Dobre knjige
Če bi navedla tvoja leta, bi bil odgovor malce lažji. Tako pa ti bom odgovorila kar za dve generaciji. Mislim, da bi vsak mojih let (dobrih trideset)moral prebrati priročnik UPOKOJITE SE MLADI IN BOGATI. Zelo dobra knjiga, polna koristnih nasvetov, je pa res, da moraš biti za takšno branje zrel. Sem jo podarila prijateljici za rojstni dan, ker ji resnično želim vse najlepše v življenju, a njej se je na žalost dopadel samo naslov, bistva med platnicami pa ni dojela. Moja hči (13 let) pa pravi, da ji je najbolj všeč Lažniva Suzi in vse ostale od Dese Muck, pa Maruša Debeluša, avtorice se pa trenutno ne spomni.
Vsi ‘klasiki’.
Tradicionalni in moderni. Ko clovek enkrat prebere ogromno povprecne sodobne literature, kmalu uvidi zakaj so nekateri romani preziveli stoletje. ker so enostavno dobri za znoret.
Moja priporocila:
Boccaccio: Dekameron
Rabelais: Gargantua in Pantragruel (tudi 3. 4. in 5. knjiga)
Gustav Schwab: Najlepse anticne pripovedke
Flaubert: Emma Bovary
Tolstoj: Vojna in mir, Ana Karenina
Marguerite Yourcenar: Hadrijanovi spomini
Proust
Lahki bi nastevali v neskoncnost. Ko enkrat skocis v bazen klasikov tezko izplavas, ker najdevas vedno vec biserov, ki ti olepsujejo bralne urice.
upokojite se mladi in bogati – ne ga lomit, ze naslov je totalno butast, rajsi si niti ne predstavljam kaksna je vsebina. Komur se tovrstna knjiga zdi dobra, jih ocitno ni prebral prav veliko, tako da ni ravno primeren za sodbo o tem, katere knjige so dobre.
Pa brez zamere za kriticen ton,
lp
jest :))
Kaj pa je zate dobra knjiga?
Meni se zdi dobra knjiga tista, da bralcu tisto, kar potrebuje. Pa če je to recept za pecivo, uganka za možgančke kravžljat, nasvet za poceni prenočišče, navodilo kako lahko sam popravi hladilnik, poglobljeno razmišljanje o sodobni družbi, grška tragedija ali pa ljubezenski roman z vnaprej znanim happy endom.
Zato ne morem sodit o mnenju drugih, še manj pa, če knjige sploh ne preberem.
:-)),
o.k., deloma se strinjam. Vsake oči imajo svojega malarja.
Vendar, prvotno vprašanje je bilo, katere knjige bi moral prebrati VSAK! Kar pomeni, da mora biti vsebina malo bolj univerzalna kot peka peciva ali zamenjava vplinjača pri Yugu 55.
Kar se pa sodb tiče, ali potemtakem po tvojem ne morem trditi, da sta bila Hitler in Stalin slaba človeka, glede na to da jih nisem osebno poznal niti nisem živel v njunem času ?
Glede univerzalnosti imaš prav. Po mojem take knjige, ki bi vsem potegnila, ni. Morda še najbolj primerna kakšna kuharska, ker vsi jemo. :-)))
Glede sodb:
Ali lahko samo iz slike rečeš, da je nekdo dober/slab? Ali bi lahko sodil npr. Hitlerja, če ne bi vedel, kdo je, pa bi ti nekdo pokazal samo njegovo sliko? Lahko bi rekel npr. da ti njegova frizura ni všeč, ali pa da se ti zdi, ima lepe oči, več pa najbrž ne, sploh ne o tem, ali je dober ali slab. Zato se mi je zdelo malo “mimo”, da kritiziraš knjigo zato, ker se ti že naslov ne dopade.
:-)),
haha, tale debata se je kar zakomplicirala. Bi se kar strinjal s kuharskimi kar se tiče univerzalnosti.
O.k. priznam tole da se mi zgoraj omenjena knjiga zdi poden je moje subjektivno mnenje, ki pa vseeno ne temelji samo na naslovu, sem preveril v kakšen rang knjiga sodi in kakšna je približno vsebina. Je pa res da sem verjetno ene vrste snob.
Naprej je pa debata zgolj filozofska. Ali sploh obstajajo stvari, ki so “objektivno” dobre ali pa je vse subjektivno? Jaz sem bolj nagibam k prvi možnosti, vendar to je spet subjektivno mnenje, pa smo spet na začetku. No, zdaj sem pa že toliko naložil, da mi je kar nerodno.
lep popoldan še naprej ;))
P.S.: Frizura od unga polizanca mi res ni všeč 🙂
Po mojem so stvari subjektivne – vse po vrsti.
Kaj pa bi ti naštel kot “objektivno” dobro?
Mislim tudi, da ni univerzalnih stvari – takih, ki bi bile vsem všeč. Bi se že našel nekdo, ki bi ga kaj motilo. Še voda, brez katere nihče ne more, nam je všeč samo v nekaterih oblikah. Pa mora biti v flaši ali pa ne sme biti premrzla ali pa… Če pa je v čevljih ali v kleti pa sploh nimamo lepe besede zanjo. :-))
Lep dan tudi tebi!
Po tem ekskurzu v debatni krožek predlagam, da se povrnemo h knjigam.
Spomnil sem se še enega naslova:
Curzio Malaparte: Koža
Prebral sem jo na dušek, zanimiva je ker opisuje Američane, ki osvobodijo Neapelj in s svojim nedolžnim in naivnim obnašanjem, ne da bi se sploh zavedali, povzročajo manj očitna, a globlja gorja. Izredno aktualno.
L. P. Hartley: Volčja češnja. Zelo primerno poletno branje.
Uf, upokojite se mladi in bogati. Brala. Totalna bedarija. Kako nategnit folk, kako jim prodat knjigo…čimvečim in lepo zaslužiti na račun butcev, ki jo berejo kot biblijo…Pa ste (si) mogoče knjigo dobro razumela in je morda kaj ”uporabnega”? Zate? Za SLOVENCE? Dej no, bedarija, neuporabna. Le mal za sanjat…o Ameriki…