Do kdaj izkoristiti dopust in nova pogodba
Zanima me, do kdaj je potrebno izkoristiti letni dopust. Imam 25 dni dopusta in ostalo mi je še 17 dni, zdaj pa delodajalec trdi, da je potrebno zakonsko predpisani del dopusta (torej 20) dni izkoristiti v tekočem letu, ostalo pa do 30.06.2004.
Z novim letom naj bi dobili tudi nove pogodbe. Glede pogodb me zanima kako hitro jo je potrebno podpisati – verjetno si lahko vzamemo nekaj časa, da jo preberemo in preverimo.
Ali mora biti v pogodbu navedeno kako se plače usklajujejo oz. ali je dolodajalec upravičen usklajevanje upoštevati? Letna inflacija se realno na plači kar pozna.
Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Maja
Do konca tekočega leta je delavec dolžan izrabiti najmanj dva tedna dopusta, ostanek pa do 30.6. naslednjega leta.
Če boste nove pogodbe prejeli v skladu z 90. členom ZDR (se pravi da vam bo delodajalec stare pogodbe odpovedal in vam hkrati ponudil v podpis nove), potem se morate o ponudbi izjasniti v roku 30 dni od prejema.
Tudi če v pogodbi način usklajevanja ni naveden, ga je delodajalec dolžan upoštevati, saj je predpisano bodisi z zakonom bodisi s kolektivno pogodbo, ki ga zavezuje.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.