dohodnina, o,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ALI MORAM, ALI NI NUJNO??
ZANIMA ME ALI RES MORAM NEKOMU TO NAMENITI ALI JE TO LE DOBRA VOLJA, in če je katera tako dobra, da mi potem pove davčno pediatrije ali da internetno stran kjer to piše, meni se ne odpre… ker bom njim dala, misleč in upajoč, da bo ta denar šel res v prave roke! Hvala in ne se jezit, če smo o tem že!!
Hmmm, meni pa nekaj ni jasno. Ravnokar sem izpolnjevala e-obrazec na spletni strani in na koncu napovedi je treba označiti, komu boš namenil 0.5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (iz letošnjega leta). Ok, to mo je logično, ker bodo denar sproti namenjali tistim, ki jih bomo izbrali in ne šele ob koncu leta. Vpisati je potrebno D.Š. tistega s seznama, ki mu namenjaš 0.5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Na spletnem obrazcu je tudi kao povezava do seznama:
“Seznam upravičencev je objavljen na spletni strani Davčne uprave Republike Slovenije: “
Ko klikneš povezavo prideš le do nekega zapisa, da je vlada sprejela sklep.
A morda kdo ve, kje je dostopen ta seznam???? Rok za oddajo napovedi se namreč bliža.
Hvala in LP.
Kopirano z uradne strani DURS-a:
REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA FINANCE
DAVČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE
GENERALNI DAVČNI URAD
Sporočilo za medije
Datum: 22. marec 2007
Proračunska sredstva neposredno v donacije
Vlada Republike Slovenije je na današnji seji na podlagi 142. člena Zakona o dohodnini sprejela Uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije, katere sestavni del je tudi seznam upravičencev do donacij. Uredba bo torej dohodninskim zavezancev omogočala, da proračunska sredstva neposredno namenijo za delovanje organizacij, ki opravljajo dejavnosti, ki so v javnem interesu. Seznam upravičencev bo v prihodnjih dneh objavljen v Uradnem listu, takoj nato pa ga bo na svoji spletni strani objavila tudi davčna uprava.
Uredba predvideva, da bodo lahko dohodninski zavezanci iz dohodnine, ki jim bo obračunana na podlagi odločbe, del odmerjene dohodnine (do 0,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) namesto v proračun, neposredno preusmerili k upravičencem iz tega seznama. S tem bodo davkoplačevalci neposredno sodelovali pri razdelitvi sredstev proračuna za financiranje splošno-koristnih namenov, političnih strank in reprezentativnih sindikatov.
Namenitev dela dohodnine za donacije se bo prvič uporabila pri odmeri dohodnine za leto 2007, zavezanci za dohodnino pa bodo lahko svojo zahtevo za namenitev dohodnine določenim upravičencem navedli že v obrazcu napovedi za odmero dohodnine 2006. To zahtevo pa lahko do konca leta spremenijo ali prekličejo.
Davčni organ bo pri odmerah dohodnine za posamezno leto upošteval veljavne zahteve na dan 31.12. leta, za katero se dohodnina odmerja.
Seznam vseh upravičencev se bo postopno dopolnjeval do 30.9.2007, ko bo kot dokončen ponovno objavljen.
Če tole prav razumem, na obrazcu za dohodnino 2006 je na zadnji strani “Zahteva za namenitev dela dohodnine”, kamor vpišemo komu želimo nameniti. To, za odmero dohodnine 2007 lahko določimo že letos. Lahko pa drugo leto še spremenimo. Razmišljam, glede na to, da se bo ta seznam dopolnjeval, da bojo “pobrali” še “naše upravičence” in jih vključili na seznam, če le-ti še niso gor. Ne vem no, mislim, da je tako. Tega seznama še nikjer nisem zasledila. V parlamentu je bila razprava na to temo, kdaj bo objavljeno v Uradnem listu, je pa vprašanje časa.
in jaz se klincam in si govorim, mater si nemuna se enga seznama ne najdes, mislm, spet nekaj dajo in nepopolno!
mene pa nekajd rugega zanima, ali je mozno, da bi dajali v za seznam vse tiste, ki bi se tudi sami ponudlili ali na našo pobudo, recimo lokalne šole, vrtci, ZD ain druge institucije, ki so nam blizu in bi jim radi pomagali???