Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek do kdaj dojenje?

do kdaj dojenje?

21 mesecev, se še doji, jaz bi pa počasi rada nehala. Bomo videli, zjutraj ga še zamotim s kako knjigico, kockami… in kar pozabi, zvečer pa vedno še hoče joško.

Ginaa sori,
ker tako misliš, da je dojenje dobro le do 6. meseca zaradi zdravstevnih vidikov, vprašaj pediatre,
povedali ti bodo, da je dojenje zdravo in priporočljivo
do 3.leta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Niti slučajno ne drži, da je po 6. mesecu to le cartanje kot praviš in da ugoden zdravstveni vidik odpade, zelo se motiš, pa še kako je zdravo, kvečjemu nekoliko hranilni vidik odpade, imunski vidik pa je še kako pomemben!

Na žalost matere zaradi takih prepričanj in mnenj hitro nehajo dojiti, predvsem gre za nevednost, zato ni zameriti, ravno zaradi takih prepričanj nas potem – ‘dojilje’ gledajo čudno….

Seveda pa vsaka doji kolikor njej paše…

Ojla!
Midva se se dojiva (skoraj 18 mes) in nic se ne kaze, da bova nehala. Edino en problem imam… zadnji teden me tako bolijo bradavice, da je za znoret. Ko se prisesa na dojko me zaboli, kot da bi se dojila sele 1 teden. Pravijo, da bolijo bradavice med menstruacijo ali ce zanosis. Jaz nisem ne eno, ne drugo… ne vem, kaksen je razlog, upam samo, da bo cimprej nehalo…
Lep dan in veselo dojenje! :o)
Tejca

8 mesecev
15 mesecev
35 mesecev

Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

trenutno 23 mesecev

Mislim, da je do enega leta ali leta in pol več kot dovolj. Leto stari otroci lahko jejo že vse vrste hrane in ni potrebe po dojenju.
V tisti lari fari o imunosti pred boleznimi pa ne verjamem. Razumem, da je za dojenčka dojenje koristno, ko še nima svojih protiteles, vendar nekateri preveč pretiravate, da se otroci dojijo pri dveh ali celo treh letih.
Prav zanima me, koliko otrok se doji v starosti nad tri leta.

Jaz pa sem dojila 9 mesecev. Imela sem namen do enega leta, pa je začelo primanjkovati mleka. Poleg tega je prenehanje bilo za hčerko brez kakršnihkoli težav, jaz pa priznam, da sem na začetku imela kar malo krize. Sedaj sem prav vesela, da sem jo odstavila še preden se je psihično navezala na dojko. Sedaj nimamo dude, imamo pa flaško, ki ji jo ponudim samo za hranjenje oz pitje, carta se pa ne z njo. Ena prednost je tudi ta, da sem lahko odsotna tudi čez noč in mi je pred kratkim kar prav prišlo, ko sva z možem preživela vikend v dvoje.

Nisem pristaš dolgega dojenja, vendar me to ne moti, če to počne katera izmed vas. Rekla bi samo, da dojenje do tretjega leta nima več ne vem kakšne obrambne funkcije, ker do takrat že vsak otrok razvije svoj obrambni sistem in je dojenje ob njem le kaplja v morje. In tako, kot je opisala ena pred mano, dojenje postane predvsem način cartanja, tolažbe, če otrok pade, če se udari, če ga je strah ipd. V bistvu je isto, če ti objokanemu otroku porineš flaško v usta in ga stisneš ali pa flaško zamenjaš z dojko. Meni se vse skupaj samo ne zdi preveč praktično, ker potem otroka, ki potrebuje tolažbo, lahko potolaži le ena oseba – mama, poleg tega pa je malo nerodno ob takšnih situacijah slačiti majico, saj se lahko otrok udari tudi v trgovini, restavraciji,…
Če pa vam in otročkom tako paše in če menite, da je to tako zelo koristno, pa dajte. In da ne boste mislile, da se mi ne cartamo. Pa še kako se, v fotelju, v naročju,…, lupčkamo se, žgačkamo se,…… s to razliko, da so ustka fraj. Aja, pa zdravi smo tudi.

No ja, ne dojimo vse za cartanje, jaz malemu nikoli ne ponujam dojke, če se udari, rabi tolažbo itd., tudi ponoči spimo celo noč, ker ve, dojimo se le zvečer (potem ga dam v posteljo in sam zaspi) in zjutraj, tolažim ga vedno drugače in ne s hrano in dojenjem (tak način naj bi vodil v debelost, saj se potem tudi kot odrasli tolažijo s hrano.

Ja otrok počasi postopoma razvija obrambni mehanizem, tudi še pri treh letih nima takega kot odrasel človek, dojenje je kot neko cepljenje proti raznim virusom (kot se ljudje cepijo proti gripi), daleč od tega, da bi bilo dojenje samo kaplja v morje, vprašaj strokovnjake…

Ne pozabi tudi na psihološki vidik dojenja: menda so dolgo dojeni otroci dosti bolj samozavestni, družabni, odprti, samostojni, neodvisni (čeprav nepoučeni trdijo ravno obratno)…

Jaz jo še dojim (3x na dan), stara je 9 mesecev!

¸Midve se dojiva še nekajkrat na dan in nekajkrat na noč. Ponoči se bolj crklja, podnevi pa samo tako zaspi. Preden sem imela pikico, sem mislila, da jo bom dojila pol leta, pol pa konec. Stara je 7m in me si ne znam predstavljati, kako bo, ko se ne bova več dojili. Tudi ponoči mi ni hudo, ko se kar naprej zbuja in bi se ves čas crkljala. Po mojem se bova dojili, vsaj zvečer še zelo dolgo.Če bo ona za, pa tudi ponoči. Vsaj upam, da bo tudi ona za! včasih prav zaboli, ko tako stisne (dva zobka ima), pa je vseeno to najbolj lepo. To je res stvar, ki jo da lahko samo mama!

Tudi midve se se dojiva pri 28-ih mesecih. Na to ne gledam kot na vztrajanje ali moj trud, saj mi ni v breme, nasprotno, prav uzitek mi je videti zadovoljno hcerko.

Ponoci se ni nikoli veliko dojila (samo enkrat na noc v prvih 6-ih mesecih), ker je raje veliko spala. Sedaj se doji obicajno samo zjutraj in zvecer, vcasih, ko ima slab dan (recimo, ko je bolana), pa se doji tudi dosti vec.

Enkrat, se ne spomnim tocne starosti, ampak okoli 18 mesecev, sva bili s hcerko hospitalizirali, ker je hudo zbolela za gastro-virusom. Zdravniki so potrdili, da jo je dojenje resilo intravenozne in skrajsalo najino bivanje v bolnici.

Tudi jaz poslusam razne ocitke na racun “dolgega” dojenja v smislu, kako bom dusevno poskodovala svojo hcerko. To je obicajno od mam, ki same niso nikoli ali pa zelo malo dojile (zaradi raznih razlogov). Starejsa generacija, recimo moja babica, na to gleda z izrednim spostovanjem in veseljem, saj so njihovo generacijo njihove mame dojile tja do cetrtega leta. In to je bilo bolj pravilo kot izjema.

Zato, vidva se dojita dokler vama pase! Razne opazke pa skozi eno uho noter in skozi drugo ven. 🙂

LP,
Meli

Se strinjam z vsemi vami, da je zdravo in imunsko in OK. Me prav nič ne moti, če se dojite dolgo, dolgo, če vam paše.
Sama sem zaradi nekaterih težav prenehala pri šestih mesecih, oz. tudi mali ni hotel več, ker ni tako teklo, kot bi moralo. Si pa mislim, da tudi če bi bilo vse v redu, da bi prenehala okoli enega leta. Ker končno, mora biti zadovoljstvo obojestransko, če ne drugače, pa bi bila jaz tista, ki bi imela dovolj. In pri nama je zadovoljstvo vsekakor bilo, ko se je končalo, sem bila nesrečna. Čeprav bi pa lagala, če ne bi priznala, da mi je pa nekoliko kasneje malo odleglo. Imela sem predavanja, izpite in mi je bila res ena skrb manj.

In menim, da če enemu ni več do dojenja (v tem primeru mami), ni pošteno reči, da gre za nevednost, kot to označuje kuku. In kakorkoli, medicinsko dejstvo je, da je za otroka zelo koristno da se doji prvih šest mesecev, ker je mleko v tem času najbolj kvalitetno, nato pa na kvaliteti počasi izgublja. In ker sem to slišala od več pediatrov, bo menda držalo. Pa moja nevednost gor ali dol…
… in ne narobe razumet. Absolutno sem zagovornik dojenja, toliko časa kot to obema paše. Moti me pa da so vedno neskončne debate o tem, kdo ima bolj prav. Včasih je treba pogledat tudi v ozadje vsakega primera. In menim, da vsak naredi prav… že ve zakaj!!!

Pa še za kuku: lahko prenehaš uporabljati besedo nepoučeni. Ker očitno učijo različno. Kolikor sem bila POUČENA jaz, je naravna zaščita pred boleznimi (kot nekakšna tvoja cepiva) najbolj in največ v materinem mleku na začetku ciklusa dojenja, to je v kolostrumu. Mleko po npr. pol leta, načeloma pa že prej, pa z zaščito in imunostjo nima kakšne bistvene zveze.

Kar se pa psihološkega vidika tiče, pa materino mleko in dojenje nima z osebnostjo v katero se otrok razvija kakšnega bistvenega pomena, osebnost se pač podeduje in nekoliko privzgoji in je odvisna od posameznika. Vse kar si naštela zgoraj moj otrok je, pa je bil dojen ‘le’ pol leta.

In še enkrat, če mislim drugače kot nekateri in mi pač dojenje po enem letu ni več to, menim, da zaradi tega nisem nepoučena!!!!

LP, Ana

AnaAna,

škoda, da si bila napačno poučena, da

1. ‘mleko po npr. pol leta, načeloma pa že prej, pa z zaščito in imunostjo nima kakšne bistvene zveze’,
(morda so tako mislili 10 in več let nazaj…., nove raziskave kažejo drugače….)

in da:

2. ‘Kar se pa psihološkega vidika tiče, pa materino mleko in dojenje nima …’

(nihče ne trdi, da tvoj otrok pa če je bil malo dojen ne bo npr. družaben ali samozavesten, so pa delali raziskave, da dolgo dojenje vpliva na to pozitivno, torej je pomemben psihološki vpliv dojenja….)

P.S: Seveda pa vsak doji kolikor mu paše…, vsak se sam odloča…
kot sem že večkrta omenila!!

Strinjam se AnaAna: da za dojenje ‘mora biti zadovoljstvo obojestransko’
in če je bilo ne-dojenje ‘ena skrb manj’ je že prav da sta se nehala dojiti…

Ampak, prosim, ne trditi in razglašati okoli, da po pol leta dojenje nima več pozitivnega vpliva na imunost in ugodnega psihološkega vpliva na otropka, to morda velja le deloma za hranilno vrednost mleka…., morda si narobe razumela pediatre!!!!!!!!!!!!!

Se strinjam s Kuku in zgoraj navedenim linkom iz foruma Dojenje!

Za AnoAno!

Zakaj bi mleko po 6m izgubljalo na kvaliteti?

Upam, da lahko navedeš kak vir, ker me to res zanima.

Hvala!

No, pol mi pa ti, ki si tako poučena povej, zakaj pa ravno do tretjega leta? Zakaj pa ne bi dojile do šestega leta ali celo do pubertete. Ziher bi še kaj koristilo, saj škodit itak ne more.
Mislim, da se tukaj vse strinjamo, da je dojenje koristno. Vendar ne mi govorit, da smo vse tiste, ki trdimo, da je dojenje pri dveh ali treh letih bolj cartanje kot ne in da dojenje takrat nima več takšne vrednosti glede imunske zaščite, nepoučene.
Seveda se nisem imela namena vmešavat v vaše dolgo dojenje, ampak je tudi mene zmotilo neprestano poudarjanje, kako smo vsi ostali nepoučeni. Brez skrbi, tudi jaz sem veliko prebrala o dojenju in sem se na osnovi prebranega in izkušenj drugih odločila, da bo pri enem letu dovolj. Zgodilo se je, da sem nehala že malo prej, pa vem, da ne bo zaradi tega nobenih težav in se moji pupi ne bo poznalo ne na karakterju in ne na zdravju.
Najbolj bedasto pa je, da se oglasi kakšna, ki doji že tri leta in očita drugim, ki jim dolgo dojenje ne ustreza, da so sebične, ker si drznejo vzeti čas tudi zase. Lahko pa priznate, da ve dolgo dojite tudi zaradi lastnega ugodja in ne izključno zaradi otrokovega zdravja ipd.
In še nekaj. Vsaka od nas lahko maha s tistimi članki, ki zagovarjajo naše stališče glede dojenja, obojih je kar precej. Nepoučena je zame tista, ki pravi, da dojenje za otroka sploh ni koristno. In ne tista ki pravi, da je dojenje do enega leta koristno, po enem letu pa koristi ni več toliko, da bi bilo po vsej sili potrebno nadaljevati.

Se strinjam, popek.
Meni, recimo je pri prvem zacelo zelo motit, ker je bil ze naravnost siten in posesiven. In ni slo na lepo, zato smo ga odvadili “na grdo.” Je sel k babici na pocitnice. Pa se dolgo se ni sprijaznil…

Res je, dokler obema pase, dokler je OK, ko pa nekomu vec ni, pa konec…
LP, Mateja

dobro, in kaj naj zdaj naredim jaz, ki si želim dojiti, pa imam pri treh mesecih težave, premalo mleka, ki ga nikakor ne morem povečati?

Vprasaj na forumu Dojenje. Upam, da bos dobila kaksen dober nasvet!
Jaz sem rodila s CR in na zacetku sploh nisem imela mleka, tako da sva s hcerko morali ostati se en dan dlje v porodnisnici, ker naju pediatrinja ni spustila domov! Trajalo je pa potem skoraj cel mesec, da se je laktacija cisto uredila, prej smo pac 1-2x dodajali mleko po flaski. Ampak sedaj je star 16m in se se vedno veselo dojiva! Sem se pa na zacetku res matrala z dojenjem, po uro in dve skupaj, pa pol ure pavze, pa spet. Se je pa splacalo potrudit.

Če pač ne moreš dojiti, ne moreš, pomemben je trud…

Popek, zakaj pa trdiš, da je dojenje ravno do enega leta še koristno, po enem letu pa koristi ni več toliko…., če te moti postavljanje nekih mej, a ni to že pri 6 mesecih, morda 18 mesecih, 2-eh letih, 3-eh letih, 10-ih letih….

No jaz verjamem pediatrom, do treh let!!

Ampak le zakaj pediatri govorijo vsak drugace, pa ginekologi ravno tako!
Meni je moj G pri prvem ze kar precej ocital dojenje 14 mesecnika, je pa to res ze 7 let nazaj.
Tako, da…
Jaz tudi vedno dolgo dojim. Pa si zase ne predstavljam, da bi se dojil pri meni en velik otrok, tik pred vstopom v solo!
Lp, Mateja

Drage moje, a se sploh zavedate, da s svojimi trditvami malo nabijate slabo vest tistim, ki imamo težave? Že tako ali tako je to dojenje kar malo preveč postavljeno na piedestal. Ste pač “dojilje”, smo take, ki se matramo in poznam take, ki sploh niso mogle. Malo me moti, ker se v naši družbi govori o dojenju v samih superlativih in vse, kar slišimo take s težavami, je: pomatraj se še malo. A mislite, da se ne matramo? Ja, tudi jaz sem slišala, da so dojeni otroci bolj pametni – prosim vas, a mislite, da ste bile ve vse dojene do ne vem kdaj? Pa ste nekatere prav gotovo tudi zelo visoko izobražene…

Joj, zdaj pa vem, zakaj imam samo srednjo šolo…. :)))

New Report

Close