Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dobri sosedje na vrtu; mešani posevki … vprašanje

Dobri sosedje na vrtu; mešani posevki … vprašanje

Pozdrav,

tudi jaz se letos ukvarjam s prvim vrtom.
Dobila sem že veliko koristnih informacij, ostalo pa mi je eno praktično vprašanje – če mi lahko poveste, kako se vi znajdete.

Kako deluje “koncept” dobrih sosedov & mešanih posevkov?
Naredila sem načrt – vrt razdelila na gredice in določila, kje bo kaj – na kar nekaj gredicah nameravam posejati po dve vrtnini (tisti seveda, ki pašeta skupaj – dobri sosedje).

Zanima pa me, ali moram “načelo” dobrih sosedov upoštevati tudi med gredicami; ali npr. gredice krompirja ne smeš posejati ob gredico paradižnika – tudi če sta gredici ločeni s potko ali desko? Torej – kako daleč sega vpliv slabega soseda? 🙂

In še to: kako pa kombinirate dobre sosede znotraj ene gredice? Primer korenje + čebula: ali ju izmenjavate po vrsticah (ena vrstica korenje, ena vrstica čebula in tako dalje)? Ali kar v vsako vrstico posadite oboje malo mešano? Je to sploh važno?

Hvala.

Ne preveč komplicirat. Mešan vrt je krasne stvar, ni pa tako lahko ga ustvariti in predvsem vzdrževati. Tako da kar korajžno, posej in posadi, pa v glavnem se držiš načrt, narava in rastline pa potem po svoje zrastejo in se razvijajo, vrtnar pa se prilagaja.

Mešanio posevki je najboljše – v vsako vrsto drugo zelenjavo, pa misli tudi na to, kakšna bo končna velikost posevka.

Jaz gledam, da je med rastlinami, ki so slabe sosede ena tretja vrtnina. Dobre sosede pa gledam le toliko, da si ne delajo gneče, ne sadim, sejem pa v vrstice.

Sama sem se za način “dobrih in slabih sosedov” v svojem vrtu odločila iz več razlogov. Eden od njih je bil recimo ta, da naj bi bojda ta koncept (bolj) odganjal škodljivce na rastlinah, saj menda študije dokazujejo ta in še mnogo ostalih razlogov, ki potrjujejo domnevo,da se rastline na takšnem vrtu počutijo bolje.
Po tem načelu delam skice vrta 4 leta in moram reči,da sem zelo zadovoljna z končnim izkupičkom; to je plodovi in sadeži:))
Glede krompirja in paradižnika…Čimdlje enega stran od drugega..preverjeno! Deska ni dovolj…fizično ne smeta biti skupaj, ker obstaja večja nevarnost, da bo tvoj paradižnik zbolel. Rastlini pač ena na drugo ne delujeta uredu, saj krompir ( ki je glavni krivec,za krompirjevo plesen) v bližini paradižnika pomeni tudi večjo verjetnost,da bodo spore hitreje prišle na paradižnik. Le te se oprimejo sadik in nastane bolezen. Spore potujejo po zraku in fizična razdalja igra ključno vlogo..
Kako daleč vpliva vpliv dobrega/slabega soseda? Jaz ti lahko povem prav za krompir..imamo ga posebej, ker imamo možnost dodatnega prostora..tako da med paradižnikom in njim ne obstaja nikakršne bližine. se sploh ne vidita..niti od daleč ne:)
Dobre sosede pa imam skupaj, ene zraven drugega, oziroma npr; čebulo skupaj z korenčkom na eni gredi; to pa zato ker odganjata bolezni drug drugemu..

Ko si že spraševala za paradižnik in krompir( to velja tudi za ostale rastline ki ne smejo biti blizu ena drugi)..Če recimo nimaš veliko prostora, lahko narediš tako, kot sem jaz eno leto nazaj..Recimo med peteršiljem in solato sem naredila “rožno pregrado” in sicer tako,da sem posejala ognjič, ki se ga sicer zelo priporoča imet čimveč v vrtu..Vse je bilo ok. Vprašanje pa, ali bi bil učinek na rast in razvoj enak, če te vmesne pregrade ne bi bilo..Bogsigavedi…

Veliko literature imaš na to temo..Moja vrtičkarska “biblija” pa je že od njene prve izdaje; knjiga Miše Pušenjak NA VRTU. Sicer pa, toplo priporočam v branje vso njeno literaturo. Ženska obvlada!!
Draga avtorica…NAJ TI BO VRT VESELJE IN NE BREME…TO TI IZ SRCA ŽELIM…Ana

Najlepša hvala: strastna vrtnarica, savrinka in samostalna! Vsaka nova informacija širi obzorja, kamenček v mozaiku 😉
Dobro letino želim.

New Report

Close