Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dohodnina 2006 – PRVIČ :))))

Dohodnina 2006 – PRVIČ :))))

Naj bo tole prvi post na temo dohodnine 2006 :)))

(Primožu predlagajmo, da odpre poseben forum za dohodnino, ker bo tega v naslednjih treh vesecih MUČOOOO!)

Sedaj k vprašanju:

– Prijava vzdrževanega družinskega člana (novost v dohodnini 2006)

Tudi če med letom nismo uveljavljali olajšave za vzdrževanega družinskega člana, moramo še rped oddajo napvoedi dohodnine delodajalcu povedati podatke o vzdrževanem članu.

Problem nastane pri tričlanskih družinah (starša + en otrok), kjer se glede na končni znesek premalo ali preveč plačane dohodnine odločimo kdo bo otroka prijavil v olajšavo – oz. uveljavljam polovično olajšavo pri obeh zavezancih.

Predvidevam, da bo delodajalec že ob oddaji podatkov na DURS oddal tudi podatke o vzdrževanem članu (ali se morda motim???). torej bo tako prišlo do razlike med oddano dohodnino in DURSovimi podatki, kar pomeni davčno revizijo.

Nič mi ni jasno zakaj torej oddati podatke še pred napovedjo, ko še ne vem kdo bo otroka prijavil!

Hvala,

NatašaH

Po mojem bodo oni samo poslali že prednapisane obrazce in če se z njimi ne boš strinjal se boš pritožil. In ker tak obrazec še ne bo vseboval tvojih vzdrževanih družinskih članov se boš pritožil oz. verjetno napisal olajšave, ki še niso bile upoštevane. Po mojem ni nujno, da bodo vsi tisti, ki bodo podatke popravljali imeli tudi revizijo.

AHA!

To pomeni, da bo DURS (ali kdorkoli) že prednatisnil obrazce tudi s podatki o vzdrževanih članih, ki jih boš potem lahko uveljavljal ali ne.
Saj tudi ne morejo vedeti kakšne druge olajšave in v kakšni višini bomo vpisali….

No, saj je čisto logično …..

Hvala!

NatašaH

Delodajalec bo pri poročanju Dursu o naših dohodkih navedel tiste vrzdrževane člane, ki smo jih med letom že uveljavljali kot olajšavo pri plači. Durs nam bo poslal prednatisnene obrazce, vendar jih bomo mi še lahko popravljali. Kako konkretno, pa še ne vem. Dosedaj Durs delodajalce opozarja, če je v lanskem letu pri poročanju dohodnine prihajalo do neskladja z njimi – tudi čisto tehnične zadeve: šumnike določeni programi ne prebirajo, pri dvojnih priimkih prihaja do napačnega vrstnega reda, zamenjava priimka in imena… S tem upajo, da bo tudi na njihovi strani čim manj težav. Letos se to prvič uvaja, da nam bodo pošiljali že izpolnjene obrazce, drugo leto bo moralo pa to potekati že skoraj avtomatsko. Čim manj porodnih težav pri tem želim vsem.

Nobenih drugih olajšav ne bo (zdravila, knjige, stanovanje …)!
lp

Ja pa de – za leto 2006 veljajo še vse olajšave, ki so veljale za leto 2005 – vse posebne olajšave se ukinejo za leto 2007, ko je nova dohodninska lestvica.

Sploh nima veze, če otroka nimaš prijavljena med letom. Ko boš dobila izpolnjen obrazec pregledaš podatke, dopišeš olajšave, seveda tudi otroka, če ga nisi imela prijavljenega med letom.

Res ne vidim zakaj ene že koplicirate, kajti letos bo vse lažje, dohodnino boste dobili na dom že izpolnjeno in vaša naloga bo le, da preverite, če se vse ujema in popravite ali se strinjate in dohodnino spravite!!!
Ker je to to, bo vse lažje, se Vam ne zdi???

Jaz pa mislim, da bodo prej upoštevali lanske dohodnine- podatke, sploh pri vzdrževanih družinski članih. No bomo videli…, vseeno bo lažje, ker bo večina že napisana, mi samo dodajamo v spodnji vrstici ali popravljamo.

Saj veš, da je vedno treba najbolj preprosto stvar zakomplicirati!:-))

New Report

Close