Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika dobra sirova omaka

dobra sirova omaka

Lep deževni pozdrav vsem!
Za konec tedna so se mi zaluštali skutni cmoki s sirovo omako. To sem delala že večkrat, vendar se mi je kar nekajkrat zgodilo, da je bila omaka grudasta. Zdi se mi, da omaka ne sme vreti, ampak se le segreva?? Prosim za kakšen preverjen recept, po možnost z “običnim ” topljenim sirom, ker nismo ljubitelji gorgonzole. Pa mogoče kakšna idejica za dodatke v skutne cmoke. Najlepša hvala že vnaprej in lep dan kljub dežju.

Kaj nihče ni prebral mojega posta? še enkrat lepo prosim za recepte. Lep pozdrav!

Hm, ne vem, ce bi znala kaj dosti pomagat. Jaz ponavadi samo stopim gorgonzolo na majhni vrocini, dodam malo smetane in vse skupaj zmesam pa vrzem ponavadi cez njoke. Kaj vec ti ne bi znala povedat…

Hvala, ursa.

Jaz dam na olivno olje na drobno zrezane koščke pršuta in jih malo prepražim, nato zalijem z mlekom. Če delam omako z navadnim sirom, dodam Curry , nariban sir in bešamel iz žličke ostre moke in mleka. Kadar dodam gorgonzolo , ne uporabim curry-a, zagostim pa vedno po potrebi. Od začetka sem dajala smetano, samo potem je vse skupaj taka kalorična bomba, da sem nehala. Tudi z mlekom je zelo dobra omaka .

Sirova omaka, ki jo naredim jaz, ni cisto sirova, bolj besamelna:

na zlici masla bolj zdusim kot preprazim drobno sesekljano cebulo ali salotko, da cisto malo zacne rumeneti, nato posujem z zlico moke in zalijem z mlekom. Prevrem, po potrebi dodajam se mleka, da je primerno gosto. Sol, poper, muskatni orescek, nato pa sir – takrat zmanjsam vrocino na minimum, da sir ne vre vec. Sama navadno dam gorgonzolo, ti pa le izberi poljuben sir, le da mora biti mehak in masten, sicer se ne bo dobro topil. Na koncu sveza zelisca (drobnjak, petersilj, lahko poskusis z meto..). Malce stisnjenega cesna nikoli ne skoduje..:))

Prav enako naredim omako z dimljenim lososom, ki ga dam namesto sira.

Kako pa naredis skutne njoke??

pozdravcek,

proxima

Hvala za ideje. Skutne cmoke naredim čisto navadne s skuto, moko, jajcem, ščepcem soli, dodam pa še kakšno sesekljano zelenjavo (špinačo). Sestavine pa so vedno na “oko”. Zasledila sem tudi recept z zdrobom in beljakom, pa ne vem na pamet recepta. Če ga najdem, ga napišem. Lep dan vsem kljub oblakom in sivini.

Ker sirove omake še nikoli nisem delala me zanima, ker tudi mi nismo ljubitelji gorgonzole, ali v primeru, da uporabim navaden sir gre za trikotnik oz. Zdenka sir ? Se mi zdi, da bi bila tale sirova omaka zelo okusna na kakšnih mesnih kapelatih oz. tortelinih.

Kaj pa to?

LP, Staša

Hej! Me celo dopoldne ni bilo.

Tu sta dve sirovi omaki brez gorgonzole(Soncna kuhinja-it.recepti):

70g masla
200g blage skute(ricotta,albuminska–sladke,ne kisle)
1 kozarec mleka(1 /8 l)
100g naribanega ementalca
petersilj,malo mete,sol,poper,muskatni oresek

V posodi razpustimo maslo,nato odstavimo in dodamo razmesano skuto in mleko.Pocasi mesamo in dodajamo sir,sesekljane disavnice,sol,poper in m.o.Prillijemo nekaj zlic vode,v kateri so se kuhale testenine.Damo se trenutek na blag plamen. Testenine stresemo v to omako in malo nad ognjem rahlo premesamo.

Omaka s sircki in mleto papriko

4 mehki topljivi sircki( Belpaese,Groenland,…)
60g masla
1 zlica mlete paprike
sol in jusna kocka, zacimbe po okusu

V kozico damo maslo in v malo vode stopljeno jusno kocko(lahko tudi samo pol-odvisno od tega,ce imas rada).Pustimo nad ognjem nekaj minut,nato dodamo zrezane sircke in mesamo,dokler se ne razpustijo.Primesamo
papriko in med mesanjem prevremo.Testenine prelijemo s to omako in razmesamo.

Glej,namesto paprike lahko poper in ostale zgorej omenjene zacimbe.
Namesto jusne vode, mleko.

Skromno,preprosto in brez gorgonzole,za katero je kup receptov.

Veliko delam skutne cmoke,zlicnike…Saj je ze nekaj receptov,tudi mojih.Raje kot moko,uporabljam zdrob,samo na koncu malo moke.V cmoke naribam vedno parmezan, vcasih dodam dobro pretlaceno in cimbolj odcejeno skuto,vedno pa drobnjak.Pustim stati najmanj pol ure.Ja,pa jajcka zmesam malo z maslom.Cmoki malo trse,zlicniki malo mehkejse.

Lep pozdrav Babi

.

..babi ..ementalec ? Enkrat sem ga dala v omako , pa je bila tako čudna . Bom poizkusila.

Lep pozdrav na Primorsko iz mokre Dolenjske

Frfra,hej! Ker imam rada gorgonzolo,te omake nisem delala,samo napisala recept.
Res pa je,da dam vcasih v besamel ali minestro tudi nariban ementalec in se raztopi.Verjetno ne prenese prvec toplotne obdelave.Ga kar zamesam proc od ognja.

Pa se nekaj:
Je ogromna razlika ze med nasimi ementalci, eden je kot slab krompir…s pravim svicarskim pa….To je cisto nekaj drugega.
Lp Babi

se strinjam s teboj…blagor tebi, ko si na tako “dobrem ” koncu Slovenije, da lahko samo čez skočiš…

..poizkusi enkrat v omako dodati kurkumo…in potem zmešaj s kuhano lečo..meni je to tako dobro..

na tak nacin jo delam,le da je salotka obvezna!! namesto mleka dam smetano za kuhanje….mi imamo najraje z gorgonzolo……za spremembo pa dam vcasih tudi kak drug sir… ker sem nora na kapre,jih tudi /ne vedno/ dodam!:) lp petra

Ojla! Sem zadnjič slučajno odkrila v Sparu in Mercatorju pripravljeno sirovo omako od Dukata Umak a la parmezan. Je v majhnem tetrapaku kor npr. 1/4 literska embalaža za mleko. Samo pogreješ. Piše da preliješ po testeninah, njokih, krompirju, zelenjavnih prilogah, mesu. Okus je res neverjeten, fantastičen. Poskusite!!! LP Daša

Frfra,kurkuma je pri meni skoraj tako v uporabi kot sol.Zato pozabim napisati v kak recept. Je pa tudi tu razlika med naso in tisto,ki jo prinesem iz Anglije z imenom Turmeric.Najprej sem mislila,da sta to dve razlicni stvari.Punce so mi tu povedale,da je eno in isto.Na prvem srecanju sem imela obe s sabo in smo po vonju in okusu ugotovile,da je res razlika.
Brala sem,da je odvisno,kje raste.

Danes sem naredila rizoto s treviskim radicem,porom in korenckom.Dodala
turmerik-kurkumo in proti koncu vmesala dimljeni in navadni ovcji naribani sir,da se je stopil.To je cista poezija,vsaj zame.Ko kupim treviski ali pa domaci rdeci radic,ze vem,da bodo zgornji deli v solati,spodnji in korenika pa v rizoti.
Nic ne vrzem stran.Moz poje se majhen zrezek na zaru,jaz pa samo to rizoto (sir ima dovolj beljakovin) in radic .

Leca je tudi moja priljubljena jed.Bom naredila po tvojem nasvetu.Hvala!
Ce te zanima,ti v zameno posljem navodila za to rizoto.

Lep pozdrav Babi

ja, babi ..lepo prosim…..saj vse absorbiram, kar tukaj napišete, le časa nimam pisat…

Sem pa včeraj dobila recept od tete iz Nemčije..za Božični Štolen….zelo , zelo dober….ob prvi priliki ga napišem…

Pozdrav iz megle, hehe

Vsem se najlepše zahvaljujem. Natresle ste cel kup zanimivih idej. Zlate ste. LP!

New Report

Close