dobre pravljice za otroke (da jih je veliko noter)
Spodnja tema o pravljicah me je spomnila, da že dolgo iščem kako “debelo” bukvo pravljic, ki je ne bi prebrali v manj kot tednu dni. Za triletnika.
Doma imamo Svetlanine Pravljice iz mačje preje (komplet prebrano), neko zbirko živalskih od založbe Družina ali Ognjišče ali kaj je že, pa od Primoža Suhodolčana par knjigic (zelo smešne), Čudežne pravljice od Učil, pa Čudežni mlinček (ljudske) potem pa še posamezne, a la Pepelka, Aladin itd.
Ampak kaj, ko smo vse to predelali v mesecu, dveh, s tem, da smo vse prebrali že po trikrat.
In iščem kake dobre predloge za malo bolj debele bukve pravljic, ki bi bile primerne za triletnika, se pravi ne predolge. Pa da cena ni da te kap. Eno sem videla od Učil, 365 pravljic od Disneya ali nekaj takega, cirka 35 evrov, no verjetno bomo to kupili, ker so dolge točno po eno stran in zelo simpatične.
Ampak ne bo dovolj, že vidim zato, ima kdo še kak predlog?
Prosim, ne kupuj Disneyevih pravljic, ker je jezik precej obupen, to pa je pri tako malih otrocih zelo pomembno.
Raje vzemi Larousse za otroke: PRAVLJICE, notri so klasične ORIGINALNE pravljice, nič prirejene s hudomušnimi ilustracijami. Za nekoliko kasneje pa seveda Zverinice iz Rezije (zbral Milko Matičetov), tu je že nekoliko težji jezik, nekaj je tudi narečnih besed, enako v zbirki slovenskih pravljic Povodni mož.
Mah, jaz imam na stotine knjig doma, ker sem nakupovala, nakupovala … verjetno od lastne želje (sem rada brala od kar pomnim), potem pa pristala z otroki, ki jim pisana beseda ne pomeni nič . Nič. ne morem verjeti. Tri punčke, pa nobena nobene želje po pravljicah. Sama akcija …
Ok, pustimo to. Pravljice je malo morje. Te variante na temo 365 … so običajno slabe, prazne, brez vsebine, morda so slikice v redu, ostalo te pa pusti nepotešeno. Stopi v založbo Karantanija, barvito a cenovno ugodneje od napr. zelo predrage mladinske knjige. Aja, pa na internetu pobrskaj, Didakta, ena debela Larussove pravljice, zelo poceni, zelo lušna, imam.
Močno priporočam tole: http://www.bukla.si/?action=books&book_id=828
Naš triletnik jo obužuje! Je zakon
Kupili smo še tole: http://www.juliadoria.com/knjigarna/q/artikel/2917
Mogoče so nekatere povesti malo čudne za odrasel okus, knjiga tudi nima veliko ilustracij, ampak otrok jo posluša kot da bereš najbolj napeto kriminalko
Sicer pa imamo doma tudi zbirko Grozni Gašper, ki govori o enem zelo porednem fantku, ampak je celotna zbirka tudi blazno zanimiva – najbrž bo čez nekaj let še bolj
Še to sem se spomnila, če hočete brati po nadaljevanjih, je odlična tudi Pika nogavička. Pri nas jo požirata z ušesi:)
Tri leta smo sicer že davno prerasli, nekaj se pa še spomnim. Torej: Pikijeve zgodbice za lahko noč, Pikijeve zgodbice za kratek čas (v saki je deset zgodbic, dobro podloženih z ilustracijami), Karelčkove zgodbice (naša top of the top, številke se ne spomnim točno, bi rekla okoli dvajste kratkih zgodbic, pa dovolj soli tudi za staše), Cicido, Ciciban dober dan (zbirka res kvalitetnih zgodbic iz obeh revij za otroke), če je triletnik zelo zagret “bralec”, potem se mirno lahko lotite tudi Svetlaninih kosovirjev, pa Moj prijatelj Piki Jakob, Luža Matjaža Pikala, Ptiček brez kljunčka (ne brati predzadnje zgodbice, ki govori o razkritju dedka Mraza) in Rokove zgodbice Antona Ingoliča … te knjige so nanizanke zgodb z istimi junaki, čemur je naša pika pri treh lahko že prav mirno sledila. Kasneje je te knjige tudi sama ponovno prebrala.
mami
Uh hvala za tole z Disneyem, nisem vedela za jezik. Vem samo, da so bile meni včasih blazno všeč, sicer kasneje, ampak tistih 6 raznobarvnih bukel od Disneya sem prebirala ko nora, pa sem mislila, da je to nekaj podobnega, le krajše.
Larousse in originalne pa. Hm, kaj pa vem. Glede teh “originalnih” nisem čisto prepričana. Naš mali jih dobeseno ne mara. Ne mara Rdeče kapice, ne Pepelke, ne Smeguljčice, ne nič od tega.
Rad ima to v lutkovni obliki, v pisani pa nikakor ne. Sploh mu ne potegnejo. Če sem čisto poštena, pa tudi meni ni prav fino brati o hudobni mačehi pa o volku, ki žre babice. Pa bi še nekako brala, no, če bi ga zanimalo, a ga ne.
Tudi jaz glasujem za Pikija Jakoba:)
Zelo dobre pravljice za otroke ima tudi Anja Štefan (tudi pesmice), a žal niso v zbirki, le posamezne knjige.
Zanimiva izkušnja so Slovenske pravljice v stripu (Matjaž Schmidt), priporočam.
Ta prvo knjigo zna že skoraj na pamet in samo reče: “Zdaj bi pa tisto s pajkom…”. So čisto lepo vsakdanje dogodivščine, včasih malo poučne in predvsem otrokom zelo blizu, ker se zlahka vživijo.
Druga knjiga je pač tako: povedke iz vsega sveta, zato se ene odraslim zdijo čudne. Ampak dokler otrok uživa… Pri Gašperju pa sem bila sama presenečena, kdo za vraga si take zadeve izmisli – ampak je spet blazno zanimivo za otroke.
No, naš otrok nima težav z groznim volkom, ki nekoga požre, ker je to pač le pravljica. Pepelka, Sneguljčica, Rdeča kapica – to še gre. Ampak že mene dvigne, ko otrokom preko pravljice povedo, da je babica ozdravela, ko je popila vinček – ni čudno, da je potem toliko alkoholikov :)))
haha haha, pa saj sva dokaj na istem, edina “skupna” stvar, ki jo imava z našim fantom, so knjigice, sicer pa jaz živaloljubka in rastlinoljubka in nasploh za naravo, on pa kaj me briga to, živ dolgčas, narava je za z bagerjem ven pometat pa gradbišče naredit :DDDDDDDDDDD tako, da, ja poznam, sočustvujem tolaži se, da ti vsaj lahko med na milijone oblekicami in špangami in itd lahko izbiraš, jaz krmarim pa samo med hlačami in majcami :DDDDD
Pri nas so trenutno popularne tudi Zlate čebelice – dve knjigi; ena bolj debela, ena malo tanjša; v kateri so zbrane “najboljše” iz zbirke Čebelica.
Čudežni vrt z ilustracijami Jelke Reichmann je tudi fajn… S tistimi, kjer je pa 365 pravljic/zgodb noter, pa nimam dobrih izkušenj – ponavadi so takoooooo kratke, da so čisto brezveze…
Se mi zdi da sem OK poslala, pa se ni poakazlo. Torej lepim ponovno.
Obe knigi sta nam zelo všeč – pravljice in ilustracije so čudovite.
Sedaj jima pa berem 100 biblijskih zgodb za otroke založbe Mladinska knjiga. (Prej Butalce, kot sem zgoraj napisala). V knjigi so zbrane najlepše svetopisemske zgodbe iz Stare in Nove zaveze, opremljene s privlačnimi barvnimi ilustracijami. Pripovedujejo jih otroci iz davnih časov, ki so zgodbe radi poslušali. Zelo kvalitetna knjiga, klasika. Jaz sem jo dobila sicer za 15€, redna cena je 30.