Dober recept za pasulj

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=1670
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=2478
V glavnem se vrti vse okoli tega, da posebej kuhaš fižol z dodatki in na koncu dodaš prežganje…
v lonec daš namočen pasulj,daš noter nekaj suhega(rebrca,kračo ali kaj podobnega) nareži 1 glavo čebule na drobno (malo večjo), strok česna, zalij z vodo in kuhaj toliko časa,da se pasulj skoraj začne razpadat.Potresi z rdečo papriko. V kozico daš olje in moko,rdečo papriko in narediš prežganje. Sama veš koliko je tega v loncu in temu primerno narediš dovolj prežganja.
Pasulj ne sme biti voden. Aja, posoli in NIČ DRUGEGA NE DAJAJ NOTER!
Ajd,srečno

pravi pasulj ali prebranec je brez raznih korenčkov,kolerab in ne vem kaj še vse not dajo. Za mene to ni pasulj ampak zelenjavna čorba.
Tetovec, važno je,da narediš prežganje dobro za količino fizola,ki ga imaš v loncu. Ko ga streseš in vre, če je redko raje naredi še malo prežganja, kakor, da ti bo voden pasulj. Saj veš kaj mislim :-))
skuhaš beli fožol, toliko kolikor pač rabiš. Z zajemalko na gosto pobiraš iz lonca(polovico fižola) in dajaš v glineno posodo ali v kakšen lep pekač v katerem boš postregla, popapriciraš(rdeča paprika), posoliš, povegetiraš in streseš čez to 4 popražene čebule. Nato spet z zajemalko drugo polovico fižola in z vodo,ki ti je ostala v loncu zaliješ ta fižol,da je 1 cm nad fižolom. Spet rdeča paprika, sol,vegeta in narediš prežganje ,par žlic olja, moka,rdeča paprika in streseš čez vse to. Malo s kuhalnico “požokaš” da gre do dna in daš na 200 stopinj za 1 uro in 20 min v pečico- prste,da poližeš- Posebej naredi meso za zraven. Če pa hočeš klobase jih preden daš v pečico potunkaj v fizol in daš,da se speče.

Iz takega tetovca jaz ne bi kuhala pasulja, ki je na Kitajskem gor zrastel.
Tetovec pa sem dobila od ene makedonske familije, ki se je vrnila iz obiska domačih krajev, pa mi je njihova snaha podarila eno vrečko. najbrž je iz kake makedonske tržnice ali kaj podobnega. Nisem vprašala. Sigurno pa je zrastel gor na makedonskih tleh.