dohodnina in vzdrževan družinski član
Lepo pozdravljeni!
Povprašala bom še na tem forumu, ker dobivam različne informacije. Leta 2016 sem oba otroka uveljavljala že pri plači (doplačati sem morala približno 50 eur). Lani sem enega otroka izvzela in ga bom uveljavljala kot olajšavo. Ravno zaradi tega, ker sem računala, da bom dobila nekaj evrov vrnjenih. Naredim si informativni izračun, in spet moram doplačati. Službena računovodkinja mi pravi, da v informativni izračun vpišem samo tistega otroka, ki ga med letom ne uveljavljam, medtem ko mi ena druga računovodkinja pravi, da v informativni izračun vpišem oba, saj sistem pri znesku, ki ga vnesem ne ve, da je tam noter že olajšava za enega otroka. In seveda pri izračunu dobim različne številke: če vnesem oba, dobim nazaj, če vnesem enega, spet doplačam. Kako je prav??? Hvala za odgovor!
Pozdravljena,
VDČ lahko zavezanci za dohodnino uveljavljamo pri izračunu akontacije dohodnine (na mesečni ravni) ali pri informativnem izračunu akontacije dohodnine (na letni ravni).
Ker ste se odločila, da boste enega otroka uveljavljal med letom pri izračunu akontacije dohodnine, ste imela višjo mesečno neto plačo, kot bi jo imel sicer.
Ker drugega otroka niste uveljavljala med letom pri izračunu akontacije dohodnine, boste uveljavljala olajšavo na letni ravni, samo za tega otroka in ne za oba.
Torej, vnesete samo enega otroka, tistega, ki ga med letom niste uveljavljala pri izračunu akontacije dohodnine.
Z lepimi pozdravi,
Ko naredite testni izračun dohodnine, poglejte, kaj vam piše v okenčku, ki se vam pokaže, ko kliknete na gumb “Testni izračun dohodnine”. V 1. vrstici vam najprej piše “Skupni dohodki”, v 2. vrstici “Skupaj priznani prispevki”, … itd. Pod olajšavami vam v 4. alineji piše “Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane (skupaj)”, in če tukaj piše znesek 2.436,92 eur, je v izračunu upoštevana olajšava samo za enega otroka. Če pa je ta znesek 5.086,16 eur, je v izračunu upoštevana olajšava za oba otroka.
Prepričana sem, da morate v testni izračun vpisati oba otroka, tistega, ki ga uveljavljate že med letom, in tistega, ki ga boste uveljavljali sedaj za lansko obračunsko leto. Prav ima računovodkinja, ki vam pravi, da sistem ne more vedeti, da ste enega otroka že uveljavljali med letom. Od kod pa naj bi vedel? Iz podatkov (dohodki, prispevki, akontacija), ki jih vnesete v testno napoved, to ni razvidno.
V vlogo za uveljavljanje VDČ priporočam, da vpišete oba otroka, tistega, ki ga uveljavljate že med letom, in tistega, ki ga boste uveljavljali sedaj za lansko obračunsko leto. Včasih se zgodi, da delodajalec na koncu leta pozabi oddati na FURS kontrolne podatke o vzdrževanih družinskih članih, za katere njihovi zaposleni uveljavljano davčno olajšavo že med letom, ali pa jih odda za otroka A, vi pa mislite, da jih je oddal za otroka B, in v vlogo vpišete otroka A – v tem primeru bo FURS upošteval samo otroka A, ker za B ni prejel ne kontrolnih podatkov od delodajalca, ne vloge od staršev. Treh olajšav vam zagotovo ne bo upošteval, ker jim sistem pod enako davčno številko otroka zazna samo enega otroka.
Ker ste za leto 2016 morali dohodnino doplačati, preverite na informativnem izračunu za leto 2016, ki ste ga prejeli od FURS-a, če je bila upoštevana olajšava za oba otroka (5.086,16 eur) ali za samo enega (2.436,92 eur). Če ste imeli v letu 2016 približno enake dohodke kot v letu 2017, so vam najverjetneje upoštevali samo enega otroka. Zadevo bi lahko rešili s pravočasnim ugovorom na informativni izračun, ki pa je pretekel 15 dni od vročitve izračuna.
Forum je zaprt za komentiranje.