Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek dobra jed z brokolijem?

dobra jed z brokolijem?

Doma imam nekaj svežega, domačega brokolija – mi lahko predlagate kakšno dobro glavno jed, da bi ga porabila (do zdaj sem delala juhe, pa testenine), zdaj bi mogoče kakšno kombinacijo s krompirjem … Kaj dobrega, skratka, pa ne preveč na siru in smetani.

Jaz sem si “izmislila” rižoto z brokolijem – pa je bila prav dobra.

skela, kako pa jo pripraviš, če ti ni odveč napisati.

Popariš brokoli in ga zložiš v pekač. Na čebuli potenstaš šampinjone in jurčke, dodaš malo smetane, lahko pa tudi ne. Bistvo je, da je mal omakce. Vseeno potreseš s sirom in 20 min zapečeš v pečici. preizkušeno. BOŽANSKO.

Jaz skuham brokoli + cvetačo + krompir v kosih in naredim solato.

Joj, zdej mi bo pa nerodno – to je iz cajtov, ko sem eno leto imela toliko brokolija,da nisem več
vedela, kaj bi z njim.
Nič, vržem riž na maslo, čez nekaj časa zalijem, solim, na koncu pa vržem not brokoli in oboje
dušim z zalivanjem toliko časa da je kuhano :-))) Začimbe katere komu pašejo -jaz sem dala
mal bazilike pa šetraj.

Men je kul…

Včasih skuham v istem kropu krompir v kosih in brokoli in naprej pripravim kot “zeleni” pire krompir, ki ga seveda zmiksam. Uporabno predvsem za tiste, ki jim zelenjava ne diši.
“Beli” pire ima dodano cvetačo, “oranžni” korenje in “rdeči” rdečo papriko.
Kaj pa če brokoli samo skuhaš in potreseš z na olju prepraženimi drobtinami? Tako smo včasih jedli kuhano zelje ali cvetačo, danes pa mislim, da je takšna hrana malokdaj na jedilniku in zna biti prav zanimiva, čeprav je zelo enostavna.

Hvala vsem, res! Sem že zdaj laaaačna. Mislim, da bom vse sprobala, ker zdaj imamo res veliko brokolija. Tisto s smetano in sirom + gobicami mi zelo diši in bo tudi na jedilniku. Mah, bom spet prekršila obljubo sami sebi, da bom jedla manj sira :).

V ponvi prepražiš sezam in sončnica semena. Gor vržeš kuhan brokoli, še malo popražiš. Zraven gre fajn rjavi riž. Sempa to tudi že s praženim krompirjem naredila. Karkoli pač.

Brokolijev narastek je tudi fajn. V oblicah kuhan krompir narežeš na rezine, brokoli malo blanširaš – 3-5 minut naj vre, a naj bo še čvrst. Oboje razporediš v plasteh po globjem pekaču, da nastane neke vrste musaka. Vmes lahko daš kar ti srce poželi – na kocke narezano praženo slanino, kocke šunke, sira, gobe, trdo kuhana jajčka, ricotta, parmezan… vse odvisno koliko se izogibaš kalorijam. Preliješ lahko z omakco iz jajc in mleka (tako se izogneš maščobi v smetani), na vrhu pa skoraj mora biti malo sira da se lepo zapeče. Pa v pečico.
Dobra je tudi brokolijeva kremna juha (skuhaš brokoli, en krompir, mogoče malo pora, zmiksaš, začiniš s kislo smetano + sol, poper, muškat…)
Brokoli paše tudi v kitajsko začinjene mešanice pražene zelenjave, dober je tudi ocvrt.

Jaz imam tudi en dober recept za brokoli. Pride super juha, z miksanjem tudi kremna, super tudi za dojenčke.

Na maslu prepražiš čebulo + česen, dodaš na kocke narezan piščančji file, prepražiš, da izgubi roza barvo, dodaš na konce narezan krompir in na cvetičke natrgan brokoli. soliš, dodaš malo vode in dušiš, dokler brokoli in krompir nista kuhana do mehkega (takrat začne brokoli razpadat, enih 15-20 min). Juho lahko obogatiš s kislo smetano ali pa ješ brez. Je odlična, še bolj, če jo zmiksaš in potreseš s parmezanom.

podoben recept v angleščini je tule čisto spodaj:
http://www.leanneely.com/2009/08/

New Report

Close