Dobrota je sirota?
Dobroto izkoristijo nizkotni izkoriščevalski ljudje. Taki ki se smilijo sami sebi in vidijo samo sebe in kaj jim pripada. Sodelavka se je ločila, bivši ji ni plačeval preživnine, jo ven spodil iz hiše in ker je bila revna sem ji za neko zelo simbolično ceno dala naš app na morju za en teden ker si je želela iti z otroci na morje in ni imela denarja. Niti na kraj pameti pa mi ni padlo, da bodo pustili umazano, tepih polit z rdečim vinom, umazana posoda, en stol poškodovan. Niti ni priznala škode, je trdila da je bil tepih od prej umazan od vina. WTF, saj menda vem da ni bil , mi sploh rdečega vina ne pijemo . Tu res lahko rečem dobrota je sirota ker počutila sem se največja koza na tem svetu da sem ji ponudila app. S tem da se je njeno obnašanje po tem krepko spremenilo in sva komaj še spregovorili.
in se enkrat, 30.04.2023 ob 12:25
Kali294, 30.04.2023 ob 10:08
mentalna sirota, 30.04.2023 ob 10:02
Kot kaže so tu nekateri, ki bi za vsako uslugo, ki jo naredijo sočloveku, pričakovali večno hvaležnost, skoraj malikovanje,
Ne, dobro delo je takrat, ko nakaj narediš za nekoga, brez da bi pričakoval karkoli. Lahko je to neznanec, ki ga nikdar več ne boš videl. In bo on potem razlagal naokoli, kako te je lepo ogoljufal. A to j epovsem njegopv “problem”, njegov način življenja. (In taki so razmeroma redki)
Osebno pravim, pomagaj sočloveku (če imaš pač to možnost), ko bo mogel bo verjetno on pomagal komu drugemu, morda celo tebi.
In predvsem, izogibaj se ljudem z motom: “Dobrota je sirota” – so zagrenjeni in znajo to s”slabo energijo” prenašat tudi na druge.
Bila sem dobra, se razdajala preko svojih zmožnostih. Nič nisem pričakovala v zameno, niti zahvale, ker sem delala z ljubeznijo in srcem.
Na mojo brezpogojno vdanost, so se odzvali tako, da so mi “potisnili nož v hrbet”!
In ponovimo:
Ti si se odlocila, da se bos razdajala. To je bila tvoja odlocitev.
Ti si dajala, ker si ti tako zelela.
Med sobroto in neumnostjo je precej razlike.
Kako drugi reagirajo na nasa dejanja, je na njih, ne na nas.
Preberi nekaj zgornjih opisov, so lepo povedali, dajes ker zelis in ker lahko, kako bo drugi to sprejel, ni na tebi, ti si dal, ker ti tako hotel.
Dobrota ni sirota!
Seveda se mi zgodi, da dam, pa me kdo tudi okoli prinese ali kako drugace izkaze, da sem se zmotila. Tudi prav. Si vedno recem, sem dala, ker sem se jaz tako odlocila, moja stvar.
Vedno, vedno se povrne!
Zadnji primer, izpred nekaj mesecev. Zenska v trgovini z otrokom, presteva kovancke, vidno revna, preracunava kaj bo kupila ali ne bo, otrok previdno sprasuje, ce lahko nekaj vzame ali raje ne… V dno srca me je zabolelo, sem razmialjala, naj pristopim ali ne, kako se bo pocutila, ni enostavno… Sem pristopila k otroku in ga vprasala, kaj si zeli, je okleval in povedal nekaj malega, mami nerodno, sem rekla, da zelim otroku kupiti kar si zeli in naj ne bo jezna… Sva sla po trgovini, izbiral je hrano zase in za mamo, na koncu sem dodala se kup sladkarij in priboljskov in placala vse na blagajni. Sem razmisljala, da sem prisla samo po kruh, pa zapravila za polno vrecko, a sem si rekla, pa kaj, nekomu bo lepo, mogoce se pa enkrat tudi meni ali mojim to povrne, ce bomo rabili.
In ni minilo par dni, en druzinski clan je bil v tujini in zasel v situacijo, da je potreboval pomoc, sta mu pomagala ena gospa in njen moz. Z neba sta mu padla v tistem trenutku.
Vse to so lahko nakljucja. Mogoce bi se meni in mojim vedno nasel kdo na poti in nam pomagal, cetudi mi ne bi drugim nudili pomoci, ne vem, vem pa, da se jaz bolje pocutim, ko lahko komu naredim kaj dobrega, naj ima tudi kdo drug lepsi dan.
Zelo se strinjam s tem. In vsak bi se moral zavedati, da dobrota res ni sopomenka neumnosti.
Kadar mi paše biti dober, sem dober. Kadar mi ne paše, pač nisem. Nič narobe če komu paše biti dober vedno, a če greš s tem v resnici čez sebe, je neumno kriviti druge. Enako velja, če v svoji želji biti dober zapadeš v neumnost ali naivnost.
Velikokrat berem zgodbe na Facebooku, ko ljudje v navalu dobrote ponudijo za nizko najemnino streho nad glavo kakšni revni družini v stiski in doživijo hladni tuš. In potem povejo kako so se nasankali. Veliko ljudi zlorablja dobroto ljudi in s tem delajo škodo tistim ki so res dobri in pošteni. Isto te humanitarne organizacije, jezik stegne za pomoč tisti ki jo dostikrat se najmanj rabi. Tisti res revni, upokojenci, so pa tiho in srečni da imajo za kruh in mleko
Cvxz, 01.05.2023 ob 21:11
Velikokrat berem zgodbe na Facebooku, ko ljudje v navalu dobrote ponudijo za nizko najemnino streho nad glavo kakšni revni družini v stiski in doživijo hladni tuš. In potem povejo kako so se nasankali. Veliko ljudi zlorablja dobroto ljudi in s tem delajo škodo tistim ki so res dobri in pošteni. Isto te humanitarne organizacije, jezik stegne za pomoč tisti ki jo dostikrat se najmanj rabi. Tisti res revni, upokojenci, so pa tiho in srečni da imajo za kruh in mleko
Torej tisti upokojenci, ki demonstrirajo pred parlamentom, imajo v resnici polne riti?
Zartrose izven profila, 30.04.2023 ob 09:51
sem že napisala v takih temah in bom spet- dobrota ni sirota, je zgolj dejanje, ki ga iskreno narediš, ker tako hočeš. ti hočeš nekomu pomagat BREZ povračila nazaj. Čim pa nekaj kao dobrega narediš, ker na ta način izsiljuješ zahvalo, hvaležnost itd, pa se sploh ne gre za dobroto ampak sebično dejanje.. in v tem primeru dobrota je sirota, AMPAK ZATO, ker je bilo ime dobrote izkoriščeno.. razumeš razliko??
Kadar nekomu iskreno pomagaš in , če si pošten pač ne pričakuješ nobenega povračila kaj šele plačilo. Če nekomu plačaš za pomoč si v bistvu plačal delavca to se pa malo drugače dojema kot dobrosrčna namera. Samo beseda hvala je dovolj vsaj tako dojemanje nesebične pomoči so mi privzgojili starši .