Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Dobra in preprosta torta

Dobra in preprosta torta

Ne bom vam postregla s kakšno novo zamislico, ampak tokrat jaz prosim za kakšno idejo… Nujno moram namreč speči torto za rojstni dan. Ker pa je že zelo dolgo od tega, kar sem se zadnjič lotila kakršne koli torte, bi prosila za kakšen okusen recept za torto, ki bi mi po možnosti lahko uspela že v prvo ;-)) Tukaj bodo zelo dobrodošli že preizkušeni recepti. Lahko je čokoladna, sadna, kakršnakoli pač – samo ne pretirano maslena, ampak sočna… Uhh koliko želja sem zdaj naštela…Se to sploh še da spravit pod kateogrijo “preprosta”? ;-))

Jaz ponavadi pečem 2, eno sadno in eno čokoladno in obe sta preprosti.
Prvo biskvit:
Odvisno od velikosti pekača, za 24 cm vzemi 4 jajca, za 28 cm pa 6.
Jaz jajca stepam kar cela. Ampak imam carski mikser. Lahko tudi ločiš beljake in rumenjake.
Torej na 1 jajce vzameš 4-5 g sladkorja in 4-5 g moke.
Jaz stepam cela jajca s sladkorjem ene 8 do 10 minut. Na peno potem presejem moko, rahlo zmešam, nalijem v pekač in pečem pri kakšnih 180 stopinjah.
Za čokoladno torto dodam v testo 2 žlici kakava.

Krema pa takole. Za čokoladno.
V 1/2 l smetane raztopiš 300 g čokolade, čez noč ohladiš in potem stepeš kot smetano ter nadevaš v torto.

Sadno:
Ananasov kompot odcediš in v dobljen sok vkuhaš jedilni škrob (ali pa vaniljev puding) Dodaš koščke ananasa in ohladiš.
Stepeš sladko smetano, jo (približno polovico) zmešaš z ananasom in evo krema.

Aja pa čokoladne oblate namočim s kakavom, ananasove pa z ananasovim sokom (dodatnim) ali pa s pomarančnim.

Pozdravljena,
Pošiljam ti dve:

Skutina torta

1kg skute
4 jajca
12 dag masla (margarine)
1/4 kg sladkorja + vanilij sl.
sok ene limone + naribana skorjica limone

10 dag rozin(namocenih v rumu ali …)
6 zlic psenicnega zdroba
zavitek pec.praska

Mascobo in zmlet sladkor penasto umesamo,dodamo skuto,ki smo jo prej pretlacili in rahlo umesali z rumenjaki.
Zmesi primesamo se v.sladkor,rozine,limonin sok,zdrob in pecilni prasek
in nazadnje narahlo se sneg iz beljakov. Malo od celotne kolicine sladkorje prihrani,da das v sneg.

Vse skupaj denemo v dobro pomascen model in pecemo eno uro. Ker v receptu ni omenjene temperature,samo cas pecenja,se ravnam po navodilih za svojo pecico: pecemo na prvem vodilu(najnizjem) pri temperaturi 160-180 stopinjah(navadna z obema greloma).
Z ogrevanjem z vrocim zrakom pa nizje temperature: drugo vodilo,
temperatura 150 – 160 stopinj.Pecemo 65 do 80 minut.

Ja, ananasova torta pa je res enkratna (priporočam). Jaz jo pecem ze od malih nog in sicer po receptu:

Vzemite ananasov kompot (820 g) in odlijte sok. Pet kolutičev ananasa narežite na koščke (za kremo). Odmerite 1/4 l soka. Od tega vzemite 4 žlice soka in ga zmešajte s 3 velikimi žlicami (50 g) Gustina in s 3 velikimi žlicami sladkorja (kot, da kuhaš puding). Preostali sok prevrite, odstavite z ognja, dodajte maso z Gustinom in ponovno hitro prevrite (zelo se zgosti in postane malo želatinasto, nič ne skrbi, samo močno mešaj na malem ognju). V tako pripravljeno, še toplo kremo vmešajte razrezani ananas in postavite v hladilnik (ali na balkon), da se ohladi.
Stepi pol litra smetane (dodaj kremfix, da bo držala dlje) in 2/3 (približno) vmešaj v ohlajeno ananasovo kremo. Dobljena krema zadostuje za namazati 2 oblata. Na tretjega pa namaži preostalo smetano in okrasi po želji.
Biskvit lahko spečeš sama ali kupiš oblate. In ne pozabi jih namočiti (kar z ananasovim sokom, ki je odtekel, ko si cedila kompot)
Tako torto sem pekla tudi že z breskvami, borovnicami, jagodami in še kaj sem gotovo pozabila in v vseh kombinacijah je bila odlična 🙂

Torta je v bistvu enaka, kot ti jo je predlagala že silvy, le da je podrobneje opisan postopek.
Upam, da bo uspela in dober tek!

Tejca

p.s.: pa poročaj, kako bo uspelo 🙂

LEDENA TORTA

BISKVIT:

 4 jajca
 20 dag sladkorja
 20 dag moke (eno žlico zamenjaš lahko z mleto čokolado ali kakavom)
 1 vanilin sladkor
 1 pecilni prašek
 kavna skodelica olja
 kavno skodelica mleka

NADEV:

 12,5 dag margarine
 4 jajca
 3 dag želatine v prahu
 15 dag sladkorja
 1 vanilin sladkor
 1 liter sladke smetane za stepanje
 20 dag jedilne čokolade

GLAZURA:

 10 dag čokolade
 10 dag margarine

POTEK:

Sestavine za biskvit zmešaj in vlij v model. Peci 30min pri 180°. Za nadev nad soparo (mešaj nad loncem vrele vode) zmešaj: 4 cela jajca, margarino, sladkor in vanilin sladkor. Ko je zmes topla, dodaj želatino (želatino streseš iz vrečke v lonček, dodaš cca 5 žlic vode, zmešaš, da postane trdo in dodaš masi) in mešaj, dokler se zmes nekoliko ne strdi. Ohladi zmes in ji dodaj liter stepene sladke smetane. Polovico mase prelij v drugo posodo in ji dodaj 20 dag že prej stopljene čokolade, druga polovica mase naj ostane bela. Biskvit prereži na dve plasti* in na eno nalij čokoladno kremo, nato povrh še belo kremo, z drugo polovico biskvita pa pokrij maso. Zgornjo plast prelij s čokoladno glazuro, okrasi po želji in postavi v hladilnik za najmanj 2 uri.

* Namig: preden poliješ biskvit s kremo, ga prelij s mešanico vode in sladkorja ali vode in ruma, da je torta bolj sočna. Med biskvit in kremo lahko dodaš se sadje (breskve, jagode, češnje…).

Toplo priporočam. S hčerko sva jo delale trikrat in vedno rata, pa še odlična je!!!!
Miranda

Punce, hvala vsem za dobre ideje 😉 Od vsake sem si sposodila kakšno in nastala je čudovita sadna torta. Same pohvale in seveda je že zdavnaj ni več ;-)) Super ste.

New Report

Close