dobra nepremičninska agencija
Prosim za pomoč pri izbiri nepremičninske agencije-prodaja nepremičnine. Ali imate kakšne dobre oz. slabe izkušnje z določeno agencijo oz. posrednikom. Ker jih je zelo veliko ne vem kam naj se obrnem. Zadeva pa je tudi malo zapletena, zato bi rada dobrega agenta, ki bi izpeljal posel od začetka pa do konca.
Prosim za priporočila.
Moja izkušnja s tem dotičnim agentom:
Na prvi ogled se ni prikazal. Po pol ure čakanja sem ga poklicala, vendar se ni javil na telefon. Naslednji dan sem dobila skesane smse, da mu je resnično žal in da je imel avtokarambol in ni imel pri sebi številke, da bi poklical. OK, se zgodi. Domenimo se, da se teden kasneje slišimo in potrdimo nov termin ogleda, za katerega smo se domenili. Ni poklical, zato sem ga poklicala jaz, vendar nikoli ni dvignil ali vrnil klica. Čez par tednov pa zvoni telefon kao da se nikoli ni nič zgodilo. In potem čez nekaj tednov spet, če sem jaz gospa X, ki se je zanimala za hišo. Mislim, ta tip nima pošlihtano popolnoma nič! Pa sem ravno tako prišla do njega po “priporočilu”. Mogoče si pa priporočila tukaj gor piše sam? V glavnem, jaz z njim nisem in ne bom delala nič.
Pozdravljena!
Svetujem previdnost pri izbiri. Ko sem sama pred cca 5 leti kupovala stanovanje sem na koncu to storila brez posredovanja nepremičniskih agentov, papirologijo pa sem uredila pri odvetniku. Nepremičninske agencije so me razočarale, saj o stanovanjih, ki so jih prodajali niso imeli vseh potrebnih podatkov. Niso imeli podatkov o splošnem stanju bloka, kjer se nahaja stanovanje; npr.: v kakšnem stanju je streha bloka (ali je še vedno azbestna?) ali ima blok fasado, življenjska doba dvigala itd… In jih je vse po vrsti izredno čudilo kaj to sploh sprašujem…da tovrstnih podatkov pač ne zbirajo niti so predvidene za zbiranje v njihovem računalniškem programu… Je pa jasno, da neurejena fasada in streha pomenita dodatne stroške v nekaj letih po nakupu stanovanja. Tako da priporočiti ti ne morem nič, so pa to vprašanja pri katerih boš lahko takoj izločila slabo nepremičninsko agencijo, če slučajno kupuješ stanovanje.
Stanovanje najlažje prodaš sam, ker ga agencija kupcu opiše samo na splošno in se potem človek niti ne odloči za ogled, ker mu opis enostavno ni zanimiv. Moj primer: šlo je za stanovanje v novi večstanovanjski hiši, na razpolago kao samo še eno, brez atrija, atrijska prodana. Vseeno se odločim za ogled, ugotovim, da eno atrijsko ni prodano, in da sta ostali dve trisobni prav tako z atrijem (agencija tega ni vedela???). Mi je pa hotela uturiti ogled stanovanja nekje okoli Medvod, pa sem IZRECNO poudarila, da me smer Gorenjska NE ZANIMA. No, na koncu sem kupila tako rekoč črno gradnjo (njih namreč ne zanima, kaj pravijo na občini, mi je zabrusil direktor. Na srečo se je vse uredilo, izgubljenih živcev pa mi najbrž ne bo mogoče poplačati). Bila je pa to agencija Visa.
Tudi svoje stanovanje sem razmeroma hitro prodala sama, vse smo se lahko v miru pogovorili, čisto drugačen občutek, tudi pri kupcih. Tisti, ki so prišli z agencijo, niso upali ničesar vprašati, jaz nisem vedela, ali sem glavni govornik jaz ali agent… Skratka, brez veze.
Vse papirje pa lahko uredite z odvetnikom oz. notarjem, če je stvar zapletena, je najboljše, da greste s kupcem do nekoga po njegovi izbiri (da mu bo zaupal).
No, omenjena je bila agencija UP; sama z njo nimam izkušenj, pač pa mi jo zelo pohvali kolegica (njihov agent je bil recimo edini, ki je šel dejansko preverjat varovalke, vodo, plinsko napeljavo….). V veliko pomoč tudi pri urejanju papirjev, tudi osebno je zapeljal človeka na občino, če ni imel prevoza, itd.
Aja, še to: pri Visi, prek katere sem kupila stanovanje, so prodajali tudi moje stanovanje (ampak niso nikogar pripeljali). Kupci, ki so ga na koncu kupili, pa so bili prav tako vpisani pri njih in so s to agencijo celo šli pogledati nekaj stanovanj. Ampak agencija nas ni bila sposobna “spojiti”. Zanimivo, a ne?