko. Od minutnega požirka na dan sva bila v nekaj dneh na polnem dojenju. Izgubil je le nekaj dek, pediater rekel, da sva se samo zaradi dojenja izognila bolnici. No, potem ko povem to komu, ki sika o dolgem dojenju, ponavadi utihne. Meni je vseeno, koliko doji kdo in ali sploh doji, toda, kako in kako dolgo se bo moj (najin) otrok dojil, odločam le jaz (in moj mož). Slednjega sem napisala zato, ker morajo biti stvari v družini urejene tako, da smo vsi zadovoljni in da zadeva pri nas deluje. Pri kom drugem pač ne. Njihova stvar.
Se še vedno dojimo. Stari smo 17 mesecev in nama obema paše. Dojiva se zjutraj in zvečer, občasno tudi popoldne, čez vikend pa še opoldne. Tudi meni se nekateri čudijo, češ a doji se še, toda mene to ne gane. Zavedam se, da je to za miško dobro in jaz se ob večernem dojenju pravzaprav sprostim. Pa še to, do sedaj smo bili samo dvakrat bolani, enkrat je imela vnetje dlesni, drugič pa dva dni vročino. Tri mesece je v jaslih in niti enkrat še ni bila bolana. To pa je tudi nekaj, kajne. Moram kar potrkat nekam, da ne bomo jutri doma.
Dojila pa jo bom do …. dokler nama bo pasalo.
Dojila sem jo 2 meseca manj kot 4 leta in tudi v sanjah si ne bi mislila, da bo trajalo tako dolgo. Ja, marsikaj sem slisala na ta racun.
Ce pa otroku das plasticno flaso na cuc, polno kravjega mleka, je to bolje ali se bolj spodobi? To je moj odgovor. Crkljajte se kolikor in dokler vam pase, se nobeden se ni v soli dojil.
Miška je stara 3 leta in pol, še vedno pride in hoče zizo, miško pa je star skoraj sedem mesecev in je seveda najraje priklopljen. Na račun dojenja sem požrla že marsikatero krepko, ampak vztrajamo. Pa naj se zgražajo v službi, starši, kdorkoli… Pomembna sta le moja otroka! In če paše možu, bo pa še drugim.
Me je pa skrbelo,kako miški dopovedat, da ne bo več št. 1 in edina odjemalka. No, pa je kar sama razdelila moje imetje, dala bratcu eno, drugo pa sebi – sebi jasno tisto v kateri je bilo več mleka. Seveda ga je bilo dovolj za oba, tako, da smo ga proč metali…
Uživajta in ne pustita se zmesti!
Tadeja
sori, ampak jaz nisem tako navdušena nad tako dolgotrajnim dojenjem. Pri obeh otrocih se je nehalo okoli 7-8 meseca. Mislim, da je do šestega meseca dojenje dobro za otroka, čisto iz zdravstvenih vidikov. Kasneje ta vidik odpade, po mojem gre le za “cartanje”. In mislim, da se to lahko počne tudi na drug način.
Da bi otrok hodil pri dveh letih za mano in me gledal kot na vir hranjenja……..torej ne želja da ti zleze v naročje, stisne k tebi, ne, ampak da se doji……..ne, hvala.