dodatni dnevi dopusta za otroka s posebnimi potrebami
Zanima me, če ima kdo izkušnjo s situacijo v zvezi z dodelitvijo dodatnih dni dopusta za nego otroka s posebnimi potrebami v primeru ko starša ne živita več v zakonski zvezi in ne na istem naslovu.
Zakon sicer določa da je do dodatnih dni dopusta upravičen tisti, ki neguje in varuje otroka. Seveda se hitro zaplete pri tolmačenju definicije negovanja in varovanja, kajti ali starš ki ne živi več v skupnem gospodinjstvu vendar za otroka skrbi finančno, z njim preživlja čas, ga spremlja na preglede ali zanj skrbi ko drugi starš to ne more, otroka neguje in varuje ali ne?
Sam sem najprej to pravico pri delodajalcu imel potem so pa le to ukinili in razložili da je to vezano na pravico ki izhaja iz naslova socialnih prejemkov ki jih starš dobiva za otroka s posebnimi potrebami, na skupno stalno prebivališče, na odločbo glede skrbništva itn…
Sam sicer trdim da je zadeva nelogična in krivična,namreč dodatne dni dopusta sem vedno porabil izključno za to da sem bil z otrokom, da sem ga spremljal na preglede ali pa ga čuval ko mama ni mogla, sedaj pa očitno po tolmačenju delodajalca me zakonodaja po eni strani bremeni da za otroka skrbim, a ne dovolj da bi mi bili priznani tudi dodatni dnevi dopusta.
Kot zanimivost še to, da mi pa brez težav pripada 1 dodatni dan za otroka do 15. leta starosti, po tolmačenju naših kadrovnikov zato ker to ureja drugi del zakona, torej 1 dan ja, torej tukaj je priznano da skrbim za otroka za dodatne dni vezane na posebne potrebe pa ne…
Kaj menite oz. ali imate kake podobne izkušnje?
Hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.