dobra jed z brokolijem?
Joj, zdej mi bo pa nerodno – to je iz cajtov, ko sem eno leto imela toliko brokolija,da nisem več
vedela, kaj bi z njim.
Nič, vržem riž na maslo, čez nekaj časa zalijem, solim, na koncu pa vržem not brokoli in oboje
dušim z zalivanjem toliko časa da je kuhano :-))) Začimbe katere komu pašejo -jaz sem dala
mal bazilike pa šetraj.
Men je kul…
Včasih skuham v istem kropu krompir v kosih in brokoli in naprej pripravim kot “zeleni” pire krompir, ki ga seveda zmiksam. Uporabno predvsem za tiste, ki jim zelenjava ne diši.
“Beli” pire ima dodano cvetačo, “oranžni” korenje in “rdeči” rdečo papriko.
Kaj pa če brokoli samo skuhaš in potreseš z na olju prepraženimi drobtinami? Tako smo včasih jedli kuhano zelje ali cvetačo, danes pa mislim, da je takšna hrana malokdaj na jedilniku in zna biti prav zanimiva, čeprav je zelo enostavna.
Brokolijev narastek je tudi fajn. V oblicah kuhan krompir narežeš na rezine, brokoli malo blanširaš – 3-5 minut naj vre, a naj bo še čvrst. Oboje razporediš v plasteh po globjem pekaču, da nastane neke vrste musaka. Vmes lahko daš kar ti srce poželi – na kocke narezano praženo slanino, kocke šunke, sira, gobe, trdo kuhana jajčka, ricotta, parmezan… vse odvisno koliko se izogibaš kalorijam. Preliješ lahko z omakco iz jajc in mleka (tako se izogneš maščobi v smetani), na vrhu pa skoraj mora biti malo sira da se lepo zapeče. Pa v pečico.
Dobra je tudi brokolijeva kremna juha (skuhaš brokoli, en krompir, mogoče malo pora, zmiksaš, začiniš s kislo smetano + sol, poper, muškat…)
Brokoli paše tudi v kitajsko začinjene mešanice pražene zelenjave, dober je tudi ocvrt.
Jaz imam tudi en dober recept za brokoli. Pride super juha, z miksanjem tudi kremna, super tudi za dojenčke.
Na maslu prepražiš čebulo + česen, dodaš na kocke narezan piščančji file, prepražiš, da izgubi roza barvo, dodaš na konce narezan krompir in na cvetičke natrgan brokoli. soliš, dodaš malo vode in dušiš, dokler brokoli in krompir nista kuhana do mehkega (takrat začne brokoli razpadat, enih 15-20 min). Juho lahko obogatiš s kislo smetano ali pa ješ brez. Je odlična, še bolj, če jo zmiksaš in potreseš s parmezanom.
podoben recept v angleščini je tule čisto spodaj:
http://www.leanneely.com/2009/08/