dodatki prehrani-II del
Najprej naj opozorim, da naj tisti, ki mislijo da je vse to kar je že bilo napisano pod I. delom dodatkov prehrane “brez veze” tega ne berejo ,ker le-tem to tudi ni namenjeno.
V nadaljevanju vam pošiljam izvleček iz članka o škodljivosti kemije v prehrani z namenom, da so kdo od vas vsaj malo zamisli nad hrano, ki jo vnaša v svoje telo in telo svojih otrok. Nikoli, nikoli pa ne bi privoščila komurkoli od vas da pride do tiste stopnje bolezni, ko se mora odločati “preživeti ali umreti”.
Zatorej tisti, ki takšne stvari kritizirate in demantirate, tegale ne berite ! Tisti pa ki se zavedate da je boljša “preventiva kot kurativa” in ki vas takšne stvari zanimajo pa ste vabljeni na klepet na to temo.
Če sem samo enemu od vas s svojimi informacijami koristila, da se je začel zanimati za svoje zdravje in svoje telo, je bil moj namen dosežen in moj trud poplačan.
Kemija v hrani ubija
Strupene kemikalije , ki jih industrijski proizvajalci dajejo v hrano, da bi povečali dobiček in pocenili proizvodnjo imajo velik vpliv na porast rakavih obolenj. Te povezave so znane iz strokovne literature. Žal pa je na jedilnih mizah vse več kemikalij. Zato je sprememba prehranjevanja nujna; zagotovo več kot 90 % vseh bolezni povzroči napačna prehrana. Kemija je s svojimi »coprniškim« zvarki tista pogubna znanost, ki dela zločin proti človeštvu, saj skoraj ni izdelka, ki ne bi vsebovala kakšne snovi za izboljšanje arome, barve, okusa, obstojnosti itd.
Brezalkoholne pijače
Plod medicinskih raziskav je , da je v njih ogromno »pobarvanih strupov«, ki povzročajo razkroj možganov – poškodujejo živčni sistem in možgansko tekočino. Ljudje, ki jih pijejo imajo mnogo težav s hiperaktivnim, agresivnim vedenjem, motnjam pri izgovorjavi (otroci), pa tudi odrasli, ki te pijače jemljejo za poživitev, ki pa je le trenutna, občutijo utrujenost, pomanjkanje koncentracije in glavobole.
Te pijače vsebujejo umetna barvila : Amaranth, Bordeaux, Ponceau…, ki izhajajo iz spojin dušika in benzena, ki je znano kancerogen. Prav posebej so nevarne rumene pijače (tartrazine) ki se dobi z reakcijo acitilena in diazometana.
Naši otroci in mladostniki največ škodljivih dodatkov uživajo prav z brezalkoholnimi pijačami.
Dišave:
Umetne arome imajo res močan in zapeljiv vonj. Jih pa razen v pijačah najdemo še v sadnih sokovih, sirupih, vinu, bonbonih, skratka povsod. Aromo naredijo iz mešanice 10,20,30 ali 50 kemikalij, ki so večinoma zelo,, zelo strupene. Aroma breskve, kakava npr. sestoji iz nekaj dest kemikalij ob katerih si človek zlomi jezik. Sploh so vsi aldehidi karcinogeni a jih najdemo v večini arom. Ko se pred uporabo te kemikalije v skladiščih imajo oznako strup, ko pa se po recepturah zlijejo v lonec pa se spremene v dišeč dodatek hrani.
Umetna sladila:
Kemični strup in eden najbolj nevarnih dodatkov »aspartam« (nutrasweet) je danes najbolj znan kot nadomestilo za sladkor.Sestavljen je iz 3 kemikalij: aspartične kisline, fenilanina in metanola.
Na laboratorijskih miškah so se po uporabi aspartične kisline, ki je največja sestavina aspartama, pojavile luknje v možganih.
Z dovoljenjen se ta strup uporablja v slaščicah. Pijačah, sokovih, zamrznjenih jedeh… Znani po aspartamu so žvečilni gumiji »za otroke« piše na etiketi.
Umetna sladila so mnogo bolj škodljiva kot sladkor, berite etikete.
Kruh:
Dodajajo mu številne kemikalije-»zdrav« črn kruh vsebuje umetna barvila z rakotvornimi surovinami.
Mesni izdelki
Vsebujejo barvila, kalijev in natrijev nitrat(nitrit), ki v stiku z naravnimi kemikalijami v želodcu tvorijo nitroamine, močne povzročitelje raka. Meso vsebuje 10 krat več pesticidov kot zelenjava, četudi je škropljena z njimi.Pesticidi so namreč odlično topni v maščobah. Tudi mlečni izdelki vsebujejo 5 krat več strupov. Meso je zelo pametno omejiti, še bolj pa povsem izločiti, ker ni nujno potrebno živilo in bolj škodi kot koristi.
Alkoholne pijače
Vsebujejo etanol, ki je odlično topilo za kancerogene kemikalije in samo še stopnjuje možnost za rakavo obolenje.
Kaj storiti:
Odloča se vsak sam. Nihče nikomur ne tlači hrane v usta. Pametno je premisliti kaj je življenskega pomena za obstoj. Človeški organizem najbolje deluje ob naravni, polnovredni, nepredelani hrani.Torej jesti hrano , ki raste na drevesih, v vrtovih in na njivah. Uživati čim več sveže, surove, nepredelane hrane, piti čim več čiste vode in svežih doma pripravljenih sadnih in zelenjavnih sokov.
Zelo važno je da o tem poučimo naše otroke in jih odvrnemo od nevarnosti, ki prežijo nanje iz trgovskih polic.
.
V osnovi se seveda strinjam, da je treba paziti, kaj damo v usta, in tovrstna opozorila so sicer vedno dobrodošla, a pretirano ustrahovanje, še posebej, če je neutemeljeno, lahko naredi več škode kot koristi. Zelo enostavno se je pred morebitnimi kritiki zaščititi z izjavo, da se tisti, ki bi si drznili “mojo trditev kritizirati ali demantirati”, naj sploh ne oglašajo!? Zakaj pa ne? A so torej tvoji argumenti in prepričanost v lastne trditve tako šibki, da se čutiš potrebno vnaprej braniti pred morebitnimi “napadi” oz. kritikami? Če nekdo poda določene trditve, ki so utemeljene, bo tudi odprt za prav tako utemeljeno kritiko oziroma za debato. Praviš, da s tistimi, ki se strinjajo s tabo, pa se lahko začne debata: debata se vedno odvija med konfliktnimi pogledi, nikoli med enakimi in strinjajočimi – med temi ne more potekati, saj tam “ni debate”. Naj ponovim, koristno je opozarjati na take stvari, a način je zgrešen. Sicer pa te vprašam, povsem dobronamerno, od kod pa vse to veš? A je le od nekod prepisano in bo treba čez nekaj časa demantirati (tako kot E-ji), ko boš bodisi ti bodisi kdo drug ugotovila, da pa vse le ne drži? Res me zanima, od kod ti vsi ti podatki, saj jih sama lahko vsaj nekaj “demantiram”, čeprav seveda ne ti ne jaz ne moreva biti stoodstotno prepričani v svoj prav – obe veva za te stvari le iz medijev, iz pripovedovanja, zapisov itd., nobena najbrž iz prve roke – tj. da bi to sama raziskala v laboratoriju in na podlagi dolgoletnih raziskav prišla do določenih eksaktnih rezultatov! In vsa tovrstna spoznanja se iz leta v leto, iz meseca v mesec, nekatera celo iz dneva v dan, spreminjajo. Spomnimo se samo, kako je nekoč špinača veljala za nevemkako zdravo, a se je po mnogih letih (ko so starši z njo dobesedno “filali” svoje otroke, da bi zrasli v “močne Popaje”) izkazalo, da se je neka tajnica zmotila v enotah, in namesto nekaj mikrogramov nevemčesa napisala, da vsebuje nekaj gramov… (mislim, da je šlo za železo, a naj me kdo popravi, če se motim!) – kaj lahko naredi ena sama slovnična napaka oz. tiskarski škrat?! Ali npr. ko so dolga leta zagovarjali zdravost jetrc in ostalega drobovja, ki se je kasneje izkazalo zgolj za “deponijo strupov” živalskega organizma… Kako npr. veš, da so nevarne ravno rumene pijače? Najbrž ker si to nekje prebrala, a moje zgornje besede so najbrž dovolj zgovorne glede takega “spoznavanja” resnice. Ali npr. glede kruha? Sama imam glede tega povsem druge informacije – da so namreč določene vrste črnega kruha resda pobarvane, a le z neškodljivimi zmletimi delci žit (temnejšimi, ki kruh dodatno obarvajo, kar je razvidno predvsem iz homogenosti kruhove barve – tj. čim bolj enakomerno, “gladko” je obarvan, bolj smo lahko prepričani, da gre za pobarvan kruh, a če drži, kar je bilo rečeno glede teh domnevno naravnih “barv”, potem to tako in tako naj ne bi bilo škodljivo, kaj šele kancerogeno – komu bi pa navsezadnje bilo v interesu zastrupljati kruh, ki je naše najbolj razširjeno živilo, in ga najbrž jedo tudi tisti, ki ga proizvajajo, ter njihovi otroci? – saj menda ni nikomur cilj, da pobije vso populacijo?).
In prosim, ne me narobe razumeti, s tem sporočilom ne želim ničesar slabega, še najmanj te kritizirati, saj je tvoj namen vsekakor bil dober; morali bi seveda opozarjati na nevarnosti v prehrani, želim pa opozoriti, da se vsa naša mnenja in “prepričanja” o tem žal močno razlikujejo, čeprav so pri vseh nas vir našega “vedenja” (naglas na prvem e!) ponavadi mediji (v najširšem smislu), katerih informacije se očitno (pre)pogosto razlikujejo. Ne moremo torej zanesljivo vedeti, da je črn kruh kancerogen itd., je pa vsekakor dobro biti do neke mere previden (če se izogibamo vsemu, kaj “naj bi” bilo strupeno, nam tako ne preostane skoraj nič!), najbolje se je zanašati na svoj naravni čut – saj npr. človek, ki kolikor toliko zdravo živi ali to vsaj poskuša (in še ni izgubil stika z naravo), na nek način začuti, kaj je nezdravo, umetno, strupeno… Poznam ljudi, ki se že od nekdaj kar nekako instinktivno izogibajo tovrstnim nezdravim, umetnim stvarem, katerih škodljivost je npr. dokazana šele mnogo kasneje, vendar so jo sami začutili že mnogo prej in, kot sami pravijo, pač “poslušajo svoje telo” – in ti ljudje navadno kar prekipevajo od energije in zdravja; tako kot jih po eni strani spontano privlači k zdravim stvarem, jih po drugi kar odbija, odganja od nezdravih, npr. organsko ne prenesejo cigaretnega dima, “strupenega” vonja po alkoholu, raznih umetnih jedi itd., medtem ko drugi, njihovo nasprotje, bolni in razpadajoči, kar nagonsko hlepijo po takih snoveh, ki jih na koncu tudi dovedejo do propada.
Menim torej, da je vsaj del rešive v poslušanju samega sebe – če nam npr. včasih nezanasko zapaše čokolada, jo pač pojejmo – tudi ta je nekoč veljala za nezdravo, zdaj pa jo tudi stroka čedalje bolj povzdiguje, koliko da ima koristnih sestavin in učinkov (trenutno je tudi na forumu pri novicah na vstopni strani članek o njej) – nekdo torej, ki se ravna vedno samo po predpisih, bi se čokolade še pred nekaj leti najbrž izogibal, medtem ko bi zdaj “navalil” na njo! Če bi se že ves čas ravnal po svojem občutku, bi jo pač jedel ves čas, in šele sedaj bi mu stroka potrdila, da je ravnal “pravilno”.
Upam, da je smisel in namen mojega besedila vsaj kolikor toliko razumljiv; če naj ga povzamem še z eno kratko mislijo, bi se ta glasila: “Nazaj k naravi!”
In nikar naivno ne nasedajmo (čisto) vsem medijskim novicam, saj se te prehitro spreminjajo, da bi bile vredne našega neprestanega, slepega in nekritičnega zaupanja, čeprav pa je določena sporočila najbrž le vredno upoštevati – a razločiti, katera so prava in katera ne, je vendarle največja umetnost!
Zdravo!!
Bravo Tatjana. Zelo dober odgovor,
Jaz bi pa rada dodala, da ponavadi začnejo svoje govore takole, kot jih je Rina:
Najprej naj opozorim, da naj tisti, ki mislijo da je vse to kar je že bilo napisano pod I. delom dodatkov prehrane “brez veze” tega ne berejo ,ker le-tem to tudi ni namenjeno.
takšni, ki bi radi okrog sebe dobili somisljenike, vodje sekt!
Stanka