Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Dodatek za posebno nego- dodatek za prehrano

Dodatek za posebno nego- dodatek za prehrano

Moj otrok je alergičen na nekaj živil. Kje se lahko dobi podatek o tem, kako si pridobiti dodatek za posebno nego in katera so osnovna živila, na katera mnora biti alergičen, da mu ta dodatek pripada. Hvala vsem.

Pravila ZZZS?

o tem odloči osebni zdravnik, ki poda pisni predlog na ZZVS

nova
Uredništvo priporoča

Živila, ki jih bodo dejansko upoštevali so osnovna živila, torej če ima celiakijo bo šlo skozi. Iz lastnih izkušenj, če ima dedno obliko laktozne intolerance boš za odgovor dobila, da ni osnovno živilo, torej po mnenju komisije, pač mleko ni življenjskega pomena, pri npr. fructozni intoleranci bo odgovor, da sladkor prav tako ni življenjskega pomena.

V glavnem meni so obe vlogi zavrnilni, z obrazložitvijo:
pri fructozni intoleranci: NIMA ALERGIJE NA TRI OSNOVNA ŽIVILA. (ne bi o tem, da je sladkor povsod, tudi v sadju 🙂 in zelenjavi, ki pa bojda po vseh piramidnih shemah in ne vem čem, mora biti v prehrani)
pri lactozni intoleranci: KER NIMA CELIAKIJE, NIMA KRONIČNE BOLEZNI PO PRAVILNIKU.

Oboje ne ustreza drugemu odstavku 81. člena ZSDP:
81. člen
(2) Pravica iz prejšnjega odstavka se uveljavlja na podlagi mnenja zdravniške komisije.

Toliko o tem.

Jaz bi na tvojem mestu vlogo vseeno dala, pa boš videla.

Glejte Pravilnik o dodeljevanju dodatka za nego in Seznam hudih bolezni. Vsake toliko časa se dopolnjujeta. Vlogo oddate skupaj z izvidi na CSD. Če ima otrok poleg prehranskih alergij še kakšne druge težave, npr. atopijski dermatitis, priložite tudi izvide o tem, je možnost, da dobite dodatek večja. Pozorno si preberite, kaj piše v pravilniku.

LP,

Enamama

Hvala vsem. Bolj me zanima kje je seznam teh ti. Osnovnih živil? Nas i,a alergijo na gluten, riž, čebulo, med oreščke itd…..

New Report

Close