Dobra naložba…kje????
Moj fant je čisto nepričakovano prodal delnice podjetja, hkrati pa se mu je izteklo življensko zavarovanje, ki je hkrati varčevanje. To so dve kar lepe vsote, ki pa jih je treba nekam spraviti.
Sedaj me pa zanima, če mi lahko kdo pomaga in pove kam je pametno ta denar naložiti, kje so kakšne pametne obresti ali kakšne druge ugodnosti? Možna je tudi varianta da se vsak mesec se kakšen znesek položi, nujno pa je da se lahko kadarkoli denar vzame ven. Je kakšna solidna variata? Pri kateri banki?
Mogoče sem malo nejasno napisala, ampak o tem res nimam pojma in prosim za pomoč.
hvala
Povprašaj še na forumu Financiranje, morda bo moderator vedel kaj pametnega svetovati.
Hm, ampak kako človek nepričakovano proda delnice?
Najprej bi bilo dobro vedeti o koliko denarja govorimo. A je to 1.000€, 10.000€, 100.000€. Bo takoj malce lažje debatirat in dat kak pameten nasvet. Druga zadeva – kakšen riziko sta pripravljena sprejet? In kot tretje – v kolikšnem času potrebujeta denar oz. za kakšen namen. Sicer praviš, da je nujen pogoj, da se da denar kadarkoli dvignit. Po tej logiki tudi vezava, ki je res najmanj tvegana (in za moje pojme res primerna samo za premostitev – se pravi, dokler se ne odločiš kam z denarjem) odpade, ker te pač časovno omejuje. Varianta so tudi delnice. Ampak seveda vsega ne vložiš v eno podjetje:). Na malce daljši rok pa tudi skladi. Variant je veliko, treba je samo malce bolj natančno definirat vprašanje.
Za čas, dokler se ne odločiš, je primeren tudi varčevalni račun, recimo. Ima malenkost boljše obresti kot transakcijski račun (a slabše kot vezava, tako da nekih zaslužkov tu ni, saj jih še z vezavo ni), nima stroškov vodenja, denar pa imaš ‘vezan’ le prvih deset dni po pologu na račun, potem pa ga lahko kadarkoli vzameš ven – delno ali v celoti.
Medtem pa pridno preberi kaj o skladih – na netu je ogromno gradiva o tem, tudi knjižnica ima marsikaj. Če pa želiš bolj tvegane naložbe in imaš veliko denarja, da si lahko zagotoviš primerno razpršenost, pa seveda tudi o delnicah.
pikica*
Nepričakovana prodaja delnic zato, ker se je šlo glede lastništva podjetja in potem je cena delnic naraščala. In ko je prišla nekako tako visoko, da se je splačalo prodati, so vsi začeli prodajati podjetju v katerem so zaposleni, da bi ostalo v državni lasti. Gre pa za znesek 4000 eur in še okoli 7000 eur prihrankov. To pa da bi lahko kadarkoli denar ven vzela sem pa napisala zato, ker kupujeva hiško in ko bo prilika, bo potreben ta denar.
In ja, zaenkrat je ta denar pod pouštrom.